Μητσοτάκης: Η κρίση θα μας κοστίσει, αλλά δεν θα μας λυγίσει
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δέχθηκε πρόθυμα να απαντήσει και για να πάρει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους πολίτες. «Το παράδοξο της συνεδρίασης είναι ότι δεν συμφωνούμε στις διαπιστώσεις», σχολίασε.
«Παρά τις γενναίες παρεμβάσεις οι λογαριασμοί είναι υψηλοί, ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι πιο δύσκολος, οι πολίτες ναι, αγωνιούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Διαφωνούμε, όμως, με τον ΣΥΡΙΖΑ και λυπάμαι που στο κείμενο της ερώτηση χωρέσατε 3 αυθαίρετα συμπεράσματα, που καταλήγουν σε αμήχανα ερωτήματα, που δείχνουν είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε προθέσεις, με απούσα την επιχειρηματολογία. Στην ερώτησή σας δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να κατονομάσετε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την πρώτη αιτία για όσα συμβαίνουν. Περίμενα σαφή καταδίκη του κ. Πούτιν και να παραδεχθείτε ότι ο παρ' ολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η ακρίβεια συνεπώς, παγκόσμια και ελληνική, έχει όνομα και είναι η χρήση των καυσίμων και των πόρων ως ασύμμετρου όπλου, κατά της Ευρώπης. Η πατρίδα μας αμύνεται με μέτρα, με στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις», ανάφερε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Μόνο φέτος η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ. ευρώ. Μιλήσατε για ενέργεια, ότι εδώ είναι η ακριβότερη. Πάμε να δούμε τα απόλυτα στοιχεία της ενέργειας. Τις πραγματικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. με τις επιδοτήσεις το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιμένετε στο Ιβηρικό μοντέλο, Αν το εφαρμόζαμε θα ήταν ψηλότερες οι τιμές και για τον καταναλωτή, και για τον προϋπολογισμό. Μην αφήνετε να πλανώνται εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Λέτε ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη, όταν μίλησα πρώτος εγώ για φορολόγηση υπερεσόδων 90%, που θα εισπραχθούν στο τέλος του χρόνου, βάσει την υπολογισμών της ΡΑΕ. Δεν λέτε ότι πρώτη η πατρίδα μας έχει μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από την ενέργεια. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία».
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Επιμένετε στο ισπανικό μοντέλο, επιτρέψτε μας να μπορέσουμε εμείς να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο. Η ΕΕ έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη των υπερεσόδων των διυλιστηρίων και αυτό είναι ελληνική πρόταση, που θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά μεγάλο ποσό για να απορροφήσει κόστος της αύξησης των τιμών στην ενέργεια. Αυτό δεν είναι στήριξη της κοινωνίας; Θα το έχετε δει και στον δικό σας λογαριασμό, όλα τα ελληνικά νοικοκυριά επιδοτούνται.
Να δούμε κι άλλο μύθο που επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως πανάκεια θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια- την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Δεν γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στη διάσωση και την επανακρατικοποίηση; Αλλάξαμε τον τρόπο διοίκησης της ΔΕΗ και η επιχείρηση εξυγιάνθηκε, η αξία της είναι πολλαπλάσια αν ήταν στα χάλια που μας την αφήσατε θα λεγόταν ΔΕΝ γιατί δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει. Το κράτος ελέγχει τη ΔΕΗ και με το 34% που κατέχει. Η κρατικοποίηση, που δεν υπάρχει τρόπος να γίνει, πόσο αξίζει σήμερα το 34%; Τέσσερις φορές πιο πολύ από το δικό σας 51% το 2019; Τι μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο ή να επιστρέψει ο φίλος σας ο κ.Φωτόπουλος, με τον διακόπτη που θα κατέβαζε;».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «Η Ελλάδα αντιστέκεται. Ουδέποτε ισχυρισθήκαμε ότι μπορούμε μαγικά να λύσουμε τα προβλήματα και να επαναφέρουμε τις τιμές στην προ πολέμου κατάσταση. Προσπαθούμε με δικαιοσύνη να περιορίσουμε τις συνέπειες, με στοχευμένα μέτρα, χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια. Η χώρα αμύνεται και προχωρά, ταυτόχρονα. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει στους καταναλωτές 300 εκατ. ευρώ, υλοποιήσαμε το fuel pass για να εξάμηνο και στον προϋπολογισμό θα τα δούμε αναλυτικά για το 2023».
«Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη όταν πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% των υπερεσόδων μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βεβαιωμένα έσοδα βάση των υπολογισμών της ΡΑΕ» επισήμανε κατόπιν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας».
«Παντού στην Ευρώπη οι τιμές του ντίζελ έχουν αυξηθεί, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, μετράμε τις δυνατότητές μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη συνέχεια στο πακέτο μέτρων που έχουν ληφθεί, ώστε να βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «Τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες, έχουμε δυνατότητα να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε πρόσθετα έσοδα. Είναι η δυναμική ανάπτυξη που μας δίνει πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που εσείς προτείνετε μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί πάλι τη ΝΔ και για αυτό έχετε την άνεση να τάζετε ό,τι θέλετε. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους. Θα περίμενα ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων».
«Έχουμε ήδη εξαγγείλει μία σειρά από μέτρα. Θεωρώ πως είναι σημαντικά. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αυξήσεις του πετρελαίου κίνησης. «Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης» συμπλήρωσε.