Για το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου της προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Τάκη Μπαλτάκου, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει αυτοδιοίκητο. Έχει τις δικιές της διαδικασίες. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις διαδικασίες των ομοσπονδιών. Θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της η συγκεκριμένη επιλογή.
Όμως μιας και με ρωτάτε κι επειδή λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, η κυβέρνηση έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί και συμβολικά και ουσιαστικά να συνδράμει στο αναγκαίο έργο εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και απαλλαγής του από μια σειρά στρεβλώσεων που το ταλαιπωρούν και το βασανίζουν χρόνια».
Τακης Μπαλτάκος και Χρυσή Αυγή
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολλά προβλήματα. Σε αυτά προστέθηκε ένα ακόμη: τα ηνία της ΕΠΟ αναλαμβάνει πλέον ένας πολιτικός με ακροδεξιές απόψεις και πρακτικές.
Γιατί, ο Τάκης Μπαλτάκος μπορεί να ετοιμάζεται να γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά στην πολιτική ιστορία της χώρας έχει ήδη κερδίσει μια θέση ως «συνομιλητής» της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ήταν στις 2 Απριλίου 2014 όταν ανέβηκε ένα βίντεο που κατέγραφε μια συνομιλία του τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής και ήδη κατηγορούμενου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου.
Στη συνομιλία αυτή, ο Μπαλτάκος εμφανίζεται όχι απλώς να συνομιλεί με τον Κασιδιάρη, αλλά και να αμφισβητεί ουσιαστικά το εάν και σε ποιο βαθμό έπρεπε να είχαν γίνει οι παραπομπές, να υποστηρίζει ότι «δεν υπήρχαν στοιχεία» (για αυτούς που το 2020 καταδικάστηκαν) και συνολικά να αποδέχεται το «αφήγημα» των χρυσαυγιτών ότι η σε βάρος τους δίωξη ήταν μια σκευωρία.
Ήταν αυτή η συνομιλία που οδήγησε την αποπομπή του από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά και ουσιαστικά στην απομάκρυνσή του από την Νέα Δημοκρατία, καθώς δεν έπεισε η προσπάθειά του να υποστηρίξει ότι όλα αυτά τα έλεγε για να κρατάει την επαφή με τους χρυσαυγίτες.
Άλλωστε, είχαν υπάρξει εντονότατες διεθνείς αντιδράσεις. «Εξοργιστική» χαρακτήρισε την περίπτωση Μπαλτάκου ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου Ρόναλτ Λόντερ, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις θα υποστηρίξει ότι «η συνάντηση με τη Χρυσή Αυγή είναι αρκετά σοκαριστική από μόνη της, αλλά το να εκφράζει κανείς συμπάθεια για το κόμμα –ή για την ακρίβεια για την εγκληματική οργάνωση, όπως έχει ανακηρυχθεί από την κυβέρνηση– είναι απίστευτο».
Στη δίκη της Χρυσής Αυγή θα εμφανιστούν επιπλέον στοιχεία για τις στενές επαφές του Μπαλτάκου με τους νεοναζί βουλευτές, που παρέπεμπαν ακόμη και σε σχεδόν καθοδήγησή τους για το πώς θα ψηφίσουν. Μάλιστα σε ένα μήνυμά του ο καταδικασμένος για ένταξη και συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή τότε βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος γράφει για τον Μπαλτάκο «Είναι χα βαμμένος», με «χα» να σημαίνει «Χρυσή Αυγή».
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Ο Μπαλτάκος έχει κατηγορηθεί από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ότι «μπλόκαρε» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει το 2013 το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Ενώ είμαστε έτοιμοι, στην κυριολεξία, να στείλουμε τον τόμο στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, έρχεται το μήνυμα από το Μαξίμου: ΣΤΟΠ, δεν περνάει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. […] Και ανακοινώθηκε εκ των υστέρων ότι ανέλαβε αυτό το νομοσχέδιο να το επεξεργαστεί ο γενικός γραμματέας, κύριος Μπαλτάκος, και ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κύριος Σταμάτης. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αυτός ο νόμος να ψηφιστεί το 2014, ενώ είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας».
Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε μια κρίσιμη συγκυρία. Το πώς διοικείται η ΕΠΟ έχει να κάνει με το εάν μπορεί να ξαναβρεί τη χαμένη αξιοπιστία και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ανυποληψίας. Αυτό, με τη σειρά του έχει να κάνει, με ζητήματα όπως είναι η πάλη κατά της χειραγώγησης της διαιτησίας ή η αυστηρή τήρηση του πειθαρχικού δικαίου.
Ως προς αυτά η «προϋπηρεσία» του Μπαλτάκου καμία αισιοδοξία δεν γεννά. Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο υπάρχει η εμπλοκή του ως δικηγόρου του ΠΑΟΚ στην υπόθεση της «πολυϊδιοκτησίας» και ως προς την ΕΠΟ μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η πρώτη δήλωσή του ήταν ότι η διαιτησία είναι αποκλειστική υπόθεση της ΕΠΟ, την ώρα που ξέρουμε πολύ καλά ότι ένα από τα προβλήματα του ποδοσφαίρου είναι ακριβώς η χειραγώγηση της διαιτησίας και ο ρόλος της ΕΠΟ σε αυτή.
Όμως, υπάρχει και ένα συνολικότερο θέμα. Το ποδόσφαιρο παραμένει το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα μας. Είναι βαθιά λαϊκό και συνάμα το σημείο όπου συναντιούνται άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και με διαφορετικές κοινωνικές προοπτικές. Άνθρωποι που η αγάπη για την μπάλα τους κάνει να γίνονται κοινότητα.
Γι’ αυτό και το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη να είναι ανοιχτό, φιλόξενο, ανεκτικό στη διαφορά. Να χωρά Έλληνες και μετανάστες, τη «μεσαία τάξη» και την εργατιά, ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα. Γι’ αυτό και είναι από τη φύση του ένα «δημοκρατικό» άθλημα.
Ειδικά ο ρατσισμός είναι μεγάλη απειλή για το ποδόσφαιρο. Επειδή, οι ποδοσφαιρικές ταυτίσεις ενσωματώνουν και άλλες «ταυτότητες», εθνικιστικές ή ρατσιστικές απόψεις συχνά εκφράζονται μέσω του ποδοσφαίρου. Όμως, αυτό είναι επικίνδυνο για το ίδιο το άθλημα, γιατί το συνδέει με επικίνδυνες διαιρέσεις μέσα στην κοινωνία και τελικά μέσα στην κερκίδα.
Γι’ αυτό και το «Όχι στον ρατσισμό» είναι εδώ και χρόνια μία από τις βασικές καμπάνιες της UEFA. Πράγμα λογικό αφού έχει τεράστια σημασία το πιο δημοφιλές άθλημα στον πλανήτη να στέλνει το μήνυμα ότι αρνείται τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη βία.
Γι’ αυτό και είναι σαφές γιατί ο Τάκης Μπαλτάκος εξακολουθεί να μην είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στη νέα εποχή και να το βγάλει από μια βαθιά κρίση,
Νέος πρόεδρος της ΕΠΟ ο Τάκης Μπαλτάκος
Όπως έγινε γνωστό από χθες, Τετάρτη, ο Τάκης Μπαλτάκος εξελέγη στη θέση του προέδρου τηςΕΠΟ.
Ο γνωστός δικηγόρος έλαβε και τυπικά το χρίσμα αφού ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές της 1ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ο Τάκης Μπαλτάκος έλαβε 59 ψήφους σε σύνολο 65 ψηφισάντων.
Υπήρξαν πέντε λευκά και ένα άκυρο. Η θητεία του στην προεδρία θα διαρκέσει ως το 2024, που είναι η επόμενη Ολυμπιακή χρονιά.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη, πρόεδρος στην ΕΠΟ ήταν ο Παναγιώτης Δημητρίου.
Η ενημέρωση της ΕΠΟ για την γενική συνέλευση αναφέρει:
Με την έγκριση των πεπραγμένων της διοίκησης, τον οικονομικό απολογισμό, τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, τις τροποποιήσεις του Καταστατικού και των Κανονισμών και την Έκθεση των Ορκωτών Λογιστών για την επόμενη χρήση, τα οποία έτυχαν ευρύτατης αποδοχής από το Σώμα, ολοκληρώθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-Μελών της Ε.Π.Ο.
Ειδικότερα:
Ο διοικητικός απολογισμός της Ε.Π.Ο. εγκρίθηκε με 65 «ναι», 2 «όχι» και 2 λευκές ψήφους.
Ο οικονομικός απολογισμός της Ε.Π.Ο. εγκρίθηκε με 67 «ναι», 1 «όχι» και 1 αποχή.
Ο προϋπολογισμός της Ε.Π.Ο. εγκρίθηκε με 67 «ναι» και 2 «όχι».
Οι τροποποιήσεις του Καταστατικού εγκρίθηκαν με 67 «ναι», 1 «όχι» και 1 αποχή.
Η έκθεση των Ορκωτών για την επόμενη χρήση εγκρίθηκε ομοφώνως.