Βουλή - Προϋπολογισμός: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών
"Τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας λόγω της πανδημίας και του σμπαραλιασμένου συστήματος Υγείας κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του προϋπολογισμού.
Ο Γ. Λαμπρούλης χαρακτήρισε προκλητική την τοποθέτηση της υφυπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα, η οποία ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως όλα βαίνουν καλώς και η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει «με ιδιαίτερη προσοχή» τα όποια προβλήματα υπάρχουν στο σύστημα Υγείας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα στοιχεία μελέτης για τις ΜΕΘ που δείχνουν ότι 1.500 ασθενείς πέθαναν περιμένοντας για ένα κρεβάτι εντατικής. «Αλήθεια, έχετε σχέση με την πραγματικότητα, ξέρετε τι τραβάνε οι ασθενείς και οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία;», επισήμανε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση. Δείγμα της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας είναι και η αναστολή του 80% των χειρουργείων, επισήμανε.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο Γιώργος Λαμπρούλης επισήμανε ότι η άθλια κατάσταση που ζούμε εν μέσω κορονοϊού, με τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες σε κλίνες και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, οφείλεται όχι στην «πίεση» που ασκείται στο σύστημα από τον κορονοϊό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά στη στρατηγική που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, με μείωση κονδυλίων, περικοπές κοινωνικών υπηρεσιών και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης αφενός στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνία και αφετέρου στις μεταρρυθμίσεις που θα διατηρήσουν τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία, ανέδειξε με την ομιλία του ο βουλευτής Επικρατείας, Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού.
Ο βουλευτής εξήρε τη σημασία των πολιτικών δημοσιονομικής επέκτασης που υιοθετήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με μέτρα στήριξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία περιόρισαν καθοριστικά τις δημοσιονομικές συνέπειες της πανδημίας, απέτρεψαν τη δημιουργία γενικευμένου πανικού και στήριξαν την κοινωνική συνοχή, ώστε να είναι δυνατή σήμερα η πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, και να παραμείνει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο κ. Ταραντίλης έκανε ειδική αναφορά στον προϋπολογισμό επιδόσεων, μία μεθοδολογία που κατά τον ΟΟΣΑ καλείται presentational approach και επιτυγχάνει τη συστηματική χρήση της πληροφορίας των επιδόσεων αναφορικά με τις δαπάνες και τα επιτευχθέντα αποτελέσματα, ενισχύοντας την καλύτερη, πιο ορθολογική και, το κυριότερο, διαφανή λήψη των δημοσιονομικών αποφάσεων.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ταραντίλης εξέφρασε την άποψη ότι, παρά τους περιορισμούς που επέβαλε η απρόβλεπτη έξαρση της πανδημίας, η ισχυρή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 για ριζικές μεταρρυθμίσεις αποτελεί αίτημα που ουδέποτε έπαυσε να είναι στην προμετωπίδα των πολιτικών προτεραιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό, ο προϋπολογισμός του 2022 δημιουργεί τις συνθήκες για τη μετάβαση σε περιβάλλον ασφάλειας, βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου.
Δριμεία κριτική άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία. Ο βουλευτής Κέρκυρας επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την απόκρυψη της έκθεσης Τσιόδρα - Λύτρα, η οποία από τον Μάιο του 2021 έλεγε ότι υπάρχει αυξημένη θνητότητα κατά 87% σε ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
«Το 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπερασπίζεστε σήμερα τον κ. Μητσοτάκη και πιστεύετε ότι δεν ήξερε την έκθεση αυτή; Που είναι η ντροπή και η πολιτική ευθιξία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυλωνίτης και απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές δήλωσε ότι «στο παράλληλο σύμπαν που ζείτε δεν υπάρχει ντροπή ούτε ενσυναίσθηση. Στο δικό μου σύμπαν σε αυτές τις περιπτώσεις παραιτούνται, όπως κάνουν σε άλλα κράτη».
Ο βουλευτής Κέρκυρας επισήμανε ότι η συμπεριφορά της κυβέρνησης καταδεικνύει ενδεχόμενο δόλο κι όχι αμέλεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή υπεράσπιση ψεμάτων. «Είμαστε βουλευτές του Έθνους και η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πόλεμο, εθνική πανδημία και εσείς σωπαίνετε; Θα κριθούμε όλοι από την Ιστορία» κατέληξε.
Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής. Η βουλευτής τόνισε ότι στην προσπάθειά της αυτή, έκανε άλματα λογικής θεωρώντας δεδομένο ότι το 2022 είναι έτος επιστροφής σε μια επίπλαστη «κανονικότητα», στηριζόμενη σε μια αισιοδοξία που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αφορά λίγους. Η βουλευτής παρομοίασε τον προϋπολογισμό με βιαστική νοικοκυρά, που περιμένει επισκέψεις και κρύβει στα ντουλάπια πρόχειρα ότι περισσεύει και τρέμει το φυλλοκάρδι της μην τυχόν και ανοίξει καμιά παραγεμισμένη ντουλάπα και ξεχυθεί η ακαταστασία και ντροπιαστεί.
Η βουλευτής ξεκαθάρισε την θέση του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής ως αντιπολιτευτική δύναμη ευθύνης και λογικής με συγκεκριμένες προτάσεις που πάνε τη χώρα μπροστά και καλυτερεύουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Τέλος η Χαρά Κεφαλίδου επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής εγκαλεί την κυβέρνηση, όχι για αυτά που δεν μπορούσε και δεν έκανε, αλλά για όλα αυτά που μπορούσαν να έχουν γίνει, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής τα έχει προτείνει από καιρό και η κυβέρνηση δεν τόλμησε να υλοποιήσει.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Νικολακόπουλος είπε ότι η ελληνική οικονομία άντεξε, παρά τις έκτακτες και μεγάλες δαπάνες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων: Στηρίξαμε το δημόσιο σύστημα υγείας, ενισχύσαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις, στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, ο προϋπολογισμός του 2022 συνδυάζει την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη. Επιβεβαιώνοντας τις διαχρονικές αξίες της παράταξής μας θέτουμε ως στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Παράλληλα, συνέχισε, ενισχύουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, και με ρεαλισμό και αισιοδοξία κάνουμε πράξη το σχέδιο μας για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση: Μια Ελλάδα που ανακτά την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών. Μια Ελλάδα που κερδίζει το σεβασμό σε διεθνές επίπεδο κατέληξε ο κ. Νικολακόπουλος.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου αναρωτήθηκε αν γνώριζε ο πρωθυπουργός τη μελέτη των κκ. Τσιόδρα και κ. Λύτρα. "Εάν γνώριζε, έμεινε αγκυλωμένος σε μία πολιτική που λέει δεν θέλω ΕΣΥ πολυτελείας; Σε αυτά τα ερωτήματα καλείστε να απαντήσετε. Γιατί δεν μπορείτε να κάνετε λογύδρια περί ανάπτυξης χωρίς να απαντήσετε στο θεμελιώδες: ισότητα απέναντι στη ζωή και στο θάνατο. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανάπτυξη αν δεν εξασφαλιστεί αυτό". Φωνάζετε για ενότητα, μόνο που αυτή η ενότητα περιορίζεται στο αν θα συμφωνήσουμε να πούμε τον κ. Μητσοτάκη «Μωυσή». Και έρχεται μία μελέτη που λέει ότι δεν υπάρχουν «Μωυσήδες» σε αυτή τη ζωή και αν θέλετε ενότητα πρέπει να ακούσετε και όλους τους άλλους είπε η κα Αναγνωστοπούλου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι το όριο ανάμεσα σε μία προοδευτική και μία συντηρητική κοινωνία, είναι το να είσαι κυβέρνηση εν μέσω μνημονίων και 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι να έχουν άμεση πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό είναι ισότητα. Σχολιάζοντας τέλος, τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη ότι η ηγεμονία της Αριστεράς τελείωσε, είπε ότι "όσο υπάρχουν άνθρωποι και όσο υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ η ηγεμονία της".