Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 11,1% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Εξακολουθεί να παραμένει σε διψήφιο ποσοστό η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Metron Analysis για το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, παρά την μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξάνει τα ποσοστά του αλλά, αντίθετα, καταγράφει και οριακή μείωση. με την διαφορά τους, τελικά, να βρίσκεται στις 11,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Η ΝΔ χάνει 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου, λόγω της φθοράς, από τα λάθη που έχει κάνει και από τις πυρκαγιές. Έτσι συγκεντρώνει ποσοστό 30,8% έναντι 33,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ενισχυθεί από την όποια δυσαρέσκεια προς το κυβερνών κόμμα έχασε 0,3% και φθάνει το 19,7%.
Απώλειες καταγράφονται για το ΚΙΝΑΛ που συγκεντρώνει 6% από 6,7% και για την Ελληνική Λύση στο 4% έναντι 5,3%.
Ενισχυμένα είναι το ΚΚΕ με 5,1% από 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 4,1% έναντι 3,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει 12,7%.
Ωστόσο, στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή με αναγωγή των αναποφάσιστων η ΝΔ υπερβαίνει το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές (39,85%) αν και σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου έχει πτώση 2,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άνοδο 0,3%. Η διαφορά είναι στις 14,8 μονάδες.
Η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,2%, το ΚΙΝΑΛ 8%, το ΚΚΕ 6,8%, το Μ;eΡΑ25 5,5% , η Ελληνική Λύση 5,3%.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με υπερδιπλάσια διαφορά. Ο πρωθυπουργός έχασε 4 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει 38%, δεύτερος είναι η επιλογή "κανένας" με 30% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κινείται σχεδόν σταθερά στο 16% το τελευταίο εξάμηνο.
Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους τέσσερις στους δέκα (39%) ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στο 14%, με τη διαφορά να είναι στις 25 μονάδες.
Οι πολίτες έχουν μειώσει τον βαθμό εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην πανδημία. Από τον Ιούλιο έχασε 7 μονάδες και έφθασε στα επίπεδα της άνοιξης, όπου οι αρνητικές εντυπώσεις υπερτερούν των θετικών. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εντυπώσεων έχει πλέον μεγάλο αρνητικό πρόσημο και φθάνει στις -11 μονάδες.
Ανατιμήσεις και ακρίβεια
Ακρίβεια και οικονομία αποτελούν προτεραιότητες για τους πολίτες ενώ η ανησυχία για την πανδημία μειώνεται, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Και τα δύο θέματα συγκεντρώνουν 30% ως το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα.
Οι πολίτες θεωρούν ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 13 μονάδες. Επανήλθε, έτσι στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.
Αυξήθηκαν όσοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση με ένα χρόνο πριν (36%) και ξεπέρασαν τα ποσοστά του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση από τον Μάρτιο που το ποσοστό ήταν 50% τα πράγματα είναι βελτιωμένα καθώς ταυτόχρονα παραμένουν σταθεροί εκείνοι που δηλώνουν ότι είναι σε καλύτερη θέση.
Πανδημία και εμβολιασμοί
Η κυβέρνηση και οι ειδικοί φαίνεται πως δεν έχουν πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό καθώς από τη μία πλευρά δηλώνουν υπέρ του εμβολίου σχεδόν 8 στους 10 και από την άλλη πλευρά παρά την θετική γνώμη που έχουν 7 στους 10 στις ηλικίες 17-34 και 35-44, έχουν εμβολιαστεί πολύ λιγότεροι.
Και όπως προκύπτει από την έρευνα για την ασφάλεια των εμβολίων έχουν πεισθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πάνω από 6 στους 10.
Όμως καταγράφεται ποσοστό 6% του πληθυσμού που δηλώνει πρόθεση να εμβολιαστεί και προφανώς κυβέρνηση και ειδικοί χρειάζεται να πείσουν είτε με κάποια καμπάνια επεξήγησης για τους λόγους που επείγει να εμβολιαστούν άμεσα ή αναμένοντας κάποιο κίνητρο. Ενώ υπάρχει και ποσοστό 4% που είναι αναποφάσιστο. Οι αποφασισμένοι αρνητές φθάνουν το 12%.
Με δεδομένο πως από τους ερωτώμενους στην έρευνα το 75% δηλώνει πως έχει εμβολιαστεί και 3% έχει νοσήσει, υπάρχει ένα δυνητικό ποσοστό 10% που μπορεί να πεισθεί και να εμβολιασθεί.
Και όλα αυτά ενώ η πλειοψηφία των πολιτών, σχεδόν 7 στους δέκα, εκτιμούν πως η πανδημία θα τελειώσει μετά το 2022.