Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο νόμος για το "λόμπινγκ" με την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Με βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κάνοντας δεκτές σχετικές προτάσεις φορέων και κομμάτων, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, για την "ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις".
Υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου, τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ, που δήλωσε "παρόν".
Λίγο πριν την λήξη της συζήτησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης προχώρησε στην απόσυρση του άρθρου 5 της τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας, που προέβλεπε τη δυνατότητα της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας να προμηθεύεται σελφ τεστ, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Στη κίνηση αυτή του υπουργού Εσωτερικών αντέδρασαν έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζήτησαν διευκρινίσεις και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει απαράδεκτη διαδικασία νομοθέτησης.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, και προβλέπει την διευκόλυνση των υγειονομικών που είναι σε αναστολή να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, ακόμα και με την πρώτη δόση εμβολιασμού και με την δέσμευση ότι θα τον ολοκληρώσουν καθώς και αυστηρά πρόστιμα σε όσους υγειονομικούς χρησιμοποιήσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ το ΚΙΝΑΛ απείχε από την ψηφοφορία και το ΚΚΕ δήλωσε "παρόν".
Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του υπουργού Εσωτερικών αποσαφηνίζεται περαιτέρω ο ορισμός του "λόμπινγκ" ενώ προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:
- Στις δραστηριότητες του "λόμπινγκ" συμπεριλαμβάνεται και η δραστηριότητα για την σύναψη δημοσίων συμβάσεων.
- Γίνεται καθολική η υποχρέωση δήλωσης δραστηριοτήτων στο Μητρώο Διαφάνειας για όλους τους εκπροσώπους συμφερόντων ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής της συνάντησης καθώς και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
- Προσδιορίζονται τα κριτήρια επιβολής κυρώσεων ενώ λαμβάνονται υπόψη η συχνότητα των παραβάσεων.
- Κατατίθεται υποχρεωτικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η έκθεση του Μητρώου καταγραφής δραστηριοτήτων, των εκπροσώπων συμφερόντων.
-
Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, το νομοσχέδιο εισάγει για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη:
- την δραστηριότητα άσκησης επιρροής θεσμικών εκπροσώπων,
- την πολιτική δώρου για κάθε κυβερνητικό αξιωματούχο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Επίσης, καταργεί τις παρεκκλίσεις από το σύστημα της κινητικότητας και εντάσσει στην έννομη τάξη τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ