Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κρητικός

05/09/2021, 23:58
Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κρητικός

Εφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ  και πρώην αντιπρόεδρο9ς της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός σε ηλικία 84 ετών. Ο πρώην βουλευτής  έχασε τη μάχη καθώς νοσηλευόταν εδώ και μερικές μέρες σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Πειραιά.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του επί χρόνια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Βουλής Παναγιώτη Κρητικού, εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής. “Η Δημοκρατική Παράταξη αποχαιρετά σήμερα τον Παναγιώτη Κρητικό, τον συνεπή αγωνιστή της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού”, αναφέρει για τον Παναγιώτη Κρητικό και σημειώνει ότι ήταν στην πρώτη γραμμή στους ανένδοτους του Γέρου της Δημοκρατίας, δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, παρών σε κάθε προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ όλα τα τελευταία χρόνια. “Η αγάπη και το έργο του για την Β’ Πειραιά ήταν διαρκής, το ενδιαφέρον του για την πολιτική ασταμάτητο και η θητεία του ως αντιπροέδρου της Βουλής με σημαντικό αποτύπωμα”, τονίζει το Κίνημα Αλλαγής και καταλήγει πώς θα μείνει στη μνήμη όλων μας ως ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου μας, με το ήθος και τη σοβαρότητά του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο Π.ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Παναγιώτης Κρητικός του Νικολάου (1937) ήταν Έλληνας δικηγόρος, πολιτικός επιστήμονας, οικονομολόγος, συγγραφέας και πολιτικός. Διατέλεσε βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ από το 1977 έως το 2004 και αντιπρόεδρος της Βουλής από το 1981 έως το 2000 (μεταξύ 1993 και 2000, Α΄ αντιπρόεδρος).

Γεννήθηκε το 1937 στον Γέρακα Λακωνίας αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχιούχος Νομικού και Οικονομικού Τμήματος) και στην τότε Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών (σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο). Ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, ως στέλεχος της Οργάνωσης Νέων Ενώσεως Κέντρου (ΟΝΕΚ) στην αρχή, και της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ) στην συνέχεια. Συμμετείχε και στους δύο Ανένδοτους Αγώνες (1961-63 και 1965-67) και γνωρίστηκε προσωπικά τόσο με τον Γεώργιο όσο και με τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περίοδο εκείνη.

Αμέσως μετά την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών, ο Παναγιώτης Κρητικός πέρασε στην αντιδικτατορική δράση και συμμετείχε στις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης), Ελληνική Αντίσταση (η οργάνωση του Αλέξανδρου Παναγούλη, με τον οποίο ο Κρητικός συνδεόταν φιλικά από την νεολαία της Ένωσης Κέντρου) και τελικά στο ΠΑΚ Εσωτερικού. Συνελήφθη τρεις φορές και τελικά καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη από Έκτακτο Στρατοδικείο της χούντας, αφού προηγουμένως είχε κρατηθεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ το 1974, στην Κεντρική Επιτροπή του οποίου εκλεγόταν επί σειρά ετών. Από το 1977 μέχρι και το 2004 ήταν βουλευτής Β΄ Πειραιώς του Κινήματος, ενώ από το 1981 έως το 2000 χρημάτισε αντιπρόεδρος της Βουλής (μεταξύ 1993 και 2000, Α΄ αντιπρόεδρος). Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος (1995-96 και 1997-98), καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής «Μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου».

Έχει γράψει διάφορα πολιτικά βιβλία, μεταξύ των οποίων και το « Η Ρήξη: Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεκαετία του ’60», περίοδο την οποία ο Κρητικός θεωρεί ως την πιο καθοριστική στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του Α. Παπανδρέου.