Χ. Καστανίδης: Να ξανακάνουμε μεγάλη την δημοκρατική παράταξη
«Το ΚΙΝΑΛ αποτέλεσε δεξαμενή άντλησης στελεχών, όχι μόνο από τη Δεξιά, αλλά και από την Αριστερά. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αποστασία του κ. Αποστολάκη. Ήταν αποστασία όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ πήγαιναν και προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Το ίδιο ερώτημα μπορώ να το θέσω και προς τη ΝΔ», τόνισε ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ΄ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.
«Δεν θέλω να καθορίσουμε τη στάση μας με βάση το τι λένε οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας αλλά με μια αυτόνομη πολιτική σκέψη, με σύγχρονη ιδεολογική ματιά, και ας προσδιορίσουν άλλοι τη θέση τους απέναντί μας», επισήμανε λέγοντας πως η δημοκρατική παράταξη πρέπει να γίνει ξανά δυνατή και να μην ασχολείται με το ζήτημα των συμμαχιών, αλλά αυτό το ερώτημα να τεθεί «στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όταν γίνει ευκρινής η ιδεολογική ταυτότητα και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ».
Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Καστανίδης είπε ότι θέλει να βοηθήσει την παράταξη μέσα στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, και η οποία – όπως είπε- «άλλαξε τη μοίρα της χώρας και δεν της ταιριάζει να ζει σε ένα ισχνό παρόν. Η παράταξη πρέπει ξανά να μεγαλώσει αν θέλουμε να δούμε κάτι καλύτερο για την Ελλάδα και τους Έλληνες».
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό, «έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι τα άλματα προόδου για την Ελλάδα έγιναν όταν στο τιμόνι βρισκόταν η δημοκρατική παράταξη που πήρε τα χρώματα, τη φωνή και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ στη μεταπολίτευση, και αυτή την αλήθεια θα πρέπει να την επιβεβαιώσουμε και τώρα, για το εγγύς μέλλον». «Η χώρα θα βρει έναν διαφορετικό δρόμο και οι Έλληνες θα έχουν καλύτερη μοίρα, εάν ξαναδυναμώσει η δημοκρατική παράταξη», υποστήριξε.
Ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε ότι «η εικόνα της κυβέρνησης είναι κακή, εδώ και πολύ καιρό ήταν κακή, παρά τη φίλια υποστήριξη πολλών ΜΜΕ», λέγοντας πως «στην ουσία έχει ασκήσει μια κλασική συντηρητική δεξιά πολιτική». Εκτίμησε πως τα προβλήματα θα αρχίσουν να πυκνώνουν και «πολύ σύντομα η χώρα θα αντιμετωπίσει εξαιρετικής σημασίας προβλήματα ακόμη και δημοσιονομικά, πέραν της κοινωνικής συνοχής». «Τα δημοσιονομικά μεγέθη, έχουν ξανά εκτροχιαστεί. Αν επανέλθουμε στο σύμφωνο σταθερότητας όπως ζητούν οι Γερμανοί, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά σε καθεστώς επιτήρησης», πρόσθεσε.
Ο ίδιος είπε ότι το πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ είναι ταυτοτικό, καθώς θα πρέπει με μεγάλη σαφήνεια να διατυπώσει μια νέα ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα. Ανάλογο πρόβλημα, συμπλήρωσε, αντιμετωπίζει και ολόκληρη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, όπου μεγάλα κόμματα, όταν «από την αρχή της δεκαετίας του ‘80 άρχισε να οικοδομείται η παγκοσμιοποίηση στη βάση νεοφιλελεύθερων συντηρητικών ιδεών, υποχώρησε η Δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος δικαίου και οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και αποδόθηκε τεράστια σημασία στην αυτορρύθμιση της αγοράς, κάτι που διεύρυνε τις ανισότητες ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους».
«Επειδή μεγάλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης έζησαν στη σκιά του Κολ ή της Θάτσερ, επέλεξαν να “νερώσουν το ιδεολογικό κρασί τους” και να κινηθούν στον ιδεολογικό τους άξονα πιο κοντά στις θέσεις της αγοράς, στις νεοφιλελεύθερες ιδέες. Αυτό βοήθησε τον Μπλερ και τον Σρέντερ να αναλάβουν την εξουσία στη Βρετανία και στη Γερμανία, αλλά όταν τελείωσε η θητεία τους, τότε ο κόσμος δεν ήξερε να ξεχωρίσει ποιες ήταν οι διακριτές ιδεολογικές γραμμές ανάμεσα στη συντηρητική Χριστιανοδημοκρατία και την προοδευτική Σοσιαλδημοκρατία», εξήγησε.
«Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα, κυρίως μετά το 2010, όταν το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε να διαχειρίζεται τη δημοσιονομική κρίση την οποία διαμόρφωσε η ΝΔ την περίοδο 2004-2009. Έσκασε στα χέρια του μια “βόμβα” και αναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης για να σωθεί η Ελλάδα, εφαρμόζοντας δημοσιονομικές πολιτικές βαθιάς εσωτερικής υποτίμησης, οι οποίες δημιούργησαν ένα σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του, στην προγραμματική του ταυτότητα», υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης.