Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
"Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.
Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.
Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει".
Με "θετική ατζέντα" αλλά και... "τουρκική μειονότητα"
Αν και ο Τσαβούσογλου, προτού ξεκινήσει το ταξίδι του από την Τουρκία, μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές επαφές, μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, μίλησε για "τουρκική μειονότητα".
Συγκεκριμένα, στο πρώτο tweet που ανέβασε με το που έφτασε στην Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε:
"Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και για να συζητήσουμε διμερή ζητήματα".
Στο ίδιο μήκος κύματος, των πάγιων προκλητικών και αστήρικτων τουρκικών θέσεων, κινήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει και στο "Βήμα της Κυριακής".
"Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων”, δήλωσε στο "Βήμα της Κυριακής" ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ερωτηθείς για την κρίση του Αυγούστου του 2020 με τις έρευνες του Oruc Reis, για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι το πλοίο "διεξήγαγε τις έρευνές του εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας”. Μάλιστα κατηγόρησε την Αθήνα ότι αγνόησε τις τουρκικές εκκλήσεις για διάλογο. Επίσης τόνισε ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019 υπεγράφη με βάση το διεθνές δίκαιο και έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ
Περίπου μιάμιση ώρα διήρκησε το ανεπίσημο δείπνο που παρέθεσε το βράδι της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη, ενόψει της αυριανής τους συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στο δείπνο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.