Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση καταργεί, στην ουσία, το οκτάωρο
Την πλήρη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις εργασίες σχέσεις, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Δυστυχώς έχουμε παρακολουθήσει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε ένα πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα, πριν καν ξεκινήσει η πανδημία. Το πρώτο ήταν ότι υπονόμευσαν τις κλαδικές συμβάσεις. Δεν τις κήρυξαν υποχρεωτικές. Το δεύτερο ήταν ότι επέλεξαν αντί την επιδότηση εργασίας να καταδικάσουν 600.000 εργαζόμενους στα 534 ευρώ για έναν χρόνο, δηλαδή, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Καθιέρωσαν στην πράξη το δόγμα “ μισή δουλειά, μισός μισθός”, ανέφερε η κ. Γεννηματά και επισήμανε:
«Το πιο βασικό απ’ όλα είναι ότι προωθούν το ωράριο λάστιχο, τις απλήρωτες υπερωρίες και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Υπάρχει θέμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όμως, σήμερα καθορίζεται αυτό: Μέσα από συλλογική σύμβαση για να μπορεί να είναι μόνο για ειδικές περιπτώσεις και να μπορεί να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου. Με τη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, υπονομεύει τελικά τη συλλογική σύμβαση, διότι αφήνει το παραθυράκι στον εργοδότη αν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση να πάει σε ατομικές ρυθμίσεις».
Πρόσθεσε μάλιστα πώς οι ασύδοτοι εργοδότες δεν θα επιλέξουν τη συλλογική σύμβαση και θα πάνε σε ατομικές διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος θα είναι ο ισχυρός και ποιος θα είναι ο αδύναμος.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής καταργείται το 8ωρο στην πράξη, «και το χειρότερο απ’ όλα θα είναι ότι ο εργαζόμενος θα είναι στο έλεος του εργοδότη».
Εξήγησε ότι μετά την πανδημία οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στον ιδιωτικό τομέα, επομένως θα είναι ακόμα πιο ανίσχυρος ο εργαζόμενος, μόνος του, ατομικά, να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
«Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Ενώ στην Αμερική ο Μπάιντεν βάζει στόχο την πλήρη απασχόληση, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αδύναμη να διαβάσει τη νέα εποχή και τις ανάγκες της αγοράς. Σε μία ψηφιακή εποχή που έχουμε τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να αναβαθμίσουμε με κατάρτιση το ανθρώπινο δυναμικό μας και να το κάνουμε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, εμείς πάμε πίσω; Και γιατί τελικά πάμε πίσω; Είναι συντηρητικές πολιτικές μόνο; Είναι ιδεοληπτικές πολιτικές ή είναι και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την προεκλογική περίοδο- γιατί ακούγαμε να τα λέει αυτά στο ΣΕΒ. Και ποιοι είναι αυτοί που ωφελούνται; Είναι οι επιχειρηματίες; Είναι οι εργοδότες στο σύνολό τους; Ή μήπως αυτοί που θα ωφεληθούν τελικά είναι πέντε, δέκα μεγάλοι επιχειρηματίες, φίλοι της κυβέρνησης; Αυτές οι πελατειακές λογικές πρέπει να τελειώσουν τώρα. Δεν μπορούμε να πάμε στο αύριο της χώρας, να πετύχουμε το στόχο της ανάκαμψης με αυτού του είδους τις αντιλήψεις», επισήμανε η κ. Γεννηματά.
«Θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα για τη χώρα. Έχω αφήγημα για προοδευτική διακυβέρνηση. Έχω αφήγημα που μπορεί να βάλει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να ανακάμψει από την υγειονομική και οικονομική κρίση με συντηρητικές πολιτικές, αυτές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και οδηγούν δεκαετίες πίσω», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Εξήγησε πώς το αφήγημα του ΚΙΝΑΛ μιλάει για ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που αντιμετωπίζει τις ανισότητές, εξασφαλίζει την πλήρη απασχόληση με δημόσιες επενδύσεις, και για κοινωνικές υποδομές και κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις που θα εξασφαλίζουν εθνική προστιθέμενη αξία, δηλαδή, παραγωγή στον τόπο μας. Παρατήρησε ότι έχει πολύ μεγάλη διαφορά από το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης, το οποίο μιλά κυρίως για εισαγωγές και κατανάλωση. «Εμείς λέμε εξαγωγή και παραγωγή στην Ελλάδα. Δεν θα μας φέρνουν τα σαπάκια που δεν χρησιμοποιούν οι άλλοι, δήθεν στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, και θα πλουτίζουν οι μεσάζοντες και θα φεύγουν τα δικά μας παιδιά για να δουλεύουν εκτός Ελλάδας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά. «Αυτό το αφήγημα θέλω να υπερασπιστώ και είναι η κοινωνική μας βάση αυτή που θα κρίνει και τα πρόσωπα και τις πολιτικές τους» συμπλήρωσε ενώ επανέλαβε πως για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής η Κεντρική Επιτροπή θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις εσωκομματικές διαδικασίες.
Παράλληλα η κυρία Γεννηματά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει κλίμα διαμαρτυρίας και κοινωνική αναστάτωση και υπογράμμισε πως η μόνη προοδευτική δύναμη διακυβέρνησης που εγγυάται την πορεία της χώρας στο μέλλον είναι το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο είναι συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση για το τρόπο που χειρίζεται την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και υποστήριξε ότι με την επιβολή των self-tests στην ουσία παραιτείται από την ευθύνη και τη μεταφέρει στους πολίτες.
Ειδικά για το ζήτημα των εμβολιασμών η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι προχωράει με αργούς ρυθμούς και είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Απηύθυνε έκκληση στους υγειονομικούς να μην αποφεύγουν να εμβολιαστούν, « για να μην πάει χαμένη η αυτοθυσία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρότεινε καμπάνια ενημέρωσής τους μαζί με τους ηλικιωμένους έτσι ώστε να μην βρίσκουν έδαφος οι θεωρίες συνωμοσίας. Πρότεινε ειδικά για τους ηλικιωμένους να οργανωθεί ο εμβολιασμός τους στα σπίτια εφόσον δεν μπορούν να μετακινηθούν. Επίσης να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός όλων όσων απασχολούνται στον τουρισμό.
Για το άνοιγμα της οικονομίας, η Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι καθυστερημένα χρονικά και δεν στηρίζουν τους μικρομεσαίους. «Τα χρήματα πήγαν εκεί που δεν πιάνουν τόπο», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και σημείωσε ότι «είναι μεν καλό αλλά δεν φτάνει» το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της εστίασης καθώς επιβάλλεται να γίνει ανάλογο και στο λιανεμπόριο με παράλληλη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων στους συγκεκριμένους τομείς προς το Δημόσιο. Αντέκρουσε παράλληλα την κριτική πως το Κίνημα Αλλαγής προτείνει σεισάχθεια και χάρισμα χρεών.