Μεταναστευτικό: Η ασφυκτική πίεση στα νησιά και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης
Ολοένα και πιο πιεστική γίνεται για την κυβέρνηση η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω του προσφυγικού. Επί δύο ημέρες στην Λέσβο η κατάσταση ήταν έκρυθμη, με διαμαρτυρίες τόσο από τους αιτούντες άσυλο, όσο και από κατοίκους, κυρίως της Μόριας.
Στον καταυλισμό της Μόριας, τον οποίο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα κλείσει, βρίσκονται περίπου 20.000 άτομα, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης που πυροδοτούν εντάσεις. Υπάρχουν μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι έως και δυο χρόνια, περιμένοντας να εξεταστεί η αίτηση τους για παροχή ασύλου.
Η πίεση προς την κυβέρνηση μεγαλώνει σε τέτοιο βαθμό, που ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ζήτησε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αίτημα στο οποίο η κυβέρνηση έδωσε αρνητική απάντηση. Ένα ακόμη αίτημα των νησιωτών και των τοπικών αρχών είναι να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία, υπό τον φόβο τα επεισόδια να συνεχιστούν και να λάβουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Η κυβέρνηση επιμένει, πάντως, ότι με την εφαρμογή του σχεδίου που έχει εκπονήσει, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «κάρφωσε» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τα επεισόδια λέγοντας ότι ερευνάται η πιθανότητα να είναι υποκινούμενα από κάποιους που πιστεύουν ότι θίγονται, εξαιτίας της ρύθμισης που πέρασε χθες το βράδυ από την Βουλή και έχει στόχο να βάλει μια τάξη στο τοπίο των ΜΚΟ που δρουν στα νησιά.
«Το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο»
Μάλιστα, πιο αναλυτικός υπήρξε χθες στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Όταν αναλάβαμε βρήκαμε μια κατάσταση διαμορφωμένη, με 80.000 αιτήσεις ασύλου να εκκρεμούν, με υπερπληθυσμούς στα κέντρα υποδοχής και με μηδενικές επιστροφές.
» Κυρίως βρήκαμε ένα κύκλωμα -δίκτυο συμφερόντων- που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ, όχι όλες. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 80% των αιτούντων έβγαιναν ως ευάλωτοι, ώστε να ξεκινήσει πάλι ένας φαύλος κύκλος με αιτήσεις, γιατρούς, δικηγόρους κ.ά. Τι έκανε ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ; Ήταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα».
Μητρώο μελών ΜΚΟ
Με την τροπολογία συστήνεται για πρώτη φορά Μητρώο Μελών για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο. Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πως ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι πιο ενδελεχής. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ασύλου στην Λέσβο, Μάριος Καλέας, μιλώντας στην Καθημερινή, υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις έχουν οξυνθεί ότι τόσο λόγω των καθυστερήσεων αλλά λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει. Βλέπουν ότι η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί και ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των απορριπτικών αποφάσεων και φοβούνται ότι θα επιστραφούν στην Τουρκία».
Ενώ η κατάσταση είναι ήδη πολύ πιεστική, υπάρχει φόβος τόσο στις τοπικές Αρχές όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα θα αυξηθεί, όταν θα μπει η άνοιξη και θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Οι κάτοικοι των νησιών εμφανίζονται δύσπιστοι και απαιτούν λύσεις άμεσα, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, από τις οποίες γίνεται φανερό ότι το προσφυγικό πρόβλημα εξελίσσεται στο μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, απειλώντας να βάλει τέλος στον μήνα του μέλιτος της κυβέρνησης με τους πολίτες, η οποίος διαρκεί ήδη περισσότερους από επτά μήνες.