Αγκάθι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μείωση του αφορολόγητου

21/07/2019, 10:47
1

Κερδίζει το στοίχημα της επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που πηγάζει από τις προσωπικές συζητήσεις που είχε με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ. Όπως είναι κατανοητό, η τελευταία εξέλιξη δίνει άλλον αέρα κινήσεων και προγραμματισμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που παλεύει να διασώσει το έλλειμμα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ΕSM και κατ’ επέκταση η Κομισιόν βλέπει θετικές τις κινήσεις της κυβέρνησης στις δομικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο του κράτους και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών. Επίσης, δείχνει να μην είναι αρνητική στον προγραμματισμό για σταδιακή μείωση της φορολογίας έτσι όπως έχει παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.





Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου





Οι στόχοι





Οι δύο άνδρες έχουν συμφωνήσει, επίσης, ότι για να μιλήσουν για αναθεώρηση των πλεονασμάτων πρέπει να πιαστούν άνετα οι στόχοι του 2019, άρα να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός του 2019, ο οποίος έχει σχεδιαστεί και έχει εκτροχιαστεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, η συνομιλία Ρένγκλινγκ - Μητσοτάκη έκρυβε και ένα αγκάθι το οποίο δείχνει να πρέπει να το διαχειριστεί ο νέος πρωθυπουργός, και μάλιστα διακριτικά. Το αγκάθι φαίνεται να είναι η μείωση του αφορολόγητου για την οποία επέμεινε ιδιαίτερα ο κ. Ρένγκλινγκ, κάτι που κάνει εντύπωση καθώς ο ίδιος θεωρείται ιδιαίτερα διαλλακτικός και μετριοπαθής.

Ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι συμφωνεί με την μείωση φόρων –παραδεχόμενος την υψηλή φορολόγηση στην Ελλάδα– αλλά θεωρεί ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί το αφορολόγητο όριο των εισοδημάτων.

Αυτός φαίνεται να είναι ο πρώτος πονοκέφαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά στην σχέση του με τους «θεσμούς» συνδυαστικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, εγείρεται και πρόβλημα πολιτικό καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει προεκλογικά να έρθει με τροπολογία η ψήφιση μη μείωσης του αφορολογήτου. Ένα πισωγύρισμα, ακόμα και με το όφελος των μειωμένων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, θα ήταν το πρώτο δύσκολο σημείο στην σχέση του με την μικρομεσαία τάξη.





Κλειστά τα χαρτιά του





Μέχρι στιγμής, όμως, ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και σίγουρα θα εξακολουθήσει να το κάνει και το αμέσως προσεχές διάστημα. «Θα πρέπει πρώτα να περάσουν τα πρώτα νομοσχέδια, αυτά που έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό και που έχουν ύψιστη συμβολική σημασία» λέει άνθρωπος της κλειστής ομάδας Μητσοτάκη σχετικά με τον προγραμματισμό της νέας κυβέρνησης.

Κατ’ άλλους, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι κινεί όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να φέρει μεγάλα επενδυτικά projects στη χώρα και να ανοίξει τις ευκαιρίες απασχόλησης για όλους. Μετά το Ελληνικό, ετοιμάζει την επένδυση Mytilineos, την δημιουργία νέων malls αλλά και τον σχεδιασμό του Βοτανικού, με γήπεδο του Παναθηναϊκού και εμπορικό κέντρο. Αυτά τα projects θα έχουν άμεσο αντίκτυπο, καθώς αφορούν σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και συγκρατούν ή και φέρνουν πίσω στη χώρα νέο επιστημονικό προσωπικό.





Το ομόλογο που αλλάζει τα δεδομένα





Στα θετικά πέρασε ο δανεισμός μέσω της έκδοσης 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,9%, το χαμηλότερο επιτόκιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Διάφοροι επενδυτικοί κύκλοι διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα επί Μητσοτάκη δανείζεται με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι ΗΠΑ. Oι αγορές ξεκάθαρα δίνουν ένα ψυχολογικό προβάδισμα στη νέα κυβέρνηση, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα και την μεθοδικότητα Μητσοτάκη. Άντλησε 12,5 δισ. ευρώ, όταν η προηγούμενη έκδοση έδωσε μόνο 4,8 δισ. με υψηλότερο επιτόκιο. Η ελληνική κυβέρνηση με το ομόλογο μπορεί να κινηθεί πιο ευέλικτα στις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις και να κλείσει τρύπες με μικρό κόστος. Θα έλεγε κανείς ότι με το ομόλογο μπορεί να ισορροπήσει την δύσκολη εξίσωση δημοσιονομικό έλλειμμα και φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει σύντομα φέρνοντας σύντομα στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο.