Φορτσάρει η Ν.Δ.: Όριο της κυβέρνησης μειοψηφίας ο Μάιος

21/01/2019, 11:44
nd

Με μία εξαιρετικά αντιπολιτευτική διάθεση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε μία κρίσιμη πολιτική μάχη παρόλο που το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης κρίθηκε υπέρ της μειοψηφικής κυβέρνησης Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί, σύμφωνα με την Πειραιώς, να πανηγυρίζει που πήρε μία μικρή ανάσα ζωής με το πρόσχημα της κεντροαριστερής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ διότι οι βουλευτές που έδωσαν στήριξη δεν έχουν καμμία σχέση με την Κεντροαριστερά, αντιθέτως είναι πρώην Ανελίτες οι οποίοι, μάλιστα, στήριξαν την κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσουν ή και να λάβουν νέα ανταλλάγματα.





Του Περικλή Σωτηρίου





Μετά το κρίσιμο τεστ της ψήφου εμπιστοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζεύει τις δυνάμεις του για τις Πρέσπες καθώς η κοινοβουλευτική μάχη για την Συμφωνία θα πρέπει να έχει νέα όπλα και διαφορετική επιχειρηματολογία. Στην Πειραιώς είναι πεπεισμένοι ότι ένα ντιμπέιτ μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα όταν, μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να αντιμετωπίσει έναν άνθρωπο που στον λόγο του είναι εριστικός και με τεχνάσματα προσπαθεί να κερδίσει πόντους αφήνοντας την ουσία σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Γιαυτό και στην υπόθεση ντιμπέιτ η Πειραιώς κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους. Δεν θα κάνει, όμως, το ίδιο όταν έρθει στην Βουλή η Συμφωνία.





Έως τότε θα έχει μεσολαβήσει και το συλλαλητήριο το οποίο θα πάρει διαστάσεις αντικυβερνητικής διαδήλωσης η οποία σίγουρα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην Βουλή την ώρα που θα ψηφίζεται η Συμφωνία. Η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι να αναδειχθεί σε ένα πατριωτικό βραχίονα όλων αυτών των δυνάμεων. Η επιχειρηματολογία που κυριαρχεί στον στενό του περίγυρο και όχι σε μεγαλοστελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, είναι να αναδείξουν τα λάθος σημεία της Συμφωνίας τα οποία θα εκμεταλλευτούν οι Σκοπιανοί προκειμένου να δημιουργήσουν κεκτημένα στην περιοχή. Την ίδια ώρα, η πλατιά μάζα του κόσμου ακόμα και αυτοί που δεν θα πάνε στο συλλαλητήριο θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν την Συμφωνία και έτσι θα διαπιστωθούν οι κρίσιμες ανακρίβειες και τα αμφιλεγόμενα σημεία.





Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ακόμα και να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, μία κυβέρνηση μειοψηφίας με ετερόκλητα μέρη και κυρίως με ένα πλήθος που πλέον δεν «τσιμπάει» σε δήθεν φιλολαϊκές ατζέντες, η κυβέρνηση αυτή δεν στέκεται και θεωρούν τον Μάιο ως το όριο του βίου της. Την ίδια ώρα, γνωρίζουν καλά ότι τα στελέχη των κομμάτων και οι αναποφάσιστοι βουλευτές θα προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο «deal» επιλέγοντας την πλευρά που θα πορευτούν. Τα εκλογικά επιτελεία της Πειραιώς, από την άλλη, δείχνουν να μην ανησυχούν ιδιαίτερα. Οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν δείχνουν ξεκάθαρα ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλώσει και από τουλάχιστον 10 μονάδες, έχει φτάσει στις 15 μονάδες. Η επιμονή, μάλιστα, του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώσει το θέμα με τις Πρέσπες έχει φέρει επιπρόσθετη δυσαρέσκεια ακόμα και σε κόσμο που δεν έβλεπε αρνητικά την γενικότερη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.





Σε πλήρη διάλυση οι ΑΝ.ΕΛΛ.





Την ίδια ώρα, η διάλυση των 3 κομμάτων Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛΛ. και Ένωση Κεντρώων δείχνει ότι ο χώρος, κυρίως, του Κέντρου μένει ανοικτός για αξιοποίηση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε οποιεσδήποτε συζητήσεις και να μπει για το πολιτικό του μέλλον, έχει χάσει όλο το πολιτικό παιχνίδι και το χειρότερο δεν έχει διασφαλίσει την πολιτική του υστεροφημία. Ψαριανός, Αμυράς βρίσκονται πλέον με το ένα πόδι στην Ν.Δ. Η πλήρης διάλυση πλέον βρίσκεται στους ΑΝ.ΕΛΛ. οι οποίοι καταγράφουν ένα ποσοστό κάτω από 1%. Το παρήγορο για τους ΑΝ.ΕΛΛ. είναι ότι και τα υπόλοιπα κόμματα της Δεξιάς (Ελληνική Λύση, Νέα Δεξιά, ΛΑΟΣ κ.ά.) βρίσκονται κάτω από το 1-1,5% και δεν συνιστούν καμμία απειλή για την Νέα Δημοκρατία και σε αυτή τη δεξαμενή. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ν.Δ. διατηρεί το μομέντουμ των νικών που θα επιτύχει στις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές που θα δράσει πολλαπλασιαστικά. Αλώστε, αυτό που λένε οι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι καμμία κυβέρνηση δεν θέλει να φτάσει στο τέλος για να κάνει εκλογές καθώς θα έχει χάσει την επιλογή του χρόνου, του αιφνιδιασμού, της διαχείρισης των συμβόλων και απλά θα περιμένει την πολιτική της καταδίκη. Μία καταδίκη που θα επιτείνει το οικονομικό κλίμα των πλειστηριασμών, των χρεοκοπημένων τραπεζών και της γενικευμένης άποψης ότι η χώρα τεχνηέντως είναι εκτός μνημονίων. Και βέβαια, χωρίς καμμία διάθεση από κανέναν να επενδύσει σε χώρα με κλίμα πολιτικής ανωμαλίας…