Όλα τα σενάρια για τις τελικές αποφάσεις Καμμένου
Όλα δείχνουν ότι ο Πάνος Καμμένος αποχαιρετά την κυβέρνηση. Πάτησε το «κόκκινο κουμπί» κηρύσσοντας ανένδοτο κατά του Μεγάρου Μαξίμου, των αποστατών και της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Θα πράξω αυτό που πρέπει» είπε χαρακτηριστικά αποχαιρετώντας χθες Πέμπτη τους στρατηγούς στο Πεντάγωνο κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Αμύνης δείχνοντας ότι μετρά αντίστροφα για την έξοδό του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ωστόσο, παρά τις επίσημες δηλώσεις, τις αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις και τα tweets, οι περισσότεροι κρατούν ισχυρές επιφυλάξεις για τις τελικές αποφάσεις που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (13:00) και στην κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αμφιβάλουν για το αν ο Πάνος Καμμένος θα πραγματοποιήσει αυτή την φορά τις απειλές του αναφέροντας μια σειρά από… «αναδιπλώσεις» τις οποίες υποστήριξε περίτεχνα κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Όμως, σήμερα όλα δείχνουν πως από μια ακόμα μετατόπιση δεν έχει να αποκομίσει κανένα ουσιαστικό πολιτικό όφελος ο αρχηγός των ΑΝΕΛ. Στην πράξη θυμίζει παίχτη που δεν έχει να χάσει τίποτα καθώς τα έχει χάσει όλα.
Συγκεκριμένα, έχει χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ενώ το κόμμα του αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή διάλυσης. Από τους 6 βουλευτές που διαθέτει οι 3-4 έχουν ήδη συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν συνθηκολογήσει, θα γνωρίζει πως θα είναι επικεφαλής μιας ομάδας – παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δείχνουν όλα τα δεδομένα και το ίδιο υπονοεί ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εσωκομματικοί συσχετισμοί που μπορούν να καθορίσουν την στάση του Πάνου Καμμένου
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ (σ.σ. εφόσον πραγματοποιηθεί) και η προαναγγελθείσα συνάντηση των Τσίπρα - Καμμένου επαναφέρουν στο τραπέζι μια σειρά από σενάρια και εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο Πάνος Καμμένος. Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματός του και η προοπτική επιβίωσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας ενδεχομένως να λειτουργήσουν καταλυτικά για τις τελικές του αποφάσεις.
-«Σώζεται» από την Συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και επίσημες δηλώσεις η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά πέντε βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
-«Καίγεται» από την εμπιστοσύνη
Για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης - που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο - ξεκαθάρισε στον ΘΕΜΑ FM ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά». Εάν λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την ΚΟ καθώς από τους επτά βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).
Αρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.
Τα σενάρια
Υπό αυτά τα δεδομένα σχηματοποιούνται και τα διάφορά σενάρια, των οποίων κοινός τόπος είναι πως ο Πάνος Καμμένος θα ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό πως ο ίδιος και τα στελέχη του αποχωρούν από την κυβέρνηση δεδομένου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών απέχει ελάχιστα βήματα από την Βουλή των Ελλήνων.
Παράλληλα θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό αντικαθιστώντας όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνηση και να δεσμευτεί πως τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φιλοξενήσουν νυν ή πρώην στελέχη του κόμματός του.
Επίσης, θα ενημερώσει τόσο τα μέλη της ΚΟ όσο και τον πρωθυπουργό πως θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως δεν θα ψηφιστεί ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ.
Πιθανότατα ο ίδιος θα δηλώσει ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και πως δεν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον η διαδικασία έρθει πριν την κύρωση της Συμφωνίας. Η τελική απόφαση όμως για το αν θα εγείρει επισήμως ζήτημα δεδηλωμένης ενδεχομένως να εξαρτηθεί από την στάση του πρωθυπουργού στο αίτημα για αποπομπή όλων των ΑΝΕΛιτών από την κυβέρνηση.
Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος δεν θα εγείρει ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Θα ανακοινώσει ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα αλλά θα αποφύγει να πει πως εγκαταλείπουν την πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα διστάσει να προτρέψει όσους αναρωτιούνται για την στάση που θα κρατήσει να καταθέσουν πρόταση μομφής προκειμένου να το διαπιστώσουν.
Τέλος, υπάρχει και το ακραίο σενάριο του «ξαφνικού θανάτου». Συγκεκριμένα, όσοι το διακινούν υποστηρίζουν πως στην περίπτωση που ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει στην ΚΟ κομματική πειθαρχία τόσο για την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, θα τον εγκαταλείψουν αμέσως 3 -4 βουλευτές που θα δηλώσουν ότι οι ίδιοι στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτό, εκτός του ότι οι ΑΝΕΛ παύουν να είναι ΚΟ, σημαίνει πως ο Πάνος Καμμένος θα είναι πλέον ένας απλός ανεξάρτητος βουλευτής που ενδεχόμενη δήλωση περι απόσυρσης της εμπιστοσύνης του από την κυβέρνηση δεν θα εγείρει αυτόματα ζήτημα δεδηλωμένης.