Tο παρασκήνιο πριν το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου την Παρασκευή
Το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πάνο Καμμένο ήταν εκείνο που έδωσε τέλος στο τριήμερο κλεφτοπόλεμο μεταξύ των δύο ανδρών και ορίστηκε για την Παρασκευή το κρίσιμο ραντεβού που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σημαντικό ρόλο για την “προσωρινή ανακωχή”, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιξε η επικείμενη διήμερη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και το ενδοκυβερνητικό θρίλερ έλαβε παράταση 48 ωρών προκειμένου η εικόνα αποσύνθεσης της συγκυβέρνησης να μην επισκιάσει την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, υπό το φόβο να στείλει λάθος μήνυμα σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να υποβαθμίσει το αφήγημα περί “αλλαγής σελίδας” μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον εταίρο του την έντονη δυσφορία του για την επιλογή του Πάνου Καμμένου να “στήσει” μία άτυπη τηλεμαχία (ο Αλέξης Τσίπρας είχε κανονίσει την Τρίτη στις 7 το βράδυ στο Open και ο Πάνος Καμμένος την ίδια ημέρα στις 8 στο Star ). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «καλή τη πίστει» δέχθηκε να αναβάλλει την δική του τηλεοπτική συνέντευξη και συμφώνησαν να μην μιλήσουν δημοσίως για το μέλλον της συγκυβέρνησης πριν γίνει η τετ α τετ συνάντηση.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την διευθύντρια ειδήσεων και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του τηλεοπτικού σταθμού Star, Μάρα Ζαχαρέα, ζητώντας της να μεταφερθεί για την Παρασκευή -αντί για σήμερα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- η εμφάνισή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι θα προηγηθεί, την ίδια ημέρα, η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, και γι' αυτό και η συνέντευξή του θα πρέπει να δοθεί την ίδια ημέρα, μετά τη συνάντηση αυτή.
Να σημειωθεί πως τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Πάνος Καμμένος βρισκόταν στο Ομάν. Ακόμα και στενοί του συνεργάτες δήλωναν άγνοια (ή προφανώς σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είχαν επιλέξει να αποσιωπήσουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρισκόταν στη Μέση Ανατολή), αρκούμενοι να αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος είναι στο εξωτερικό.
Η εξαφάνιση του Πάνου Καμμένου και οι ρουκέτες του Σαββατοκύριακου, ενεργοποίησαν το συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την αρχική αμηχανία, επιδίωξαν να πέσουν οι τόνοι και να οδηγηθούν σε ένα βελούδινο διαζύγιο, αποφασίζοντας τους όρους, ωστόσο επικράτησε το “πολεμικό” κλίμα με εκατέρωθεν διαρροές γύρω από την θρυλούμενη συνάντηση. Συνεργάτες του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής Άμυνας διέψευδαν τα περί επικείμενης συνάντησης με τον πρωθυπουργό πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ την Τετάρτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Πάνος Καμμένος αρνήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Από προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εμφανή ανησυχία, γιατί οι πρωτοβουλίες Καμμένου επανακαθορίζουν τους χρόνους και οδηγούν σε αναζήτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ για συζήτηση από κοντά». Τόνιζαν, μάλιστα, ότι ο κ. Καμμένος έχει αρνηθεί τις προηγούμενες ημέρες ένα εκ του σύνεγγυς ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Καμμένος βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Δεν ξέρω πού βρίσκεται» έλεγε χαρακτηριστικά πηγή προσκείμενη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου σχολίαζαν με νόημα, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος τη Δευτέρα ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται εκτός Αθηνών μέχρι και την Τρίτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι όποιες εξελίξεις θα ακολουθήσουν από την Τετάρτη και έπειτα. Για το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Όλα είναι ανοιχτά. Έχει τις διαδικασίες του την Τετάρτη (σ.σ ο Πάνος Καμμένος), θα περιμένουμε να πάρει τις αποφάσεις».
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ
Αυτές οι εξελίξεις έγιναν λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη, για σήμερα, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, από την οποία αναμένεται να φανούν οι προθέσεις των μελών του κόμματος,ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις περί αποχώρησης από την κυβέρνηση, αλλά θα καθορίσουν έναν οδικό χάρτη των εξελίξεων.
Παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος θα ήθελε να προωθηθεί η συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία» στη Βουλή τον Μάρτιο, όπως υποστηρίζει ότι προέβλεπε και η παλαιότερη συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση το διάστημα από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Άμυνας το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Καταλύτης ενδέχεται ίσως να αποδειχθεί η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και των βουλευτών που στοιχίζονται πίσω του από το Ποτάμι, οι οποίοι φαίνεται να κινούνται στη γραμμή «ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», η οποία μοιάζει να στέλνει το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι βουλευτές του Ποταμιού θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας να δεσμευτεί ότι αμέσως μετά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.