Πονοκέφαλος για τον Τσίπρα ο Τσακαλώτος
Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας τάζει τα πάντα στους πάντες εγκαινιάζοντας την προεκλογική περίοδο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απουσιάζει από το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να διασπείρει το Μέγαρο Μαξίμου. Άραγε ξέρει κάτι; Μήπως δεν μπορεί άλλο να προσποιηθεί τον πολιτικάντη; Ή πλέον γνωρίζει ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι ακόμα επικίνδυνη;
Γιατί δεν πέφτουν τα spreads
Όσον αφορά στο τελευταίο, πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα μνημόνιο. Τα spreads μετά από τόσες συμβολικές κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχουν πέσει. Η άρση των capital controls, τα πλεονάσματα, η προώθηση των μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν έχουν ρίξει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της χώρας. Την ίδια ώρα, όλη η Ευρωζώνη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τόσο την κατάσταση στην Ιταλία του Σαλβίνι όσο και την αμφιλεγόμενη πορεία του Brexit. Δηλαδή, τα μάτια της Ευρώπης δεν είναι στραμμένα στην Ελλάδα ώστε να δικαιολογούνται τα υψηλά spreads. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ερωτηματικά πώς κινούνται αυτοί οι δείκτες. Μία από τις απόψεις που έχει υιοθετήσει και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα είναι ότι αυτές οι προεκλογικού τύπου ελαφρύνσεις και υποσχέσεις όπως π.χ. προσλήψεις, αυξήσεις στους μετακλητούς, αναδρομικά σε ένστολους κ.λ.π. δημιουργούν μια αποκρυσταλλωμένη εικόνα μιας κυβέρνησης που αποδομεί τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και ξαναχτίζει το πελατειακό κράτος. Ουσιαστικά, ανοικοδομεί την Ελλάδα που χρεοκόπησε πριν από λίγα χρόνια.
Τι ακούει ο Τσακαλώτος από τον Μοσκοβισί
Όλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών τα βλέπει και τα αφουγκράζεται και ξέρει ότι δεν μπορεί να τα υποστηρίξει όσο και να διατηρεί τις σχέσεις με το κόμμα. Η ηχηρή απουσία Τσακαλώτου από τον δημόσιο λόγο έχει γίνει αντιληπτή και από συντρόφους του, από βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το οικονομικό ρεπορτάζ. Ο ίδιος έχει προσωπική επαφή με τον Πιέρ Μοσκοβισί και γνωρίζει ότι παρόλο που οι συντάξεις σώθηκαν για την ώρα, οι Ευρωπαίοι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Άλλωστε, το κυρίαρχο ερωτηματικό της ελληνικής πλευράς –που θα απασχολήσει και αργότερα– είναι εν τέλει πώς θα καταφέρουν να δανειστούν από τις αγορές όταν αυτό προκύψει και μέχρι πότε θα μπορούν να κρατηθούν αυτά τα υψηλά πλεονάσματα των προϋπολογισμών.
Δημιουργεί ομάδα
Είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τον προεκλογικό εσμό που έχει ξεκινήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Και διαχωρίζει τώρα τη θέση του διότι μην ξεχνάμε ότι είναι και επικεφαλής της ομάδας των «53», ομάδα η οποία αμφισβητεί τις βασικές επιλογές του πρωθυπουργού. Είναι, επίσης, γνωστό από συνομιλητές του επίσης ότι δεν ενθουσιάζεται καθόλου από την ιδέα των πρόωρων εκλογών. Ο υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί επ’ ουδενί να γίνουν εκλογές νωρίτερα προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να δημιουργηθεί καθαρό οικονομικό πεδίο και να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα. Η κανονικότητα είναι ένα προσωπικό στοίχημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου που, εκτός των άλλων, θέλει να παίξει και πολιτικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο δημιουργώντας μάλιστα και τις δικές του ομάδες, όχι μόνο πολιτικές αλλά και συνδικαλιστικές. Γνωρίζει καλά ότι οι υπάλληλοι στο ΥΠ.ΟΙΚ. έχουν τρομερή δύναμη στη διοίκηση και διαχείριση του κράτους. Η απόφασή του να προχωρήσει σε αυξήσεις στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών είναι πέρα για πέρα ενδεικτική των προθέσεών του να παίξει σημαντικό ρόλο. Την ίδια ώρα η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, στη σελίδα 9, αφήνει έκθετο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την απόφασή του αυτή. Κατά την Κομισιόν, μπορεί μεν το δημοσιονομικό κόστος να είναι μικρό, ωστόσο υπονομεύει στην ουσία του το ενιαίο μισθολόγιο και μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομικούς κινδύνους με ανάλογες απαιτήσεις και άλλων κλάδων των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Ο ίδιος έχει καταλάβει ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί τώρα να ασχολούνται με πιο σημαντικά θέματα (Ιταλία, Βρετανία) αλλά ξέρει ότι πολλοί συνομιλητές του κ. Μοσκοβισί και λοιπών Ευρωπαίων αξιωματούχων ήδη μιλάνε για νέο μνημόνιο με την Ελλάδα και παρομοιάζουν την κατάσταση της χώρας με την Αργεντινή. Όπως επίσης, γνωρίζει καλά ότι το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί, αργά ή γρήγορα, εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση η οποία και αυτή συνοδεύεται από ένα δημοσιονομικό κόστος... Με άλλα λόγια είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιον να ακολουθήσει και να συμμεριστεί τις διαθέσεις του πρωθυπουργού όταν ξέρει αυτό που έρχεται...