Τσίπρας και Καμμένος έχουν προαποφασίσει να πάνε σε εκλογές
O πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα βλέπει τις κυβερνητικές αρρυθμίες να πολλαπλασιάζονται και να του θυμίζουν τον λίγο χρόνο που έχει μείνει στην πολιτική του κλεψύδρα. Έπρεπε να δράσει ταχύτατα προκειμένου να φτιάξει έναν οδικό χάρτη που θα του δώσει αφενός το πλεονέκτημα του αιφνιδιαασμού, αφετέρου να του αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής μέχρι τις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσονται τα θέματα διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας αλλά και αυτό των προσλήψεων. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, γνωρίζει καλά ότι αυτά δεν θα του δώσουν τη νίκη. Για την ακρίβεια γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το έχει αποδεχθεί και την ίδια άποψη διατηρούν και οι πιο στενοί του σύμβουλοι. Το έχει συζητήσει όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο και από κοινού έχουν αποφανθεί ότι θα πρέπει να εστιάσουν στην επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές.
Γράφει ο Περικλής Σωτήριου
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πλέον θεωρεί ότι στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να παραμείνει ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ. Ήταν ένα ζήτημα που μέχρι πρότινος δεν τον απασχολούσε, αλλά όταν είδε ότι υπάρχουν αρκετοί δελφίνοι που θα ήθελαν να του πριονίσουν τη θέση στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αλλάξει οπτική γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. «Δεν είναι τυχαίο που ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη διαμάχη Καμμένου - Κοτζιά επέλεξε τον πρώτο» θα πει στενός του συνεργάτης δίνοντας μία ερμηνεία πολύ διαφορετική από όλες που κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο: Ο Νίκος Κοτζιάς, όπως και άλλοι ένθεν του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριφέρονταν σαν δελφίνοι του Αλέξη Τσίπρα θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός διάγει το κύκνειο άσμα του στα ανώτατα πατώματα του κόμματος. Από την άλλη, ο Πάνος Καμμένος του προσφέρει τη σταθερότητα προκειμένου να κερδίσει έδαφος τόσο στο κόμμα όσο και σε ένα μέρος της κοινωνίας. Η επιλογή ήταν μοιραία παρόλο που ο πρωθυπουργός ήξερε ότι αποπέμποντας τον Νίκο Κοτζιά θα είχε πρόβλημα μεγάλο, κάτι που αποδεικνύεται πανηγυρικά από την τροφή που δίνουν οι συνεχιζόμενες παρεμβάσεις - αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών περί Σόρος και χρηματοδότησης της κυβέρνησης από τον Ουγγροεβραίο μεγιστάνα… Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ο Πάνος Καμμένος του εξασφαλίζει μία σταθερότητα και του δίνει πολύτιμο χρόνο να ανασυνταχθεί. Ωστόσο, αυτό που αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες και στο μετεκλογικό τοπίο προκειμένου οι δυο τους να παραμείνουν συνέταιροι. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι πλέον εάν γίνουν εκλογές μένει μόνος του χωρίς καμμία φίλια πολιτική δύναμη. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει αποφασίσει να συμπορευτεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ποτάμι, μπει δεν μπει στη Βουλή, βρίσκεται κοντά επίσης στον πρόεδρο της Ν.Δ. και σίγουρα πολύ μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ένωση Κεντρώων αποδεκατισμένη αλλά παρ’ όλα αυτά η μη αξιοποίησή της από τον Αλέξη Τσίπρα έχει φέρει μακριά το κόμμα του κ. Λεβέντη, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή είναι πλέον πολύ μακριά από τη στιγμή ειδικά που έχουν έρθει στο προσκήνιο τα εθνικά θέματα (Σκοπιανό, Βόρεια Ήπειρος κ.τ.λ.).
Μακριά από τη βουλή
Την ίδια στιγμή οι ΑΝ.ΕΛΛ. βρίσκονται, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, πολύ μακριά από το μπουν στη Βουλή. Βάσει αυτών κρίνεται αναγκαία η υποβοήθηση των ΑΝ.ΕΛΛ. από τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να πιάσουν το ποσοστό εισόδου στην επόμενη Βουλή. Όχι μόνο διότι θα κόψει ψήφους από το καραμανλικό στρατόπεδο της Ν.Δ. και της ευρύτερης Δεξιάς αλλά και επειδή θα μπορέσει είτε στην επόμενη Βουλή είτε στη μεθεπόμενη που θα είναι με αναλογικό σύστημα να αποτελέσει την… πατερίτσα του Αλέξη Τσίπρα για να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας.
Μεγάλο επικοινωνιακό σόου
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα της στρατηγικής τους, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος έχουν αποφασίσει να δώσουν ένα μεγάλο επικοινωνιακό σόου όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών μέσα στην Ελληνική Βουλή. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός θα φέρει τη συμφωνία στην ολομέλεια και θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που δεν θα του δώσει ο Πάνος Καμμένος εσκεμμένα. Από τη στιγμή μάλιστα που διάφοροι, κυρίως μέσα στο Ποτάμι, που συμφωνούν με τη συμφωνία αλλά δεν θέλουν να δώσουν στήριξη στην κυβέρνηση, γίνεται κατανοητό ότι αυτό θα είναι και το αίτιο της πτώσης της κυβέρνησης. Η «άρνηση» Καμμένου να συναινέσει θα του δώσει αρκετούς πόντους και κυρίως θα ενισχύσει τους πατριωτικούς πυρήνες που έχει δημιουργήσει και στο στρατιωτικό σώμα (μέχρι και τα δάνειά τους θα καλύπτει πλέον το υπουργείο Άμυνας) αλλά και στο χώρο της Δεξιάς που δεν χωνεύουν τη φιλελεύθερη στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα της Ν.Δ.