Κοτζιάς - Καμμένος: Οι δίδυμοι πονοκέφαλοι του Τσίπρα

21/10/2018, 22:16
politiko

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός είχε να διαχειριστεί έναν αστάθμητο παράγοντα στην κυβέρνησή του. Από την περασμένη Τετάρτη το σίγουρο είναι ότι θα έχει να διαχειριστεί δύο αστάθμητους παράγοντες, ετεροβαρείς και πλέον ατέρμονους μεταξύ τους. Τον Πάνο Καμένο και τον Νίκο Κοτζιά. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πάρει θέση υπέρ του Πάνου Καμμένου προκειμένου να διατηρηθεί σε θέση εξουσίας έστω και με μία επίπλαστη κυβερνητική συνοχή που του δίνουν μέχρι στιγμής οι ΑΝ.ΕΛΛ. Είναι, παράλληλα, όμως βέβαιο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση διανύοντας, κατά πολλούς, τα τελευταία… χιλιόμετρα του βίου της. Αυτό που πλέον ομολογούν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι το πότε. Πότε, δηλαδή, θα οριστικοποιηθεί η πτώση της κυβέρνησης, η οποία πλέον σε επίπεδο εντυπώσεων δεν μπορεί να αποφευχθεί ακόμα και αν κερδηθεί το στοίχημα του μη κοψίματος των συντάξεων – θα το αποφασίσει σε λίγες μέρες η Κομισιόν και οι ζυμώσεις θα κρατήσουν μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού αρχές του Δεκεμβρίου.


Του Περικλή Σωτηρίου


Εν τω μεταξύ, όμως, θα έχουν προχωρήσει οι εξελίξεις και θα δούμε αν τελικά τα Σκόπια προχωρήσουν στις συνταγματικές αλλαγές που κομίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, πράγμα που μέχρι τώρα φαίνεται αδύνατο από τα τεκταινόμενα στο γειτονικό κράτος. Σε περίπτωση που δεν περάσει η Συμφωνία από τη σκοπιανή βουλή λύνονται τα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού καθώς πλέον δεν θα έχει το μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευση της Συμφωνίας. Παράλληλα, όμως, έχει τη δυνατότητα να έρθει πιο κοντά με τον Πάνο Καμμένο –που πολιτικά είχε επενδύσει στην κατάρρευση της συμφωνίας με υπαιτιότητα των Σκοπίων– και να συσφίξει τις σχέσεις μαζί του. Αν όμως η συμφωνία περάσει από τα Σκόπια είναι σίγουρο ότι οι σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου θα διαλυθούν καθώς όπως είδαμε ο υπουργός Άμυνας δεν μπορεί να ελέγξει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Πολλοί, βέβαια, θεωρούν ότι το διαζύγιο Τσίπρα - Κοτζιά ήταν κοντά διότι εντέλει η Συμφωνία των Πρεσπών κατέρρευσε, οπότε ήταν μία ευκαιρία για μία κίνηση εντυπωσιασμού και κατευνασμού προς τον κυβερνητικό του εταίρο. Όσοι διάβασαν τη δήλωση Τσίπρα μετά την παραίτηση Κοτζιά είδαν μία σαφή αλλαγή στο ύφος του πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων απέναντι και στην κυβέρνηση των Σκοπίων που ίσως άρεσε στον κ. Καμμένο.


Τα κονδύλια


Πάντως, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει γιατί τώρα βγήκε στην επιφάνεια η κόντρα Καμμένου -Κοτζιά. Ερώτημα που μερικοί προσπαθούν να το συνδέσουν με τα μυστικά κονδύλια που έχει το κάθε υπουργείο. Το νόημα των παρεμβάσεων Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ότι υπάρχει ζήτημα με τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Άμυνας στο οποίο προΐσταται ο κ. Καμμένος ενώ ήδη υπάρχει και μία έρευνα της OLAF που συνδέεται με πρόσωπα του περιβάλλοντος Καμμένου. Όπως εξηγούν στην «axianews» στελέχη της κυβέρνησης, στο υπουργικό ειπώθηκαν πολλά προκειμένου να πλήξει ο ένας την αξιοπιστία του άλλου. Και αν συνεχιστεί αυτό, δηλαδή να βγαίνουν στη φόρα τέτοιες αποκαλύψεις για μέλη της κυβέρνησης και ειδικά για τους 2 βασικούς του εταίρους, τότε ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκτήσει μεγάλους πονοκεφάλους για τους επόμενους μήνες. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσουν εφεξής τόσο ο Νίκος Κοτζιάς όσο και οι βουλευτές, Νίκος Τόσκας, Γιώργος Τζιμάνης και Γεωργία Γεννιά, ο οποίοι μετέχουν στην «Κίνηση Ιδεών και Δράσης ‘‘Πράττω’’», που έχει ιδρύσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.


Οι διαφωνίες του «Πράττω»


Κατά το παρελθόν μάλιστα τα μέλη της κίνησης είχαν εκφράσει διαφωνίες για τη διαδικασία εκλογής του ΠτΔ που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός, ενώ είχαν αντιδράσει έντονα όταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και μέλος της κίνησης, Νίκος Τόσκας, είχε δεχθεί επίθεση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την έφοδο της αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτίρια της Θεσσαλονίκης και τη σύλληψη των καταληψιών. Υπενθυμίζεται επίσης πώς η κ. Γεννιά είχε καταψηφίσει τον περασμένο Οκτώβριο το νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου διαφωνώντας με το δικαίωμα διόρθωσης από τα 15 έτη ενώ είχε εκφράσει τη διαφωνία της με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα. Υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για κακές σχέσεις Κοτζιά - Τόσκα λόγω της αποπομπής του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο των πυρκαγιών αλλά ακόμα είναι νωρίς να πει κανείς ότι θα έχει απώλεια βουλευτών το κυβερνών κόμμα σε κάποια σοβαρή ψηφοφορία πόσο μάλλον σε μία ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.