Βαριές καταγγελίες Κοτζιά κατά Μαξίμου

19/10/2018, 12:02
kotzias-skopia-500-1

Η κυβέρνηση προσπαθούσε όλη την ημέρα χθες να υποβαθμίσει το θέμα της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και εμμέσως να κατευνάσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ουσιαστικός λόγος για την παραίτησή του και χαρακτηρίζοντας περίπου ακατανόητη την απόφασή του να φύγει από την κυβέρνηση.

Αντί για κατευνασμό όμως ήλθε η σκληρή, απειλητικών διαστάσεων, πρώτη αντίδραση του κ. Κοτζιά, μετά την απομάκρυνσή του να προσγειώσει ανώμαλα τους κυβερνητικούς παράγοντες, διαμορφώνοντας την εντύπωση ότι η υπόθεση είναι μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού με άγνωστη και πιθανόν ανεξέλεγκτη συνέχεια και επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις.

Η ευθεία πρόκληση, με αιχμηρά υπονοούμενα, που απηύθυνε ο κ. Κοτζιάς προς τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο ουσιαστικά, να δώσουν στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή της παραίτησής του, μοιάζει ασφαλώς περισσότερο με απειλή, παρά με παράκληση. Εμπεριέχει δε την έμμεση προειδοποίηση πως εάν δεν το κάνει το Μαξίμου, τότε ίσως το κάνει ο ίδιος – αλλά σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα αποφύγει η κυβέρνηση την αποκάλυψη των όσων ο ίδιος προφανώς καταγγέλλει.

Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση ως προς την αντίδραση του κ. Κοτζιά: Πρώτον, ότι από την υπόθεση αυτή μπορεί να εκτεθεί η ελληνική πολιτική ηγεσία σε σχέση με μεθόδους και επιλογές που έχει κάνει στη διάθεση των μυστικών κονδυλίων και τη χρηματοδότηση ξένων μέσων και παραγόντων για την προώθηση, υποτίθεται, των εθνικών μας συμφερόντων. Από το άνοιγμα μίας τέτοιας συζήτησης μόνο δυσάρεστα μπορούν να συμβούν στην κυβέρνηση. Διότι οι κατηγορίες που αντάλλαξαν οι κύριοι Καμμένος και Κοτζιάς στο υπουργικό συμβούλιο ήταν πολύ βαριές για να μην υπάρχουν τελικά σοβαρές σκιές στο όλο θέμα, καθώς η συζήτηση έφτασε στα άκρα. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε χθες τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους βουλευτές ή και κόμματα για τη διαφάνεια στα μυστικά κονδύλια άλλων υπουργείων, πέραν του ΥΠΕΞ!

Δεύτερον, να δυναμιτιστεί ακόμη περισσότερο η σύμπραξη του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο, η οποία ήδη αμφισβητείται και επικρίνεται έντονα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις και γενικά, μετά την αίσθηση που δόθηκε ότι ο πρωθυπουργός έχει παραδοθεί πλήρως στον υπουργό Άμυνας προκειμένου να κερδίσει πάση θυσία και με όποιο κόστος λίγο πολιτικό χρόνο ακόμα. Είναι πάντως σαφές και από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κοτζιά ότι η βεντέτα του με τον κ. Καμμένο δεν θα έχει (καλό) τέλος, καθώς ο καρατομηθείς ή παραιτηθείς υπουργός επανέλαβε ότι εξωτερική πολιτική κάνει το υπουργείο Εξωτερικών και όχι το υπουργείο Άμυνας, το οποίο καλείται να στηρίξει στρατιωτικά τις επιλογές της διπλωματίας. Υπονόησε δε ότι τοποθετήσεις του κ. Καμμένου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής εκτός Ελλάδας, είναι πιθανό να βγαίνουν εκτός εθνικής «γραμμής».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κοτζιάς έστειλε χθες σαφές μήνυμα (μετά τα «μηνύματα» που είχε στείλει προχθές ο πρωθυπουργός) ότι έχει άγριες διαθέσεις και δεν πρόκειται να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τον κ. Τσίπρα και τους πρώην συναδέλφους του υπουργούς. Και ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει ή μείνει άπραγος, όταν αμφισβητείται η ηθική του ακεραιότητα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συγκάλεσε χθες σύσκεψη της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, στην οποία ανήκει μαζί με δύο άλλους βουλευτές (τον Νίκο Τόσκα και την Γεωργία Γεννιά) και σπεύδει τη Δευτέρα να κάνει ομιλία στο Ηράκλεια, σε ανοιχτή εκδήλωση. Προφανώς με σκοπό να «αποσαφηνίσει» ακόμα περισσότερο τις προθέσεις του και να ρίξει φως στα όσα συνέβησαν και τον οδήγησαν στην έξοδο από την κυβέρνηση.

Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε δε την ανασυγκρότηση και δραστηριοποίηση του ΠΡΑΤΤΩ στις δημοτικές εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολιτική αυτή κίνηση θα έχει διακριτή πορεία, αν και δεν υπάρχει προς το παρόν θέμα αυτονόμησης από τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.