Θεοδωράκης, Λεβέντης στη δίνη των εξελίξεων
Κινητικότητα επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε διάφορα εσωτερικά πολιτικά μέτωπα. Από τη μια το «Ποτάμι» προετοιμάζει πυρετωδώς το τρίτο του συνέδριο και από την άλλη η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της οριστικής αποχώρησης του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Αριστείδη Φωκά.
Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα, να ανακαλύψουν στην πολιτική αυτούς που τους ταιριάζουν, στη συνάντηση των στελεχών που ετοιμάζουν το 3ο συνέδριο του Ποταμιού.
«Να κλείσουμε τον δρόμο στους πολιτικούς που ξεγελούν τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «ο σημερινός κυβερνητικός λαϊκισμός θέλει να συνταιριάξει τις ιδεοληψίες της αριστεράς με τις ψεκασμένες θεωρίες της ακροδεξιάς».
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αποφασίστηκε ότι για να ενδυναμωθεί ο ανοιχτός και αντιγραφειοκρατικός χαρακτήρας του Κινήματος πρέπει οι σύνεδροι που θα προέρχονται από τις οργανωμένες δυνάμεις του Ποταμιού να είναι μόνο το 60% του Συνεδρίου.
Το 20% των συνέδρων θα προέρχεται από εκπροσώπους κινήσεων και ομάδων του ευρύτερου χώρου και το υπόλοιπο 20% θα είναι πολίτες που δεν είναι μέλη του «Ποταμιού», αλλά μέσω ανοιχτής εγγραφής, θα ζητήσουν να λάβουν μέρος στο συνέδριο.
Στο συνέδριο που θα γίνει στον Κεραμεικό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, θα αποφασιστεί η μετεκλογική στάση και η πολιτική συμμαχιών του κόμματος και θα εκλεγούν τα νέα κεντρικά όργανα, καθώς και ο επικεφαλής.
Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Συνεδρίου εξέλεξε προεδρείο το οποίο συγκροτείται από τους: Δήμητρα Γιαννάκη, Μαρία Δαμανάκη, Ίκαρο Κράτσα, Δημήτρη Κυριακόπουλο, Νίκο Μηλαπίδη και οι δύο Γραμματείς, κοινοβουλευτικού έργου Γιώργος Μαυρωτάς και οργανωτικού Γιώργος Γκαρής.
Στις τοποθετήσεις των στελεχών κυριάρχησαν δύο ζητήματα:
- η ανάγκη να απευθυνθεί το Ποτάμι ακόμη πιο έντονα στους αναποφάσιστους και τους απογοητευμένους της πολιτικής
- η επιμονή στην αυτόνομη πορεία με τολμηρές θέσεις χωρίς στρογγυλέματα και συμβιβασμούς.
«Εγινε η τρίχα τριχιά»
Ο Βασίλης Λεβέντης, από την πλευρά του μίλησε στην ΕΡΤ και σχολίασε την αποχώρηση του κ. Φωκά με το γνωστό λαϊκό γνωμικό «έγινε η τρίχα τριχιά».
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «δεν υπήρχε αληθινό πρόβλημα στο κόμμα, το πρόβλημα είναι οι εγωισμοί» και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων «το πρόβλημα είναι η Ελλάδα και πρέπει όλοι να χαμηλώσουμε τους τόνους για την πατρίδα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Λεβέντης -ερωτηθείς «τι μέλει γενέσθαι εάν φύγει και άλλος βουλευτής»- απάντησε: «Η Ένωση Κεντρώων πήρε στο λαό 4% και η χρηματοδότηση των κομμάτων λαμβάνεται γιατί είναι του λαού η απόφαση, δεν είναι των βουλευτών. Στη Βουλή μπορεί να γίνει μια συνωμοσία».
Ο κ. Λεβέντης στην τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ακόμα ότι ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει τι συνέβη στο κόμμα και καθησύχασε τους πάντες νλέγοντας: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Εκείνο που πάθαμε είναι το φαινόμενο Φωκά που πάντα έκανε υποκλίσεις και σηκώθηκε και έφυγε χωρίς να πει τίποτα. Εκεί φάγαμε κεραμίδι».
Ωστόσο αναφερόμενος στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είπε: «Αύριο θα έλθει η ψηφοφορία για το Μακεδονικό -άμα λείπει ο Λεβέντης τι θα γίνει;».
Για το δημοψήφισμα, στην Κυριακή στην ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προέβλεψε ότι θα βγει άνετα το «ναι» εξηγώντας: «Tα παίρνουν όλα και θα υπάρχει η συμμετοχή. Εν ανάγκη θα κάνουν και νοθεία. Και θα κάνουν και τις αλλαγές μέσα σε ένα 1,5 μήνα. Μέχρι, το πολύ 10 Νοεμβρίου -έχω πληροφορία από τη Γερμανία- θα έχουν τελειώσει και μετά θα έλθει όλη η πίεση στην Ελλάδα και αυτοί που πιέζουν εκεί θα πιέζουν εδώ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πάμε σε εκλογές και θα ρίξει ο κ. Τσίπρας την πυρακτωμένη μπάλα στο κ. Μητσοτάκη ο οποίος λέει τώρα “όχι” και το ίδιο βράδυ θα πει “ναι”. Έτσι κάνουν οι πολιτικοί για να πάρουν την εξουσία. Σιγά μην πει “όχι” ο κ. Μητσοτάκης στους Αμερικάνους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.