Ανατροπές και "νέοι παίκτες" στον... δρόμο προς τις κάλπες

16/07/2018, 10:28
ΤΣΙΠΡΑΣ

Με το άγχος της εξεύρεσης κυβερνητικού εταίρου μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές διάγουν το πολιτικό γίγνεσθαι οι δύο ισχυροί πόλοι του πολιτικού σκηνικού. Μετά την αλλαγή δεδομένων που εκ των πραγμάτων φέρνει η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και η οποία επιτεύχθηκε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όλες οι πηγές, ανεξάρτητα από την κομματική ή ιδεολογική αφετηρία τους, συνομολογούν ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι ίδια με καμμιά προηγούμενη. Από τη μια πλευρά η κατάτμηση της Β' Περιφέρειας Αθηνών θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εκλογική διαδικασία καθώς οι βουλευτές θα είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν την εκλογική περιφέρεια που θα εκτεθούν, γεγονός που είναι πιθανό να προκαλέσει ανατροπές αλλά και να βάλει νέους «παίκτες» στο «παιχνίδι».

Από την άλλη, δοκιμασμένοι για την αξιοπιστία τους πολιτικοί παρατηρητές, εκτιμούν ότι ακόμα και ο κομματικός χάρτης θα είναι την ημέρα που θα στηθούν οι προσεχείς εθνικές κάλπες τόσο αλλαγμένος σε σχέση με τον υπάρχοντα, που το «κόμμα χωρίς όνομα» που προαναγγέλθηκε την εβδομάδα που φεύγει από τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο και τον πρώην βουλευτή των ΑΝ. ΕΛΛ. Δημήτρη Καμμένο είναι πολύ πιθανόν να μοιάζει στις αρχές του φθινοπώρου «υποσημείωση της μνήμης»

Κόμμα στα σπάργανα

Στην εξαιρετικά ανοιχτή «τράπουλα» της καθ’ ημάς Κεντροδεξιάς κατ’ αρχάς βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης ακόμη ενός σχήματος με καραμανλική προμετωπίδα που βρίσκεται, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες, στα σπάργανα και οι σχετικές ανακοινώσεις μάλλον θα συμπέσουν με τις μέρες της πρώτης μεταμνημονιακής ΔΕΘ. Ήδη το στελεχιακό δυναμικό του συζητείται ανάμεσα στους κόλπους των ανεξάρτητων της τρέχουσας σύνθεσης της Βουλής, με την κ. Κατερίνα Παπακώστα να ακούγεται ως η επικρατέστερη κοινοβουλευτική «βιτρίνα» του σχήματος, του οποίου θεμελιώδης φωνή θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος. Και δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθούν οι κοινές πρωτοβουλίες και παρουσίες, του κατά γενική ομολογία πιο «ψημένου» παράγοντα της αγοράς με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης όπως ο Νίκος Παππάς και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όπως η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Αυτό που με τα σημερινά δεδομένα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι πως το επικείμενο «καραμανλικής φιλοσοφίας» σχήμα αφ’ ενός θα φτάσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών πολύ πιο άνετα στον στόχο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, από το «κόμμα χωρίς όνομα» των Δημήτρη Καμμένου και Τάκη Μπαλτάκου… Αφ’ ετέρου αν μπει στη Βουλή καθόλου αυτονόητος εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος δεν θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν υποτεθεί ότι το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές του 2019.

Εκλογές στην ώρα τους

Και γιατί λέμε 2019… Μα διότι το να γράφει το ημερολόγιο 2018 τη μέρα που θα στηθούν οι προσεχείς εθνικές κάλπες έχει απομακρυνθεί καταλυτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην ώρα τους, εξαντλώντας ακόμα και την τελευταία συνταγματική δυνατότητα, να στήσει δηλαδή τις κάλπες στα μέσα Οκτωβρίου του 2019. Από την άλλη πλευρά όμως, ακόμη κι αν επισυμβεί απώλεια της δεδηλωμένης, όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αυτό θα συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους, κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι «ο πρώτος πρωθυπουργός με πλήρη τετραετή θητεία τα τελευταία 20 χρόνια έχει πολιτικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα». Θυμίζουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας, ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 27 Ιανουαρίου του 2015. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι τον Γενάρη του 2019 συμπληρώνει 4 χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο . Άλλωστε, με το 2019 να αποτελεί έτσι κι αλλιώς εκλογικό έτος –και συνταγματικά– κανείς δεν θα μπορεί να αποδώσει στον Αλέξη Τσίπρα «πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες». Το επικρατέστερο αλλά και πιο ρεαλιστικό εκλογικό ορόσημο είναι ο ερχόμενος Μάιος. Όπως πρώτη έγραψε η «axianews» ο πρωθυπουργός θα μελετήσει τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ως τις τελευταίες μέρες του έτους και αν αυτές δείχνουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με κάτω από 4 μονάδες θα οριστικοποιήσει τον χρόνο διεξαγωγής των ερχόμενων εθνικών εκλογών. Όπως λένε κάποιοι καλά γνωρίζοντες είναι εξαιρετικά ζωηρό το ενδεχόμενο να στηθούν και εθνικές κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε αυτό το πεδίο το κυβερνών κόμμα διαθέτει ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο, καθώς η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που κλήθηκε να διαχειρισθεί –με κορυφαίες τις εικόνες βιβλικής καταστροφής που συνέβησαν στη Μάνδρα εξαιτίας της κακοκαιρίας– φιγουράρει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως φαβορί για την επανεκλογή της καθώς όπως λένε καλά γνωρίζοντες επί των ημερών της «έγινε δουλειά σε πολλούς τομείς στην Περιφέρεια Αττικής». Κα όπως τονίζουν αξιόπιστοι πολιτικοί παρατηρητές «αν έχεις την υπεροχή στην πρώτη περιφέρεια της χώρας, έχεις αυτονόητα πολιτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα».

Η «αρνητική πρόγνωση» για ΑΝ.ΕΛΛ.

και ο βηματισμός της Κεντροαριστεράς

Από την άλλη, η «αρνητική πρόγνωση» για την προσεχή εκλογική επίδοση του μικρού κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ. ΕΛΛ. του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου –που μοιάζει για ακόμη μία φορά μη αναστρέψιμη– απομακρύνει καταλυτικά το ενδεχόμενο σε σύντομο χρονικό διάστημα απόσυρσης της εμπιστοσύνης του κόμματος από την κυβέρνηση. Οπότε πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα για να γίνουν εκλογές πριν την «ανατολή» του 2019.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι μήνες που απομένουν μπορούν να σταθούν με άνεση αρκετοί ώστε οι πολίτες να δουν χειροπιαστά τα πρώτα θετικά βήματα της μεταμνημονιακής εποχής. Κι αυτό, όπως λένε έγκυρες πολιτικές πηγές, είναι δυνατόν να διαφοροποιήσει τα δεδομένα και να βάλει ξανά το κυβερνών κόμμα –σε επίπεδο εκλογικής επιρροής– σε θέση οδηγού.

Με δεδομένο ότι οι συνεργασίες που σήμερα «χτίζονται» αφορούν αποκλειστικά και μόνο το μετεκλογικό τοπίο έχει πολύ ενδιαφέρον και η εικόνα με την οποία θα «συστηθεί» στην κοινωνία η Κεντροαριστερά. Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και τον σκεπτικισμό πολλών σημαντικών «συστατικών» του ΚΙΝ. ΑΛΛ. το νέο φιλόδοξο σχήμα ψάχνει βηματισμό. Κανείς δεν μπορεί να… βάλει στοίχημα για το ποιο θα είναι το ηγετικό του σχήμα την ώρα της κάλπης. Ούτε βεβαίως για το ιδεολογικό - πολιτικό στίγμα των επιλογών του Κινήματος, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμηνύουν ήδη στην κυρία Φώφη Γεννηματά «να ξεχάσει κάθε πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη». Κάποια στελέχη μάλιστα λένε με έμφαση πως «αυτές οι επιλογές αυτοκτονίας μας συρρίκνωσαν»…

Εν τω μεταξύ, παρά τις αντιδράσεις των πανίσχυρων κομματικών βαρόνων, υπερψήφισε η Ν.Δ. την τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής όπως ενημέρωσε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ήδη από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματός του να ενημερώσουν το κόμμα σε ποιον τομέα προτιμούν να είναι υποψήφιοι. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ωστόσο σε κεντρικό επίπεδο από το κόμμα.

Μετά τη συναίνεση εκ μέρους της Ν.Δ. στην κατάτμηση εξασφαλίστηκε το όριο των 200 ψήφων που απαιτούνται για την ψήφιση της ρύθμισης, οπότε θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Αναφορικά με το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. επιμένει να καλεί την πλειοψηφία να υπερψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης, ώστε να ισχύσει το δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους από τις επόμενες εθνικές εκλογές.