Φοράει, δεν φοράει γραβάτα ο Τσίπρας η θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων παραμένει
Γράφει η Βασιλική Σουλαδάκη, διεθνολόγος
Η σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία για τα επόμενα χρόνια με δυνατότητα επιβολής νέων μέτρων από του Eurogroup. Η υποχρέωση για δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Η υποθήκευση του εθνικού πλούτου της χώρας. Όσο για το χρέος, τα ανεπαρκή μέτρα για την ελάφρυνσή του συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον. Η οριστική επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους μετατέθηκε για μετά το 2030.
Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, τώρα ξαναθυμήθηκε ο κ. Τσίπρας να φορέσει τον «προοδευτικό» του μανδύα, αλλά δεν ξεγελά κανέναν. Αυτός που σήμερα μιλά για δήθεν διαχωρισμό εκκλησίας -κράτους και έδιωξε τον κ. Φίλη κατόπιν αιτήματος της Ιεραρχίας; Αυτός που συναντήθηκε για να συζητήσει το Σκοπιανό πρώτα με τον κ. Ιερώνυμο και μετά με τους πολιτικούς αρχηγούς; Όσο για τους προπηλακισμούς και τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, όσο κι αν τα επεισόδια είναι καταδικαστέα να θυμόμαστε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν πίσω από όλα αυτά εδώ και αρκετά χρόνια, έπαιξε αυτό το παιχνίδι, έριξε νερό στον μύλο της βίας και τώρα δυστυχώς τα βρίσκει μπροστά του με άλλους πρωταγωνιστές.
Τώρα σχετικά με τις ανόητες και γραφικές θεωρίες περί αποστασίας, αν κάποιος από το Μαξίμου γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις να πει ονόματα, διευθύνσεις και να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και να δούμε τι ακριβώς θέλει να πει η κυβέρνηση για σχέδιο αποστασίας. Πριν από πέντε χρόνια υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν επιχειρηματικά συμφέροντα όταν που τους οδήγησαν εκεί; Η κ. Μεγαλοοικονόμου πήγε πρόσφατα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν οικονομικά συμφέροντα που την πήγαν προς τα εκεί; Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να σταματήσει ο κατήφορος. Με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Με εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα, τα εθνικά, το σύνταγμα, τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος και την αποκατάσταση της ενότητας και την πολιτική σταθερότητα. Η χώρα δεν αντέχει νέους διχασμούς, επικίνδυνες λογικές του τύπου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.