«Η κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού» - Διαβάστε την πρόταση μομφής της ΝΔ

14/06/2018, 16:50
ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏ ÁÓÖÁËÉÓÔÉÊÏ / ÖÏÑÏËÏÃÉÊÏ ÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÏ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε η ΝΔ, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε μετά τη λήψη της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να μην παρακωλυθεί η διαδικασία ψήφισης των μέτρων και η συζήτησή της θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.




Τι αναφέρει η πρόταση δυσπιστίας




«Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα», αναφέρουν οι 76 βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει φτωχοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση που «υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου».

Ωστόσο, η ΝΔ δίνει έμφαση στη συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια που «είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», αναφέρει το κείμενο.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας», τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ.


Διεργασίες και διαβουλεύσεις μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή υπήρξαν έντονες διεργασίες και συνεννοήσεις για να συζητηθεί η πρόταση μομφής με «express» διαδικασία, ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί το πρωί της Κυριακής στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι η συζήτηση και ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας θα ολοκληρωνόταν έως το βράδυ του Σαββάτου. Τις τελευταίες ώρες ωστόσο αναφέρεται ότι θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας καθώς από την πλειοψηφία θέλουν να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή.

Ως εκ τούτου, μετά την ανακοίνωση της πρότασης μομφής, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έσπευσε να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της ευχέρειας που της παρέχει το Σύνταγμα για να ξεκινήσει η συζήτηση μετά από διήμερο.

Αντιδρά η αντιπολίτευση για τη σύντομη λήξη της διαδικασίας

Ωστόσο, στη σπουδή της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η διαδικασία νωρίτερα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η ΝΔ αντιδρά, επισημαίνοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι η συζήτηση προτάσεως μομφής διαρκεί έως και 3 ημέρες και πως είναι πρωτοφανές η Βουλή να βάζει τόσο σύντομη λήξη της διαδικασίας.

Αναλυτικά, η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ αναφέρει:

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
(Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)


Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.
Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Οι Προτείνοντες Βουλευτές:

1. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
2. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
3. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
5. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
6. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
7. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
8. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
9. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
10. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
11. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ – ΜΙΣΕΛ
12. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
13. ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
14. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
15. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
16. ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
17. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
18. ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ)
19. ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ
20. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
21. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
22. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ
23. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
24. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
25. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
26. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
27. ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
28. ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚOΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ
29. ΔΗΜΑΣ ΧΡIΣΤΟΣ
30. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ)
31. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
32. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
33. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
34. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
35. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ
36. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
37. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
38. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
39. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
40. ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
41. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
42. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ)
43. ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
44. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ
45. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ
46. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
47. ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
48. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)
49. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
50. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
51. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
52. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
53. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡIΟΣ
54. ΜΑΡΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
55. ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
56. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ)
57. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)
58. ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
59. ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
60. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
61. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
62. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
63. ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ
64. ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
65. ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
66. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
67. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
68. ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
69. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
70. ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
71. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
72. ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
73. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
74. ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ
75. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
76. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ)


Διαβάστε εδώ την πρόταση μομφής

Μητσοτάκης: «Είναι χρέος μου να κάνω ό,τι μπορώ για να το αποτρέψω»

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία για το Σκοπιανό λέγοντας ότι «η συμφωνία είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

«Είναι χρέος μου να κάνω ότι μπορώ να το αποτρέψω. Η συμφωνία είναι κακή. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θράσος του Τσίπρα να πλέκει το εγκώμιο του Καραμανλή»

Μάλιστα, ο αρχηγός της ΝΔ καταλόγισε θράσος στον Αλέξη Τσίπρα που έπλεξε το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή.

«Να σας υπενθυμίσω ότι εκεί που είπε ο κ. Καραμανλής «ΟΧΙ» κι εσείς λέτε το «ΝΑΙ». Και τότε όπως και τώρα ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις. Αλλά σημασία έχει όχι αυτό που εξυπηρετεί τους ξένους αλλά αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν υπάρχει το Severna Makedonjia. Ψεύδεστε»

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα «και για αυτό το θέμα». «Στο διάγγελμα πρωθυπουργού είπε ότι συμφώνησε στο Severna Makedonjia. Πού υπάρχει αυτό στην συμφωνία που καταθέσατε στην Βουλή. Ψεύδεστε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στοιχείο που αποτελεί αλυτρωτισμό. Από την στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός».

Απευθυνόμενους στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους κάλεσε «να πάτε εσείς της Βορείου Ελλάδας να πείτε ότι αυτοί που ομιλούν Μακεδονική δεν θα λέγονται Βορειομακεδόνες. Πείτε μου γιατί οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας θα λέγονται απλά Μακεδόνες και θα ομιλούν Μακεδονική;»

«Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία χωρίς τη στήριξη Καμμένου»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ επικέντρωσε την κριτική του στη διαφωνία του Πάνου Καμμένου και στο γεγονός ότι «ο κ. Τσίπρας ετοιμάζετε να υπογράψει συμφωνία χωρίς να διαθέτει την ομόθυμη στήριξη υπουργικού του συμβουλίου, και την πλειοψηφία της Βουλής«. «Πού την συζητήσατε την συμφωνία; Στο υπουργικό συμβούλιο ή στην Κουμουνδούρου με τους συντρόφους σας που θέλουν το Μακεδονία σκέτο» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα να αποτρέψω την εξέλιξη. Το μέλλον της πατρίδας δεν μπορεί να υποθηκευτεί από μια κακή συμφωνία. Είναι ανεύθυνο και ανέντιμο η κυβέρνηση να παραδίδει την χώρα για να μην παραδώσει την εξουσία. Ο Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει εξουσιοδότηση της ουλής να υπογράψει συμφωνία. Προφανής ο λόγος για να συνεχιστεί το θέατρο με τον Καμμένο να καταγγέλλει την συμφωνία αλλά να ψηφίζει. Υπουργός για τα ταξίδια και τα προνόμια της εξουσίας. Οφείλω να αποτρέψω τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος πατρίδας μας με συμφωνία βλαπτική συμφερόντων. Με τις παρούσες συνθήκες και από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία να συνεχίσει η ΝΔ καταθέτει αμέσως μετά την λήξη συζήτησης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβετε. Το είχαμε προαναγγείλει. Σας προκαλώ αν τολμάτε να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας για να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που θα πουν αν είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας» κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.