Ετοιμότητα και σχέδιο «διά παν ενδεχόμενο»
Σχέδιο… erga omnes σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα έχει στο συρτάρι του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και τούτο διότι, όταν ο Ερντογάν αποθρασύνεται και μιλά για «εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο», ο κυβερνητικός του εταίρος Μπαχτσελί βγάζει άναρθρες πολεμικές κραυγές, το Σκοπιανό βρίσκεται στο «ένα βήμα μπρος και δύο πίσω», λόγω της αδιαλλαξίας των γειτόνων και η συζήτηση με την Αλβανία για την ΑΟΖ,συναντά δυσκολίες, στο εσωτερικό μέτωπο είναι πιο αναγκαία από ποτέ η εθνική συνεννόηση. Με τη διερεύνηση όμως μεγάλων σκανδάλων σε εξέλιξη, όπως της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτό το «στοίχημα» δυσκολεύει, αφού οι εμπλεκόμενοι, κρίνοντας ότι συκοφαντούνται, πιέζουν –ειδικά την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης– προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μιας σκληρής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση.
Το μήνυμα Τσίπρα είναι σαφές: καμμιά έκπτωση στη διαλεύκανση των «σκοτεινών υποθέσεων», αλλά παράλληλα και επιδίωξη μιας εθνικής συνεννόησης στα μείζονα εθνικά θέματα. Ήδη κάποια στελέχη προσκείμενα στην κυβέρνηση λένε πως «η Ν.Δ. χειρίστηκε με υπευθυνότητα το ζήτημα των δύο κρατούμενων Ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη», ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο δίαυλος συνεννόησης Τσίπρα -Μητσοτάκη «για τα μεγάλα» είναι ανοιχτός. Δεν αποκλείεται μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία –η οποία όμως θα αφορά αυστηρά τα εθνικά θέματα– η οποία θα ακυρώνει στην πράξη την πρόσφατα διατυπωμένη κυβερνητική θέση ότι «ο πρόεδρος της Ν.Δ. αυτοεξαιρέθηκε από τη διαδικασία της συναίνεσης».
Τα ανοίγματα
Το «πολιτικό ζουμί» των ημερών, όμως, βρίσκεται αλλού… Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά κυρίως η επιστολή που απέστειλε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύσαμε στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με άξονα την προοδευτική αναθεώρηση του Συντάγματος κρύβει ουσία μεγαλύτερη από την επιφαινόμενη και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι στελέχη του «παλιού ΣΥΡΙΖΑ» λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι «ο Τσίπρας έβαλε βαθιά στην ντουλάπα την αριστερή του καταβολή» και –ως πρόσφατα– έπαιρναν την απάντηση ότι «ο Αλέξης επέλεξε τον δύσκολο ρόλο του πρωθυπουργού της χώρας από εκείνον του κομματικού επικεφαλής».
Το γεγονός είναι πως ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ούτε κυρίως η Φώφη Γεννηματά έκλεισαν τα αυτιά τους στο άνοιγμα του πρωθυπουργού, κάτι που τροφοδότησε σενάρια που φτάνουν ακόμη και ως την κυβερνητική συνεργασία, μετά το χρονικό και πολιτικό ορόσημο του Αυγούστου. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, μπορεί να διερευνηθεί πριν ή μετά από εκλογές, διότι παρά την «έντιμη σχέση και αμοιβαία αναγνώριση που υπάρχει με τους ΑΝ. ΕΛΛ. του Πάνου Καμμένου, η αυτονόμηση κάποιων στελεχών του κόμματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας και οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις ορισμένων «περί ανέμων και υδάτων» κάνουν το Μέγαρο Μαξίμου να αισθάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά άβολα. Έτσι κι αλλιώς, όμως, η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει ήδη αποδώσει πολιτικούς και ιστορικούς καρπούς καθώς σε πολύ δύσκολες συνθήκες ήδη έχει καταγραφεί ως η μακροβιότερη κυβέρνηση συνεργασίας στην ελληνική πολιτική ιστορία, αλλά και ο Πάνος Καμμένος, ο πολιτικός με την πιο μακρά θητεία στον θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτά είναι δεδομένα.
Κάλπες (οποτεδήποτε μετά τον Αύγουστο) με αφήγημα
Κάποιοι «μαντεύουν» ότι μετά τον Αύγουστο οποιαδήποτε περίοδος «μυρίζει κάλπες». Αλλά φαίνεται να παριστάνουν τους «μετά Χριστόν προφήτες». Και τούτο γιατί μετά το ορόσημο της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης μπαίνουμε πια οριστικά και αμετάκλητα στην τελική ευθεία για τη συμπλήρωση της τετραετίας. Ως τότε χρέος, τέταρτη αξιολόγηση, αναπτυξιακό σχέδιο και «καθαρή έξοδος» θα βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή του πρωθυπουργού είναι πλέον ξεκάθαρη και αφορά τη «στροφή στην κοινωνία».
Ύστερα όμως η κυβέρνηση θα έχει αφήγημα την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και παράλληλα τη δυνατότητα να νομοθετήσει κάποιες από τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Άρα, ανάλογα και με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων –κυρίως των ελληνοτουρκικών– δεν αποκλείεται ο εκλογικός αιφνιδιασμός εκ μέρους του πρωθυπουργού. Ο οποίος πάντως δεν θα απέχει πολύ από τη συμπλήρωση της τετραετίας. Για να γίνει κάτι νωρίτερα θα πρέπει, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, να υπάρξει «κόκκινος συναγερμός»…
Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το ενδοκυβερνητικό νέο «μοίρασμα» της τράπουλας. Σε μια σημαντική χρονική περίοδο της κυβερνητικής θητείας υπήρχε η αίσθηση ότι «ο ισχυρός ανήρ» πέρα από τον πρωθυπουργό ήταν ο Νίκος Παππάς. Φαίνεται όμως ότι τώρα βαρύνοντα ρόλο, τόσο στην επικοινωνία όσο και στην ουσία, έχει για τα δύσκολα αναλάβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.