Το ΕΒΕΠ επικροτεί ιδιωτικές πρωτοβουλίες που «παγώνουν» την τιµή ρεύµατος

31/07/2024, 13:42
Το ΕΒΕΠ επικροτεί ιδιωτικές πρωτοβουλίες που «παγώνουν» την τιµή ρεύµατος

Προς τιμή της και ίσως για πρώτη φορά ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία πήρε με δική της πρωτοβουλία να συγκρατήσει τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στηρίζοντας την ενεργειακή αγορά στο σύνολό της, αλλά και επιδιώκοντας να διαμορφώσει το ανάλογο κλίμα στην αγορά. Συγκεκριμένα, η Protergia, ανακοίνωσε πως αφουγκραζόμενη τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και τις ανησυχίες των καταναλωτών για τις επιπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, θα διατηρήσει για τον μήνα Αύγουστο αμετάβλητες τις τελικές τιμές της στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο, για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς πελάτες, απορροφώντας τις αυξήσεις των τιμών χονδρεμπορικής αγοράς. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι ακόμα και στη περίπτωση που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίσει το ποσό της επιδότησης των καταναλωτών έως 500 kWh, αυτό θα αφαιρεθεί αυτούσιο από τις τιμές των λογαριασμών.

Ταυτόχρονα το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρακολουθεί µέρα µε τη μέρα τις τιμές στη χονδρεµπορική αγορά ρεύµατος για να ολοκληρώσει τη διπλή άσκηση επιδοτήσεων της λιανικής τιµής και επιβολής φόρου στην παραγωγή των µονάδων φυσικού αερίου και να καταφέρει να µετριάσει τις επιπτώσεις από τις υψηλές διακυµάνσεις των δύο τελευταίων εβδοµάδων. H σημαντική πτώση στα επίπεδα των 140 ευρώ/µεγαβατώρα, από τα υψηλά των 220 ευρώ που καταγράφεται στη χονδρική αγορά ρεύµατος, δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω υποχώρηση, η οποία θα ελαφρύνει τους λογαριασµούς των καταναλωτών. Ως γνωστό για τον Αύγουστο, η κυβέρνηση προωθεί την επιδότηση της τιµής του ρεύµατος, ώστε να µην ξεπεράσει τα το κόστος τα 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Η υποχώρηση της τιµής της µεγαβατώρας δείχνει αποσυµπίεση τις τελευταίες κρίσιμες μέρες που απομένουν για τη διαµόρφωση της µέσης χονδρεµπορικής τιµής του Ιουλίου η οποία κυμαίνεται 40% ακριβότερα από τα 99 ευρώ/μεγαβατώρα του Ιουνίου.

Η πίεση που ασκήθηκε τις προηγούµενες ηµέρες στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης φαίνεται να χαλαρώνει µετά την αποκατάσταση της διασύνδεσης Αυστρίας - Ουγγαρίας και τη ροή φθηνής ενέργειας από τη ∆υτική Ευρώπη, αποσυµπιέζοντας τις τιµές σε ολόκληρη την περιοχή και στην Ελλάδα. Εξέλιξη, που σε συνδυασµό µε την ελαφρά υποχώρηση της ζήτησης και του καύσωνα καθώς και την παράλληλη ενίσχυση της παραγωγής των ΑΠΕ εκτιµάται ότι θα οδηγήσει σταδιακά σε εξοµάλυνση τις τιµές στις χονδρεµπορικές αγορές, περιορίζοντας τις επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η εκτίµηση πάντως που επικρατεί στην αγορά είναι ότι οι τιµές τον Αύγουστο θα υποχωρήσουν, όπως συµβαίνει παραδοσιακά, αφού πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και η ζήτηση µειώνεται.

Στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι να συγκρατηθούν οι τιµές για τις οικιακές καταναλώσεις του Αυγούστου στα πράσινα και κίτρινα κυµαινόµενα τιµολόγια, παίρνοντας ως βάση το πράσινο τιµολόγιο της ∆ΕΗ που είναι με 70% ο µεγαλύτερος πάροχος. Το πράσινο τιµολόγιο της ∆ΕΗ για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες διαµορφώθηκε τον Ιούλιο στα 13,56 λεπτά/ κιλοβατώρα, από 11,89 ευρώ/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο. Η ∆ΕΗ συγκράτησε τις τιµές σε αυτά τα επίπεδα ύστερα από µια έκπτωση της τάξεως του 38% τον Ιούνιο και του 25% τον Ιούλιο. Ουσιαστικά το τιµολόγιο της ∆ΕΗ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο του ΥΠΕΝ για τη συγκράτηση των τιµών, σύμφωνα με το µοντέλο που ακολουθήθηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Οι επιδοτήσεις αναμένεται να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές των κυμαινόμενων τιµολογίων. Η τιµή της κιλοβατώρας στη κατηγορία των πράσινων τιµολογίων τον Αύγουστο θα καθοριστεί µε βάση τον µέσο όρο της χονδρεµπορικής τιµής των δύο προηγούµενων µηνών και θα έρθει η επιδότηση να µετριάσει την αύξηση που προκύπτει. Οι καταναλωτές της κατηγορίας των κίτρινων τιμολογίων θα είναι αυτοί που δεν θα αποφύγουν τις επιπτώσεις από την υψηλή διακύµανση της χονδρεµπορικής τιµής του Ιουλίου. Η τιµή σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων κλειδώνει στο τέλος κάθε μήνα βάσει της χονδρεµπορικής τιµής, µε αποτέλεσµα να επιβαρυνθούν µε αυξήσεις πάνω από 30% για τις καταναλώσεις του Ιουλίου, που έχουν µείνει εκτός επιδοτήσεων.

Οι απαιτήσεις χρηµατοδότησης των επιδοτήσεων θα καθορίσουν το ύψος του έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των µονάδων παραγωγής φυσικού αερίου. Το ΥΠΕΝ καταγράφει καθηµερινά τις προσφορές που υποβάλλουν οι παραγωγοί φυσικού αερίου ανά ώρα στο Χρηµατιστήριο Ενέργειας για να υπολογίσει τα υπερκέρδη από τις 7 Ιουλίου που οι τιµές άρχισαν να ανεβαίνουν και οι προσφορές έφταναν για πολλές ηµέρες τις βραδινές ώρες πάνω από τα 500 ευρώ/µεγαβατώρα, καταγράφοντας την υψηλότερη τιµή στα 850 ευρώ. Με βάση τους µέχρι τώρα υπολογισµούς, που έλαβαν υπόψη ως ένα εύλογο κέρδος τα 200 ευρώ/ µεγαβατώρα, οι µονάδες φυσικού αερίου αποκόμισαν περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Το ζητούμενο είναι όλοι οι ιδιώτες πάροχοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Protergia ώστε να μην ρισκάρουν να χάσουν πελάτες δίνοντας υψηλές τιµές που δεν θα καλυφθούν από την επιδότηση και να προσαρµόσουν με αντίστοιχες εκπτώσεις τα τιµολόγιά τους. Με πρώτη εκτίµηση, υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων για τις καταναλώσεις του Αυγούστου θα είναι γύρω στα 30-35 εκατ. ευρώ για μια οριζόντια επιδότηση ανά κιλοβατώρα των κυμαινόμενων τιμολογίων γύρω στα 3-4 λεπτά. Αναμένουμε πως όποια ιδιωτική πρωτοβουλία εκ μέρους των ενεργειακών εταιρειών ανακοινωθεί για συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο να περιλαμβάνει και τους επαγγελματικούς πελάτες που σημειωτέον δεν επιδοτούνται.