Eurogroup: «Σφικτή» πολιτική, «τέλος» στα έκτακτα μέτρα στήριξης και «όχι» στα μόνιμα
Οικονομικό «μάζεμα» σε όλη την Ευρώπη - Τι άκουσε στην «επίσημη πρώτη» ο Κωστής Χατζηδάκης - Τι είπε σε ΕΕ και Λαγκάρντ
«Κόψτε τα μέτρα στήριξης, αλλιώς πάρτε μέτρα λιτότητας για να μαζέψετε τα ελλείμματα» ήταν οι συστάσεις του Eurogroup, προς όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακρίβεια, υψηλά επιτόκια, ύφεση, ελλείμματα, ήταν στο βασικό «μενού» του χθεσινού συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στο οποίο -για πρώτη φορά- εκπροσώπησε τη χώρα μας ο Κωστής Χατζηδάκης.
Αν και γνώριμος από δεκαετίες στις Βρυξέλλες -μετέχοντας σε συνεδριάσεις ως υπουργός Μεταφορών, Ανάπτυξης ή Ενέργειας αλλά και ως ευρωβουλευτής παλαιότερα- αυτά που άκουσε (αλλά και αυτά που είπε) για την Ελλάδα κατά την «επίσημη πρώτη» του στο Eurogroup, δεν θύμιζαν σε τίποτα άλλες εποχές!
Όταν οι πρόεδρος Ντόναχιου, οι υπουργοί Οικονομικών, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπήκαν στη συζήτηση για έγκριση της Έκθεσης της Κομισιόν για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της κρίσης και τις προοπτικές των χωρών, η Ελλάδα βρέθηκε σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες στον πληθωρισμό, ψηλά σε Ανάπτυξη, με πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, αλλά και πρώτη από όλες σε μείωση του χρέους (κατά 21% του ΑΕΠ το 2023-2024), με την καλύτερη και πιο παραγωγική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης (άνω του 2% του ΑΕΠ).
Αυτό που κατάλαβαν από την ‘Εκθεση οι επιτελείς της Ευρώπης για την Ελλάδα, είναι ότι εξελίσσεται και πάλι σε «θετική έκπληξη», σε μια ανησυχητική πάντως συγκυρία που πολλές και ισχυρές χώρες «φλερτάρουν» με την ύφεση.
Και άκουσαν τον Έλληνα υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, να διαβεβαιώνει, πως δεν θα ρισκάρει να γκρεμίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά θέλει να την κεφαλαιοποιήσει , και ταυτόχρονα να προχωρήσει και σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Στο όριο…
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άκουσαν -και κάποιοι γνώριζαν όμως- ότι στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση, αμέσως μόλις εξελέγη, ανακοίνωσε και νέα μέτρα στήριξης 1,1 δισ. το χρόνο.
Ο Κωστής Χατζηδάκης τους καθησύχασε ότι η κυβέρνση δεν θα γίνει «πολιτικός Άη Βασίλης», αλλά σε 2-3 μήνες που θα γράφεται ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2024, θα δουν τελικά ότι όλα τα μέτρα στήριξης υπερκαλύπονται και δεν κινδυνεύει το φετινό πλεόνασμα. Εμμέσως «υποσχέθηκε» έτσι και ότι, αν δεν αλλάξουν ξανά οι συνθήκες (λόγω Covid, Ουκρανίας κλπ) μπορεί να έχουμε και νέες θετικές ακπλήξεις.
Την ίδια στιγμή όμως, για όλη -την υπόλοιπη κυρίως- Ευρώπη, το Eurogroup χθες ανακοίνωσε συστάσεις όπως:
- «σφικτή» και περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για το 2024, με την εφαρμογή των δημοσιονομικών συστάσεων από όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ…
- τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα, με στόχο να διευκολύνουν τη διαρκή μείωση του ελλείμματος και του χρέους…
- να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό, το 2023 και το 2024.
Για τα περισσότερα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ μάλιστα, τονίζεται ότι αν κόψουν τις επιδοτήσεις που έδιναν φέτος, «αυτό αναμένεται να είναι αρκετό για την υλοποίηση των δημοσιονομικών συστάσεων», το 2024. Δηλαδή δεν οι περισσότερες θα αποφύγουν νέα μέτρα λιτότητας.
Αν και ανακουφιστικό κατ’αρχήν ίσως, η αντίστροφη ανάγνωση του ανακοινωθέντος σημαίνει ότι αν συνεχιστούν οι επιδοτήσεις, τα κράτη θα χρειαστούν να βρουν άλλες πηγές εσόδων ή να λάβουν μέτρα λιτότητας.