Μετά τις τράπεζες, στους servicers ο Χατζηδάκης με «βαριά ατζέντα»
Εξωδικαστικός Μηχανισμός, πλειστηριασμοί και ανακτήσεις αλλά και ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων στην «ημερήσια διάταξη».
Μετά τους τραπεζίτες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τους servicers, και τα θέματα που θα συζητήσουν αφορούν τις ρυθμίσεις, τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, τους πλειστηριασμούς και τις ανακτήσεις, τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να «τρέξει» ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός και μάλιστα με νομοσχέδιο θα υπάρξουν άμεσα βελτιώσεις που θα αφορούν τρία σκέλη: Βιώσιμες ρυθμίσεις, μεγαλύτερο «κούρεμα» υπό προϋποθέσεις, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερήσει την εξυπηρέτηση του ρυθμισμένου δανείου για 90 ημέρες, ο τίτλος θα είναι άμεσα εκτελεστός, δηλαδή θα κινούνται διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Και για να μην μετατραπεί ο Εξωδικαστικός σε καταφύγιο των κακοπληρωτών, όσοι υποβάλλουν αίτημα στην πλατφόρμα του για να ανακόψουν πλειστηριασμό θα είναι υπόχρεοι στην καταβολή σημαντικής προκαταβολής.
Η σωστή ενημέρωση των δανειοληπτών από τους servicers είναι ψηλά στην ατζέντα του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά πως: προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers.
Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
Μέχρι τώρα μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχουν ρυθμιστεί οφειλές 5.000 δανειοληπτών ύψους 1,2 δις ευρώ. Οι ρυθμίσεις «τρέχουν» με ρυθμό των 150 εκατ. ευρώ τον μήνα και εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό θα προσεγγίσει τα 2,5 δις μέχρι το τέλος του 2023.
Σε ότι αφορά τον Φορέα, η λειτουργία του αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο. Ο ανταγωνιστικός διάλογος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους με τους επενδυτές έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα θέματα για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές, προκειμένου να εισφέρουν τα 2 δις ευρώ που απαιτούνται για την λειτουργία του ζητούν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, και τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σημειώνουμε ότι στον ανταγωνιστικό διάλογο συμμετείχαν οι Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC.