Εξαγωγές: Ποια προϊόντα και υπηρεσίες εξάγουμε και σε ποιες χώρες
Οι κατηγορίες, με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο ήταν τα ορυκτά καύσιμα (79%), τα λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης (41%) και τα βιομηχανικά είδη (30%).
Έχει σημασία να δούμε την διάρθρωση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας, ανά προϊόν και εμπορικό εταίρο.
Οι κατηγορίες, λοιπόν, με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο ήταν τα ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ. (79%), τα λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης (41%) και τα βιομηχανικά είδη (30%).
Οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα χημικά προϊόντα (7%) και στις πρώτες ύλες εκτός καυσίμων (3%).
Οι εξαγωγές των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών αντιστοιχούσαν στο 37% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της χώρας το 2022, έναντι 28% το 2021.
Η μεγάλη ετήσια άνοδος που καταγράφηκε οφείλεται βεβαίως σε μεγάλο βαθμό και στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Άλλωστε, τα προϊόντα πετρελαίου αποτέλεσαν το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας το 2022, με το μερίδιό τους επί των συνολικών εξαγωγών αγαθών να ανέρχεται σε 31,2%, ενώ ακολούθησαν το αλουμίνιο και τα φάρμακα, με μερίδια 5,1% και 4,7%, αντίστοιχα, αλλά και η μεγάλη άνοδος των εξαγωγών φυσικού αερίου, με το μερίδιό τους να ανέρχεται σε 4,4% το 2022 έναντι μόλις 0,5% το 2021.
Πέρυσι η Ιταλία αποτέλεσε για άλλη μία χρονιά τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, με ποσοστό 10,5% επί των συνολικών εξαγωγών.
Ακολουθούν οι χώρες Βουλγαρία με 7,9%, Γερμανία με 6,5%, Κύπρος με 5,9%, Τουρκία με 4,6% και ΗΠΑ με 4,1%.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι εξαγωγές προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέλαβαν ποσοστό 22,9% σε ετήσια βάση, έναντι ποσοστού 11,4% σε ετήσια βάση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες.
Σε άλλη αναφορά μας θα προσεγγίσουμε τα των εισαγωγών, που αποτελούν επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας και φωτογραφίζουν τις αδυναμίες της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής μας.