Γ. Στουρνάρας: Αδιανότητο κάποιο κόμμα να διακυβεύσει την επενδυτική βαθμίδα
Καταλύτη για την επενδυτική βαθμίδα χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης
Καταλύτη για την επενδυτική βαθμίδα χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης.
Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι «εάν οι προγραμματικές δηλώσεις είναι συνεπείς με την επενδυτική βαθμίδα, τότε θα την πάρουμε. Εάν δεν είναι, δεν θα την πάρουμε, είναι απλό».
Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι θεωρεί αδιανόητο «οποιοδήποτε από τα τρία κόμματα τα οποία διεκδικούν με τον α’ ή τον β’ τρόπο την εξουσία και τα οποία διοίκησαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της πολύ μεγάλης κρίσης και έκαναν το σωστό την εποχή εκείνη, παρά τα λάθη, παρά τις οπισθοδρομήσεις, ότι αν βρεθούν στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα κάνουν κάτι διαφορετικό και θα διακυβεύσουν την επενδυτική βαθμίδα».
«Έχουμε φτάσει πάρα πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι κάτι που αφορά τις Τράπεζες ή το δημόσιο χρέος, μας αφορά όλους. Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, αν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα είναι τεράστιες για όλη την οικονομία, για όλους τους πολίτες», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.
Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας
Ο κ. Στουρνάρας συνόψισε τις προκλήσεις της επόμενης μέρας των εκλογών στις εξής:
«Πρώτον, να υπάρξει συνετή οικονομική πολιτική όσον αφορά στο δημοσιονομικό τομέα, να προχωρήσουμε δηλαδή σε αποφάσεις ούτως ώστε να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα που εξασφαλίζει επενδυτική βαθμίδα, να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που απαιτούνται, που άλλωστε έχουμε δεσμευθεί όσον αφορά τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ούτως ώστε ν’ αυξήσουμε το δυνητικό ρυθμό αύξησης του εθνικού προϊόντος, να προχωρήσουμε στην Πράσινη Μετάβαση, να προχωρήσουμε στην Ψηφιακή Μετάβαση και, κυρίως, να έχουμε στο μυαλό μας και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Δεν μπορούμε να θέλουμε ν’ αυξήσουμε τις επενδύσεις από το 14% του ΑΕΠ στο 22%, και πολύ σωστά, αλλά παράλληλα να παίρνουμε μέτρα τα οποία μειώνουν την εθνική αποταμίευση».
Οι αυξήσεις επιτοκίων
Αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, δήλωσε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της νομισματικής σύσφιγξης, αλλά το πόσες ακόμα αυξήσεις θα χρειαστούν εξαρτάται από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην ευρώ.