Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Βλέπει" ανάπτυξη 2% φέτος για την Ελλάδα
Παρά τον πληθωρισμό, η Ευρωζώνη αποφεύγει την ύφεση και η Ελλάδα κινείται προς ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% του ΑΕΠ.
Παρά τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, η Ευρωζώνη αποφεύγει την ύφεση και η Ελλάδα κινείται προς ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% του ΑΕΠ.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις παραδοχές αξιωματούχων και τραπεζικών παραγόντων κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι οποίοι «ψήφισαν» το καλό σενάριο για τις οικονομικές εξελίξεις το 2023.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι κομίζει «καλά νέα» για το κοινό των Δελφών.
Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και θα συνεχίσει έτσι τους επόμενους μήνες, αν και ο δομικός πληθωρισμός προβάλλει αντιστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Ντε Γκίντος, η ευρωπαϊκή οικονομία κατάφερε να αποφύγει μια τεχνητή ύφεση και όλοι οι βασικοί δείκτες παραμένουν ευνοϊκοί για το 2023.
Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι η ανεργία στην Ευρώπη καταγράφει αρνητικό ρεκόρ και μίλησε για επιτάχυνση των αυξήσεων στους μισθούς, η οποία θα «τρέξει» σε ρυθμό 5% για το τρέχον έτος.
Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις επιδόσεις της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2023.
«Η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε πριν από 6 μήνες», σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 4,5% από 9,7% το 2022.
Στο μεταξύ, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς διέκρινε μομέντουμ της οικονομίας και των τραπεζών, το οποίο αντικατοπτρίζεται στην υψηλότερη μεγέθυνση του ΑΕΠ σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο ίδιος στάθηκε στην αύξηση των τιμών στο real estate, καθώς και στη συνεχιζόμενη αύξηση των επενδύσεων, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά. Ειδικότερα, μίλησε για πιστωτική επέκταση το 2023, η οποία στο χειρότερο σενάριο θα υποστεί μια επιβράδυνση.
Ως προς την αβεβαιότητα που δημιούργησαν πρόσφατα οι καταρρεύσεις των δύο τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία, αντίστοιχα, ο κ. Μυλωνάς μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι στην Ευρώπη «οι κανόνες είναι ήδη αυστηροί και γίνονται πιο αυστηροί».
Ευρύτερα, σχολίασε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βγήκε από μια δεκαετία πτώσης του ΑΕΠ χωρίς ζήτηση για δάνεια, καταλήγοντας ότι έχει ανακτήσει πλέον τη δυναμική του συντελώντας σε υψηλή ανάπτυξη η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 2,5% το 2023.
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι τα υψηλά επιτόκια δεν είναι αρνητικά για τις τράπεζες και ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι εκτεθειμένα στον αντίκτυπο των πρόσφατων διεθνών επεισοδίων – χαρακτήρισε ειδικές περιπτώσεις τις Silicon Valley Bank και Credit Suisse.
«Η Ευρώπη διαθέτει ισχυρό εποπτικό σύστημα, ακόμα περισσότερο μετά την ίδρυση του Single Supervisory Mechanism (SSM). Το σύστημά μας έχει τεσταριστεί και έχει επιτύχει στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λιγότερα δάνεια με μόχλευση σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες», συμπλήρωσε ο κ. Καραβίας, αν και σημείωσε ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε τομείς όπως τα στεγαστικά δάνεια, η πλειοψηφία των οποίων υπάγεται σε κυμαινόμενο επιτόκιο.
Παρατήρησε πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τιθασεύσει πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέχρι στιγμής δεν βλέπουν ανησυχητικά σημάδια στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους από την άνοδο των επιτοκίων.