DBRS: Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Δεν ανησυχεί για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, όπως αναφέρει στην τελευταία του έκθεση
Δεν ανησυχεί για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, όπως αναφέρει στην τελευταία του έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ακόμη και η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές, η αρνητική επίδραση θα είναι περιορισμένου εύρους.
Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία που έχει χαράξει η Ελλάδα αναφορικά με τη δημοσιονομική της πολιτική όπως και για τις άλλες πολιτικές της προτεραιότητες πατάει σε γερές βάσεις.
Και είναι τόσο γερές αυτές οι βάσεις που σε περίπτωση που χρειασθεί περισσότερο από ένας εκλογικός γύρος για την ανάδειξη κυβέρνησης, δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία από την πορεία της. Μια αρνητική επίδραση – κι αυτή περιορισμένη- θα αφορά τις αγορές των ομολόγων, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.
Για τον οίκο DBRS, κάποια πολιτική αστάθεια πιθανώς να κάνει την εμφάνισή της στη γειτονική Ιταλία, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό θα είναι πιο πιθανό όσο περισσότερο θα πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές το 2024.
«Έχουμε την άποψη ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα οι χώρες με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό χρέος στην Ευρώπη, θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειασθεί να ενεργοποιήσει το εργαλείο κατά του κατακερματισμού (Transmission Protection Mechanism), καθώς αυτές οι χώρες θα βιώσουν μια σημαντική επιδείνωση στις οικονομικές συνθήκες, με τα θεμελιώδη κάθε χώρας να μην δύνανται να εγγυηθούν για την επιδείνωση αυτή», επισημαίνεται στην έκθεση.
Καταλήγοντας ο καναδικός οίκος, σημειώνει ότι Ελλάδα και Ιταλία θα έχουν σημαντικά οφέλη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως ωστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος DBRS βαθμολογεί την ελληνική οικονομία με «ΒΒ», μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση.