«Φρένο» από αξιωματούχους της ΕΚΤ στις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων
Ο Καζάκς, ο οποίος θεωρείται «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής, πρόσθεσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν
«Φρένο» στις προσδοκίες των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους έβαλε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Καζάκς, λέγοντας ότι θα χρειαστεί βαθιά ύφεση για να μειωθεί το κόστος δανεισμού.
Οι αγορές χρήματος αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο που καταβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις κατά σχεδόν 150 μονάδες βάσης μέχρι το καλοκαίρι, προτού αντιστρέψει την πορεία της στα τέλη του 2023 και το επόμενο έτος, γεγονός που πιθανότατα συνεπάγεται ύφεση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Όμως ο Καζάκς δήλωσε στο Reuters ότι δεν βλέπει “λογική” για κάτι τέτοιο και ότι τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος τρέχει σχεδόν πενταπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% στην ευρωζώνη.
“Θα χρειαζόταν μια βαθιά ύφεση με ένα σημαντικό άλμα στην ανεργία για να βυθιστεί ο πληθωρισμός και έτσι να ωθήσει σε μειώσεις των επιτοκίων”, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας σε συνέντευξή του. “Αλλά αυτό δεν είναι πιθανό, δεδομένων των σημερινών μακροοικονομικών προοπτικών”.
Ο Καζάκς, ο οποίος θεωρείται «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής, πρόσθεσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν “αρκετά προς την περιοριστική περιοχή” – ένα ασαφές επίπεδο που περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη και το οποίο οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι βρίσκεται πάνω από το σημερινό ποσοστό του 2%.
Παραμένει στα ύψη ο δομικός πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 9,2% τον περασμένο μήνα, κυρίως χάρη στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και σε μια εφάπαξ επιδότηση στη Γερμανία, αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να αυξάνονται.
Ωστόσο, ο Καζάκς δήλωσε ότι η δομή του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, είναι το μέτρο που πρέπει να παρακολουθείται.
“Είναι δυνατόν ο πυρήνας του πληθωρισμού να συνεχίσει να έχει ανοδική τάση, ακόμη και όταν ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται, για παράδειγμα, λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές της ενέργειας”, είπε. “Κατά την άποψή μου, ο πυρήνας του πληθωρισμού αποτελεί επί του παρόντος βασικό μέτρο για την επιμονή του πληθωρισμού και τις αποφάσεις πολιτικής”.
Δεν θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να κορυφωθούν τα επιτόκια.
“Η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη και θα το βρούμε βήμα προς βήμα”, είπε.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν και ο Πάμπλο Ερντάντεζ ντε Ντος της Ισπανίας κάλεσαν επίσης την ΕΚΤ να αυξήσει “σημαντικά” τα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις της. Στον αντίποδα, ο Πορτογάλος ομόλογός τους Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.
Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της σε 50 μονάδες βάσης από 75 τον περασμένο μήνα, αλλά σηματοδότησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις του ίδιου μεγέθους. Από εκείνη τη συνεδρίαση, οι εικασίες σχετικά με την επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιξης έχουν αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στη ζώνη του ευρώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες.