JP Morgan: Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024
Οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και το χρέος
Η JP Morgan εκτιμά ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα τοποθετούνται στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, σε αντίθεση με τη Societe Generale που βλέπει πιθανή την επενδυτική βαθμίδα και πριν τις εκλογές και στις 21 Απριλίου από τον οίκο Standard & Poor’s. «Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων χωρών με χαμηλή αξιολόγηση, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Εκτός από αυτές, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για αναβαθμίσεις σε άλλες χώρες», εξηγεί η JPM.
Οι ημερομηνίες κλειδιά για τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα είναι στις 27 Ιανουαρίου και 9 Ιουνίου από τη Fitch Ratings, στις 13 Μαρτίου από τη DBRS, στις 17 Μαρτίου από τον οίκο Moody’s και στις 21 Απριλίου από τον οίκο της S&P.
H αμερικανική τράπεζα προβλέπει ΑΕΠ 224 δισ. ευρώ για φέτος και ρυθμός ανάπτυξης 1%, με τον πληθωρισμό στο 6% κατά μέσο όρο. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 1,1% και το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 1,8%, με το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 162%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 8,6%.
Η J.P. Morgan εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads περιορίστηκαν επίσης αυτή την εβδομάδα και έχουν μικρή υπεραπόδοση έναντι της Ιταλίας. Το spread του δεκαετούς ομολόγου από τις 210 μονάδες βάσης θα κινηθεί σε 225 μ.β. το Μάρτιο φέτος, 235 μ.β. τον Ιούνιο, 200 μ.β. το Σεπτέμβριο και τέλος 185 μ.β., σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας. Η αμερικανική τράπεζα παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά ή και ελαφρώς με στενότερα spreads από την Ιταλία έως το τέλος του 2023.
Κατά τη διάρκεια του έτους και πιο βραχυπρόθεσμα, παραμένει τακτικά ουδέτερη για τα ομόλογα της Ελλάδα, καθώς βλέπει αξιοπρεπείς πιθανότητες η Ελλάδα να δρομολογήσει ένα νέο ομόλογο αναφοράς 10ετούς διάρκειας μέσω κοινοπραξίας τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα διατηρούσε ενδεχομένως τα 10ετή ομόλογα υπό πίεση κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η πλειονότητα των κοινοπρακτικών συμφωνιών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, και τον Ιανουάριο ειδικότερα.