Πλειστηριασμοί: Κάνει πίσω το Υπ. Οικονομικών και πετά το «μπαλάκι» στον Άρειο Πάγο
Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει το μπαλάκι πίσω στον Άρειο Πάγο προκειμένου να έχει οριστική γνωμοδότηση για το θέμα.
Η υπαναχώρηση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει λύση στο θέμα των πλειστηριασμών με νομοθετική διάταξη που θα λύνει τα χέρια των εταιρειών διαχείρισης φέρνει νέα ένταση στις σχέσεις του με τα funds και τους servicers
Η υπόθεση αφορά την 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου που δεν επιτρέπει στους servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς –με βάση το νόμο του 2003- για λογαριασμό των εταιρειών ειδικού σκοπού που έχουν έδρα στο εξωτερικό και αγόρασαν τα «κόκκινα» δάνεια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών στέλνει το μπαλάκι πίσω στον Άρειο Πάγο προκειμένου να έχει οριστική γνωμοδότηση για το θέμα.
Μέχρι λοιπόν να εκδοθεί η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας οι πλειστηριασμοί φαίνεται να «παγώνουν», εξέλιξη αρνητική για τους στόχους των business plan των τιτλοποιήσεων και τις ανακτήσεις των εταιρειών διαχείρισης, που επίσης αν δεν πιάσουν τους στόχους τους θα επιβαρυνθούν με πέναλτι. Μάλιστα έχουν ζητήσει από το υπουργείο να δοθεί παράταση στην επιβολή αυτών των προστίμων όπως έγινε και στη διάρκεια της πανδημίας.
Η υπόθεση παίρνει λοιπόν νέα τροπή με δεδομένου ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η προεκλογική περίοδος και εκ των πράγματων η διενέργεια των πλειστηριασμών θα κατεβάσει στροφές.
Όπως έχει γράψει το radar.gr η απόφαση του ΑΠ σήμανε συναγερμό διότι κινδυνεύουν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή» (ύψους 20 δις ευρώ), μένουν χωρίς αντίκρισμα τα senior bonds (τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων) που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και υπολογίζονται στα 15 δις ευρώ, κινδυνεύει η πορεία των ανακτήσεων, μπαίνει φραγή στις ανακτήσεις και στα έσοδα των τιτλοποιήσεων, ενώ μπορεί να προκαλέσει και πλήθος προσφυγών από δανειολήπτες που έχασαν τα ακίνητα τους, από servicers που λειτουργούσαν για λογαριασμό τρίτων με βάση το νόμο του 2003.
Σημειώνουμε ότι ιι servicers σύμφωνα με την 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds με βάση το νόμο 3156 του 2003, ο οποίος αφορούσε εξωδικαστική ρύθμιση των δανείων. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι εταιρείες διαχείρισης εμφανίζονται ως επισπεύδουσες σε πλειστηριασμούς με βάση το νόμο του 2003 καθώς οι διαδικασίες του είναι ταχύτερες και λιγότερο κοστοβόρες, σε σχέση με το νόμο 4904 του 2015,ο οποίος αφορά τα «κόκκινα δάνεια».