Ποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές διαγράφονται από την εφορία
Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ξεπερνούν τα 112 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 86 δισ. εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν.
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία να ξεπερνούν τα 112 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 86 δισ. εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν, η εφορία θα χρησιμοποιήσει τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προκειμένου να εισπράξει ό,τι περισσότερο μπορεί.
Ο Κώδικας περιγράφει τις διαδικασίες βάσει των οποίων η ΑΑΔΕ προχωρά σε ξεκαθάρισμα των οφειλών αυτών ώστε να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα, αλλά και διαχείριση των χρεών σε εκείνα που μπορούν να εισπραχθούν, σε εκείνα που πρέπει να χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτα και εκείνα που μπορεί να διαγραφούν.
Ποιες οφειλές μπορεί να διαγραφούν
Σύμφωνα με τον νόμο, οι οφειλές διαγράφονται από το Δημόσιο βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Ειδικότερα:
1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης είναι δυνατό να κριθούν να διαγραφούν και πριν από την παρέλευση της δεκαετίας εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης,
β) έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες για την ανταλλαγή των πληροφοριών και των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης για τα κράτη με τα οποία υφίστανται αντίστοιχες συμφωνίες και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.,
γ) έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων,
δ) έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών εφόσον προβλέπεται, με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.
2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να διαγραφούν, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ. 1, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:
α) οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά,
β) οφειλές ανά φορολογούμενο μικρότερες του ποσού του εκάστοτε ελάχιστου ποσού φόρου από την οποία απαλλάσσεται ο φορολογούμενος
3. Η διαγραφή των απαιτήσεων και η καταχώρισή τους σε ειδικά βιβλία διαγραφών γίνονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν. Οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται.
4. Με απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να ρυθμίζει τον ειδικότερο τρόπο και τη διαδικασία καταχώρισης των οφειλών στα βιβλία διαγραφών, να ορίζει κάθε σχετικό θέμα με τη διαχείρισή τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με όμοια απόφαση που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διοικητικής Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μπορεί να μεταβάλλονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις καταχώρισης των οφειλών στα βιβλία διαγραφών.