Προϋπολογισμός 2023: Μόνο μισό δισ. για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα
Ποια είναι τα πλάνα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Στο μισό δισ. ευρώ θα κυμαίνεται το ποσόν επιδότησης για ρεύμα-αέριο στον Προϋπολογισμό του 2023.
Το ποσόν αυτό θα αφορά την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου αφού το καλοκαίρι δεν προβλέπονται επιδοτήσεις και από το επόμενο φθινόπωρο …έχει ο Θεός ανάλογα με τις διεθνείς τιμές και τα έσοδα.
Ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας είπε πρόσφατα σε συνεργάτες του πως «πρέπει να κρατηθεί το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση ρεύματος και αερίου στα 1,8 δισ. ως το τέλος του 2022, ενώ ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 1,2 δισ.»
Άσχετα με το πού θα πάνε οι τιμές του αερίου διεθνώς, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανεβάσουμε την επιδότηση των 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα στα τιμολόγια λιανικής, όπως τονίζουν στο ΥΠΟΙΚ.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι δαπάνες του προϋπολογισμού για επιδοτήσεις μειώνονται σημαντικά τον Οκτώβριο.
Βοήθησε σε αυτό το ότι οι προμηθευτές ανακοίνωσαν χαμηλότερα τιμολόγια. Κυρίως όμως ήρθε και η μείωση της επιδότησης για τη πλειοψηφία των νοικοκυριών με χαμηλές καταναλώσεις, καθώς επίσης και η πολύ μεγάλη μείωση της επιδότησης για νοικοκυριά με υψηλές καταναλώσεις και κυρίως για τις επιχειρήσεις και όλα αυτά μαζί πάνε να φέρουν σχετική ισορροπία.
Υπάρχει όμως περίπτωση να μείνουν «ανυπεράσπιστοι» οι νοικοκύρηδες καταναλωτές με αυτή την ροή, είναι η ένσταση της αγοράς.
«Η επιδότηση μειώνεται για όσους καίνε πολλές κιλοβατώρες. Αυτοί θα αναγκαστούν από μόνοι τους να το μειώσουν, ανεξαρτήτως του αν θα καταφέρουν να πετύχουν εξοικονόμηση 15% σε σχέση με πέρυσι, ώστε να πάρουν το μπόνους. Αλλά ακόμη και αν υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση στο συγκεκριμένο μέτρο, τα ποσά που θα γλιτώνει το κράτος θα είναι και πάλι περισσότερα από αυτά που θα καταβάλλει για τις επιδοτήσεις» απαντούν από το ΥΠΟΙΚ.
Επιδοτήσεις στο ρεύμα – Τι θα γίνει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο!
Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, η κατάσταση θα παραμείνει ρευστή, εκτιμούν οι ειδικοί. Το τελευταίο δίμηνο λόγω αύξησης της παραγωγής ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά, το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Άρα τα χρήματα που θα περισσέψουν από το πακέτο των 500 εκατ. που έχει προβλεφθεί για το τελευταίο τρίμηνο, θα μεταφερθούν στο 2023.
«Το κλειδί των εξελίξεων είναι η πορεία των τιμών, αλλά και τα επιπλέον φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού του 2023. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που κατατίθεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στην Βουλή, προβλέπεται ήδη το ‘ειδικό αποθεματικό’ στο σκέλος των δαπανών, ώστε να βγουν οι δύσκολοι πρώτοι μήνες. Αυτό το αποθεματικό θα αυξάνεται ανάλογα με τις εξελίξεις» μας λέει καθηγητής του ΕΜΠ που γνωρίζει άριστα τα ενεργειακά τεκταινόμενα.
«Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών, για τις οποίες δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Την περασμένη εβδομάδα τα προθεσμιακά συμβόλαια για το 2023 στο αέριο ήταν στα 169 ευρώ, τις τελευταίες ημέρες παίζουν στα 200 αλλά και πιο κάτω μέχρι τα 188 ευρώ. Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβοκατεβαίνουν με ρυθμό 20-50 ευρώ τη ημέρα, μας έχουν …τρελάνει» μας λέει Έλληνας τεχνοκράτης στις Βρυξέλλες.
Να θυμίσουμε τέλος πως το λεγόμενο «πακέτο Μητσοτάκη» των 5,5 δισ. στην ΔΕΘ δεν περιείχε πρόνοιες για επιδοτήσεις σε ρεύμα – αέριο, πλην του πετρελαίου.
Στα μέτρα στήριξης 1,1 δισ. για τον Οκτώβριο, η συμμετοχή του προϋπολογισμού είναι 100 εκατομμύρια, έναντι περίπου 600 εκατ. το Σεπτέμβριο. Και συνολικά ως το τέλος του έτους, το κράτος σχεδιάζει να δαπανήσει για επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο περίπου μισό δις ευρώ, χαρακτηριστικό της «απαγκίστρωσης» του Προϋπολογισμού από τις επιδοτήσεις, ώστε να μην μεγαλώσει το έλλειμμα και ταυτόχρονα η Ελλάδα να πάρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
«Φυσικά υπάρχει και η …βαθμίδα των μεσαίων και μικρών καταναλωτών που πρέπει να ενισχυθούν και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσει κανείς» λέει ο γνωστός καθηγητής του ΕΜΠ και έχει δίκιο.