Η διαφαινόμενη θετική πορεία του τουρισμού σε συνδυασμό με την αυξημένη εισπραξιμότητα των φόρων, δημιουργεί την αισιοδοξία στο κυβερνητική επιτελείο ότι θα καταστεί δυνατό να διατηρηθεί επί μακρόν η δυνατότητα συνεχών πακέτων στήριξης της οικονομίας, απέναντι στην ακρίβεια η οποία δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Όλοι οι αναλυτές ανά τον κόσμο συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ίσως ο πιο δύσκολος, μετά από αυτόν της έναρξης του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Τα πολλά ανοικτά μέτωπα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, ωθούν τις κυβερνήσεις να επεξεργάζονται από τώρα νέες συντονισμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να σταθούν στοιχειωδών απέναντι σε αυτό το φαινόμενο του πληθωρισμού που δεν είχε προβλεφθεί τόσο ως προς την ένταση, όσο και ως προς την διάρκεια.
Ιδιαίτερα αργή η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρυσι τέτοιο καιρό που είχαν αρχίσει να αχνοφαίνονται τα πρώτα απτά σημάδια πληθωριστικών πιέσεων, οι κεντρικοί τραπεζίτες στις δύο πλευρές τους Ατλαντικού δεν είχαν προσδώσει την δέουσα σημασία με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν μέτρα ανάσχεσης ή περιορισμού του φαινομένου πολύ νωρίτερα.
Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που σημειώνουν ότι τα παράμετροι του πληθωρισμού και οι βασικές αιτίες είναι τέτοιες που μάλλον δύσκολα θα έφερνε το όποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα η συντονισμένη και έγκαιρη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών.
Στα καθ’ ημάς τώρα στην κυβέρνηση έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» ενόψει της έλευσης του χειμώνα. Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η επάρκεια, κυρίως σε φυσικό αέριο και άλλες μορφές παραγωγής ρεύματος και βέβαια η διατήρηση των τιμών σε ελεγχόμενα επίπεδα, είτε μέσω συγκεκριμένων ενεργειών, είτε με την μορφή επιδομάτων ή άλλων δράσεων που θα επιλεγούν.
Έτσι θα χρημαδοτηθούν οι παρεμβάσεις
Το βασικό ζητούμενο σε όλα αυτά είναι η ύπαρξη χρημάτων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες μόνο χαμηλού κόστους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Επί τους παρόντος οι ταμειακές ροές στα κρατικά ταμεία δείχνουν να είναι απόλυτα ικανοποιητικές και αυτό για δύο βασικούς λόγους.
Ο ένας έχει να κάνει με την πορεία του τουρισμού, η οποία μέχρι στιγμής τουλάχιστον βαίνει κατ’ ευχήν. Ο στόχος που είχε αρχικά τεθεί δηλαδή έσοδα στα επίπεδα του 80% με βάση το 2019, φαίνεται να έχει ξεπεραστεί προς το καλύτερο. Το επόμενο σκαλοπάτι είναι να πλησιάσουμε ή και να υπερβεί η χώρα την επίδοση του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε έσοδα κοντά ή καλύτερα από τα 18,2 δις ευρώ.
Κατά συνέπεια θα υπάρξουν αυξημένα δημόσια έσοδα, τόσο μέσω του ΦΠΑ, αλλά και του υπολοίπων έμμεσων ή άμεσων φόρων.
Η δεύτερη πηγή εσόδων είναι η «κάβα» που έγινε από πολλούς στην περίοδο της πανδημίας με αποτέλεσμα να είναι σε θέση τώρα να πληρώσουν τους φόρους τους, είτε αυτοί ονομάζονται φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή επιστρεπτέα προκαταβολή.
Έτσι λοιπόν επί του παρόντος και για ένα βραχύβιο χρονικό διάστημα δείχνει να είναι εξασφαλισμένη μία επιπλέον χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης οικονομίας και κοινωνίας.