Aύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4% το 2022 και ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού, που θα τροφοδοτείται από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, προβλέπει η UBS σε έκθεσή της.
Η Ελλάδα σημείωσε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, αναφέρει η UBS με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 340% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να επωφεληθούν από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης σε ενέργεια και καύσιμα, που αντιστοιχούν στο 2,2% του ΑΕΠ, τη διατήρηση της απασχόλησης, καθώς σημειώθηκε άνοδο 14% σε ετήσια βάση αλλά και από την αύξηση του κατώτερου μισθού, της τάξης του 9,7% αθροιστικά από τον Ιανουάριο.
Επιπλέον, η Ελλάδα έλαβε 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η κυβέρνηση αναμένει πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου ανήλθε σε 0,8 δισ. ευρώ , ή 0,4% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει έλλειμμα μεγαλύτερο κατά 1,7 δισ. ευρώ, καθώς η πορεία των εσόδων ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη και οι δαπάνες χαμηλότερες.
Προβλέψεις για την ευρωζώνη
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μεγεθυνθεί σε ρυθμό 2,9% to 2022 και 2,2% το 2023, σύμφωνα με την έκθεση. H πιθανή διακοπή στο ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί το βασικό κίνδυνο επιβράδυνσης. Η δημοσιονομική πολιτική δεν θα είναι πιο σφιχτή, σύμφωνα με τα τελευταία προγράμματα σταθερότητας των κυβερνήσεων της ΕΕ και ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία η UBS αναμένει ότι οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν κατά περίπου 2% του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κυμανθεί πάνω από το 7% μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά ότι θα πέσει και πάλι κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ το 2023.
Tέλος, όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η έκθεση προβλέπει ότι θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης και θα προχωρήσει στην πρώτη τον Ιούλιο, τη δεύτερη το Σεπτέμβριο και την τρίτη το Δεκέμβριο. Το 2023 θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης και κατά 25 ή 50 μονάδες το 2024.