H μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τους μειωμένους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας ελάφρυναν τη συνολική φορολογική επιβάρυνση (tax wedge) των εργαζομένων στην Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού (Taxing Wages) η φορολογική επιβάρυνση στη χώρα μας για έναν μέσο άγαμο εργαζόμενο από 38,9% το 2020 μειώθηκε σε 36,7% το 2021 (μείωση 2,2%), ενώ η μέση φορολογική επιβάρυνση στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ το 2021 ήταν 34,6%.
Ψηλά οι φόροι για εργαζόμενους με παιδιά
Παρά τη μείωση, τα φορολογικά βάρη παραμένουν μεγάλα για τους εργαζομένους με παιδιά. Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα είχε την 9η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στον ΟΟΣΑ για μέσο έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά με 33,2% το 2021, όταν στον ΟΟΣΑ είναι 24,6%. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει το φορολογικό βάρος – τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών μείον τα οικογενειακά επιδόματα – ως ποσοστό του κόστους εργασίας.
Στην Ελλάδα, ο μέσος απλός εργαζόμενος είχε καθαρό μέσο φορολογικό συντελεστή 22,4% το 2021, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 24,6%. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός για έναν μέσο εργαζόμενο, έπειτα από φόρους και παροχές, ήταν 77,6% του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 75,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ο μέσος μεικτός μισθός για έναν άγαμο διαμορφώνεται στα 18.831 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που λαμβάνει (έπειτα από φόρους και εισφορές) περιορίζεται στα 14.608 ευρώ.
Μαζί με τις παροχές που αφορούν τα παιδιά, ο καθαρός μέσος φορολογικός συντελεστής των εργαζομένων για έναν μέσο έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά στην Ελλάδα ήταν 18,1% το 2021, ο οποίος είναι ο 13ος υψηλότερος στον ΟΟΣΑ, όταν ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 13,1%. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός για έναν μέσο έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά στην Ελλάδα έπειτα από φόρους και οικογενειακές παροχές φθάνει στο 81,9% του ακαθάριστου μισθού του, σε σύγκριση με το 86,9% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
Η κατάταξη
Λόγω της μεγαλύτερης μείωσης του tax wedge, η Ελλάδα είχε πέρυσι το 19o υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ το 2020 βρισκόταν στη 17η θέση. Μεγαλύτερη μείωση του φορολογικού βάρους για τη συγκεκριμένη κατηγορία μισθωτών είχε μόνο η Τσεχία (4,12 π.μ.).
Την υψηλότερη επιβάρυνση είχαν το Βέλγιο (52,6%), η Γερμανία (48,1%), η Αυστρία (47,8%), η Γαλλία (47%) και η Ιταλία (46,5%), ενώ τη χαμηλότερη η Κολομβία (μηδενική), η Χιλή (7%) και η Νέα Ζηλανδία (19,4%).
«Μία ακόμη έκθεση διεθνούς οργανισμού επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και το κοινωνικό πρόσημο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, μέσα από τη σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των πολιτών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η πολιτική αυτή περιλαμβάνει μείωση του φόρου εισοδήματος, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.