Νέες επιδοτήσεις 700-800 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος-φυσικού αερίου
Την άλλη εβδομάδα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις. Στα 2 δισ. ευρώ το όφελος για την Ελλάδα αν μπει το πλαφόν Μητσοτάκη στο φυσικό αέριο TTF.
Σφραγίζουν μέρα με τη μέρα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει, εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα, σε ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που θα αφορούν τις καταναλώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τους μήνες του Μαρτίου και του Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο του Μαρτίου έχει κλειδώσει στα 350 εκ. ευρώ με τα ποσά των ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Φεβρουαρίου, καθώς η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος του προηγούμενου μήνα είχε κλειδώσει στα 211,71 ευρώ/MWh. Ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο (235 ευρώ/MWh). Σχεδόν στα ίδια επίπεδα παραμένουν κι εκείνες των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ενισχύσεις Απριλίου
Για τις επιδοτήσεις του Απριλίου αυτές θα είναι σημαντικά υψηλότερες λένε οι πληροφορίες τόσο για τους οικιακους καταναλωτές όσο και του φυσικού αερίου. Θα ξεπερνούν σίγουρα τα 350 εκ. ευρώ και κάποιες πρώτες πληροφορίες θέλουν η μέση ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 kWh το μήνα να διαμορφώνεται στα 52 με 53 ευρώ από 39 ευρώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Η αύξηση των ενισχύσεων δρομολογείται μετά την έκρηξη κατά 50% της τιμής χονδρεμπορικής ρεύματος του Μαρτίου. Ήδη το πρώτο δεκαήμερο κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 322 ευρώ/MWh. Δεδομένη θεωρείται και η υψηλότερη ενίσχυση, πάνω από τα 65 ευρώ/MWh η επιδότηση για τις επιχειρήσεις.
Πρόταση Μητσοτάκη
Την ίδια στιγμή εξοικονόμηση 1,7 με 2 δις. ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για ένα τρίμηνο θα έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι εγχώριες επιχειρήσεις με την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου.
Το προαναφερόμενο ποσό, προκύπτει από υπολογισμούς που έχουν κάνει παράγοντες της αγορά και βασίζονται σε σενάρια ως προς το ύψος της ανώτατης τιμής που θα οριστεί. Προϋπόθεση βέβαια είναι η αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία γνωστοποιήθηκε από προχθές στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συζητήθηκε στην άτυπη σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε.
Η εξοικονόμηση στην Ελλάδα
Ως προς την ελληνική αγορά, στελέχη εκτιμούν, με βάση τις προαναφερόμενες παραδοχές ότι για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου οι δαπάνες θα μειωθούν για ένα τρίμηνο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ως προς την ηλεκτρική αγορά ενέργειας με δεδομένο το ό,τι η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος θα υποχωρήσει στα 170 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από τα περίπου 300 ευρώ σήμερα, οι περίπου 13 εκατομμύρια Μεγαβατώρες θα κοστίσουν φθηνότερα κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Συνολικά το όφελος στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται στα 1,7 με 2 δισ. ευρώ, συμπεραίνουν τα ίδια στελέχη.