Παροχές με μέτρο από την κυβέρνηση
«Φρένο» στις παροχές βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς «μαύρα σύννεφα» έχουν συγκεντρωθεί στα έσοδα του προϋπολογισμού.
«Φρένο» στην παροχές βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα «μαύρα σύννεφα» που έχουν συγκεντρωθεί στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και η αβεβαιότητα για το αύριο λόγω της ενεργειακής κρίσης, δεν αφήνουν περιθώρια λήψης γενικευμένων μέτρων ελάφρυνσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, πάγωσε, προς το παρόν τουλάχιστον, τα σενάρια χορήγησης επιδόματος ακρίβειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν πλέον τα δημοσιονομικά περιθώρια, παρά μόνο για δράσεις και παροχές σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ταυτόχρονα, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος των επιστρεπτέων προκαταβολών, πέραν των 6 δισ. ευρώ που έχει ήδη χαρίσει η κυβέρνηση σε περισσότερους από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, από το συνολικό ποσό των περίπου 8,3 δισ. ευρώ που χορήγησε μέσω των κρατικών ενισχύσεων.
Μπαράζ νομοσχεδίων για ΕΝΦΙΑ, συγχωνεύσεις, καταπατημένες εκτάσεις και e-αποδείξεις
Την ίδια ώρα, τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις και μία υπουργική απόφαση που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόκειται να ενεργοποιήσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών.
Πρώτη θέση στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου έχει το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ που προβλέπεται να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα στη Βουλή.
Παράλληλα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπουργική απόφαση για την έξτρα έκπτωση φόρου με τις e-αποδείξεις, ενώ ακολουθούν η ρύθμιση που προβλέπει τη μείωση κατά 30% του συντελεστή του φόρου εισοδήματος επί πέντε έτη για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και το νομοσχέδιο που θα τακτοποιεί οριστικά το θέμα με τις καταπατημένες εκτάσεις και ακίνητα του Δημοσίου.
36-72 δόσεις: Μειωμένο το ενδιαφέρον ένταξης στη ρύθμιση
Εντωμεταξύ, σε χαμηλά επίπεδα παραμένει το ενδιαφέρον των φορολογουμένων για ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων, η οποία αφορά στα λεγόμενα «κορονοχρέη» που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.
Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για να κλείσει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, λίγο περισσότεροι από 42.000 πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση. Βασικές αιτίες για το μικρό ενδιαφέρον υπαγωγής στη ρύθμιση που δείχνουν οι φορολογούμενοι είναι, μεταξύ άλλων, οι καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών, καθώς η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες, αλλά και τα σενάρια για παρατάσεις και κουρέματα οφειλών που κυκλοφόρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.