Ε.Ε.: "Παγώνουν" και για το 2023 οι κανόνες για το χρέος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διατηρήσει το 2023 στον πάγο τους κανόνες που αφορούν τη μείωση του χρέους σύμφωνα με προσχέδιο που παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το Politico.
Συνεπώς, οι χώρες Ελλάδα, Βέλγιο, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, που έχουν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ., έχουν κάθε λόγο να νοιώσουν ανακούφιση, καθώς βγαίνουν από την πανδημία με ακόμα μεγαλύτερα χρέη και μία “επάνοδος” στους αυστηρούς κανόνες θα οδηγούσε σε αναγκαστικά προγράμματα λιτότητας.
Το έγγραφο συνιστά ένα σήμα για τις δυσκολίες εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας με τη σημερινή του μορφή στην μετά την πανδημία εποχή. Το Σύμφωνο Σταθερότητας κανονικά θα περιόριζε τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% της οικονομικής παραγωγής και είχε στόχο να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60%.
«Με εκκρεμές το αποτέλεσμα της αναθεώρησης της οικονομικής διακυβέρνησης, η Επιτροπή δεν θα επιβάλει το όριο μείωσης χρέους όπως είναι διατυπωμένο επί του παρόντος», ανέφερε το προσχέδιο. «Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις του χρέους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Συνθήκης».
«Η διασφάλιση σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη μέλη με υψηλό χρέος είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια τη μείωση των δεικτών χρέους, ενώ η πολύ απότομη εξυγίανση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε το έγγραφο.
Ωστόσο, η Επιτροπή θα είναι πιο αυστηρή όσον αφορά την επιβολή του ανώτατου ορίου 3% στα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα, εκτός εάν οι χώρες μπορούν να αποδείξουν πώς σχεδιάζουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους.