ΕΒΕΠ: Ευκαιρίες και επιθυμίες για το οικονομικό έτος 2022
Στην πρώτη για το νέο έτος συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, πέραν από την παραδοσιακή κοπή της πίτας, έγινε μια πρώτη ιχνηλάτηση των παραμέτρων που διαμορφώνουν το οικονομικό πεδίο μέσα στο οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, καλείται να δραστηριοποιηθεί το τρέχον έτος.
Με την τοποθέτηση του προέδρου, Βασίλη Κορκίδη, για τη συνολική εικόνα της οικονομίας, εκτιμήθηκε ότι το 2022, η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να εισέλθουν στην τελική φάση της διαδικασίας επανόδου σε μία νέα μορφή κανονικότητας με πολλά, όμως, καινούργια χαρακτηριστικά. Η δυναμική ανάκαμψη των οικονομιών, το 2021, οδήγησε ήδη αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, σε υψηλότερου βαθμού ανάκτηση των απωλειών της πανδημικής, υφεσιακής διαταραχής, σε όρους ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος.
Το Ε.Β.Ε.Π. θεωρεί πως το 2022 θα δοθεί μάχη κατά της ακρίβειας με τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφει ιστορικά υψηλά πολλών ετών. Οι πιέσεις αυτές συνδέονται με τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και της αναντιστοιχίας μεταξύ της αυξημένης ζήτησης και της αδύναμης προσφοράς, λόγω των δυσχερειών που επέφερε η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Στην Ελλάδα, το πληθωριστικό φαινόμενο εξελίσσεται με μικρή καθυστέρηση 4,4% και ελαφρώς μικρότερη ένταση σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, που υπερβαίνει το 5%. Η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς η άνοδος του επιπέδου τιμών σε βασικά προϊόντα και, κυρίως, στην ενέργεια, επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συμπιέζοντας εν τέλει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ωστόσο, η συσσώρευση αποταμιεύσεων, το προηγούμενο διάστημα, καθώς και οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 αντισταθμίζουν, εν μέρει, την αρνητική επίπτωση των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα και, συνεπώς, στην κατανάλωση.
Η νέα χρονιά μπορεί να αναδείξει, εκτός των προκλήσεων, και σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα. Η ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, το 2021, οδήγησε στην ανάκτηση μεγάλου μέρους των απωλειών που προκάλεσε η υφεσιακή διαταραχή του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η ενεργειακή και η υγειονομική κρίση είναι οι δύο προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση η οποία δείχνει έμπρακτα ότι στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαρκώς με νέα μέτρα, κάτι που ισχύει όσο διαρκεί η κρίση. Σημειώνεται ότι, στο επιχειρηματικό πεδίο, θετικές κρίνονται και οι ρυθμίσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές οι οποίες και έλαβαν παράταση εξαμήνου, καθώς και η επέκταση των εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου των επιχειρήσεων.
Στις προκλήσεις για το τρέχον έτος είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς και η βελτίωση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η μείωση της απόκλισης από την επενδυτική βαθμίδα. Αλλά, και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων αντικειμένων εργασίας που σχετίζονται, πρωτίστως, με την τεχνολογία και ένα ευρύ πεδίο μετεκπαίδευσης του στελεχιακού δυναμικού.
Οι πρώτες αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. για τις δράσεις της νέας χρονιάς είναι:
· Η απόφαση ανακήρυξης ως επίτιμων μελών του Ε.Β.Ε.Π. τον κ. Γεώργιο Προκοπίου και την κα Χριστίνα Θοδωρίκα, σε εκδήλωση που θα γίνει στις 30 Μαρτίου 2022.
· Η έγκριση προγράμματος ψηφιοποίησης του Ιστορικού αρχείου του Επιμελητηρίου.
· Η συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα «Piraeus Food Saving Hub» με τον Δήμο Πειραιά.
· Η χορηγία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία περαίωσης της ανασκαφής της Μακράς Στοάς στο οικόπεδο Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, στην Ακτή Ποσειδώνος.
· Η ανάθεση στο ΙΝΕΜΥ του δυναμικού χάρτη της Οικονομικής Γεωγραφίας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.
Η εικόνα της οικονομίας είναι αισιόδοξη και οι προοπτικές θετικές, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, και ευχήθηκε όσα στέρησε επιχειρηματικά η διετία 2020-21 από την αγορά να ανακτηθούν τη νέα χρονιά, ώστε να αξιοποιήσουμε και να μετατρέψουμε τον τζίρο μας σε κέρδη, σε επενδύσεις παγίων, σε θέσεις εργασίας και σε καλύτερους μισθούς για βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία πως, το νέο οικονομικό έτος, το Πειραϊκό επιχειρείν - και όχι μόνο - να δει να πραγματοποιούνται, παρά τις μεγάλες βελτιώσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια, οι παρακάτω 7 διαχρονικές επιθυμίες:
· Μεγαλύτερη ρευστότητα, φθηνότερη και ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση,
· Χαμηλότερη φορολογία για ιδιώτες και επιχειρήσεις με επιβράβευση της φορολογικής συνέπειας,
· Ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον με ένα ευέλικτο, αλλά ασφαλές πλαίσιο χωρίς γραφειοκρατία,
· Υψηλότερο τζίρο με καθαρά κέρδη και χαμηλότερα πάγια λειτουργικά κόστη για ταχύτερη ανάκαμψη,
· Αύξηση εξαγωγών, δραστηριοτήτων, πελατολογίου και νέες εμπορικές συμφωνίες με μεγαλύτερες αγορές,
· Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και κίνητρα για επενδύσεις προστιθέμενης αξίας στο ΑΕΠ,
· Αποκλιμάκωση πληθωρισμού, ενεργειακής ακρίβειας και ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.