Το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας, οι 9 αξιολογήσεις και οι κίνδυνοι από την Όμικρον
Την ώρα που η παράλλαξη Όμικρον δείχνει να κυριαρχεί πλήρως στην ελληνική πραγματικότητα, με τα κρούσματα να εκτινάσσονται και τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 10-12.000 την ημέρα, ίσως και πολύ παραπάνω σύμφωνα με τα απαισιόδοξα σενάρια, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια χρονιά κρίσιμη και καθοριστική που σε μεγάλο βαθμό θα προδιαγράψει το μέλλον και τις προοπτικές της.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ της 16ης Δεκεμβρίου διατήρησε ακέραιη την ελπίδα της χρηματοδότησης, διά μέσω της αγοράς ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα!
Έστω διά της εξαιρέσεως, που προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, θέτοντας ωστόσο στενά όρια ως προς την αναγκαιότητα να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.
Καθώς η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί την σπουδαία προϋπόθεση, η οποία και θα κρίνει τελεσίδικα, σε δεύτερο χρόνο, το κατά πόσον η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα (κατά την πανδημία μέσω του έκτακτου προγράμματος η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 35 δισ.) θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τα πάσης φύσεως προγράμματα αγοράς ομολόγων, είτε αυτά αφορούν PEPP ή ΑΡP!
Προς το παρόν τουλάχιστον, η χρηματοδότηση θα αφορά σε επαναγορές ομολόγων που λήγουν!
Οι 5+1 λόγοι που η αγορά είναι βαλτωμένη και εγκλωβισμένη
Παρά το γεγονός ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένη, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να επανακάμπτουν και να κινούνται πάνω από τις προβλέψεις, ενώ την ίδια ώρα υπήρξε έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης των ξένων θεσμικών επενδυτών με τις αθρόες τοποθετήσεις τους στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, της Alpha bank και της ΔΕΗ, η χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζεται βαλτωμένη και εγκλωβισμένη σε μια αβεβαιότητα!
Η οποία απορρέει ,πρώτον, από την έκταση της πανδημίας και την επίπτωση της παράλλαξης Όμικρον στην οικονομία, την παραγωγική δράση, την ανάπτυξη και την τυχόν νέα επιβάρυνση του προϋπολογισμού και των επιχειρήσεων από τα περιοριστικά –σε κάθε επίπεδο– μέτρα που θα ληφθούν προς ανάσχεση της!
Δεύτερον, από τον πληθωρισμό που καλπάζει, όπως και την ακρίβεια, κυρίως στις τιμές της ενέργειας –και όχι μόνο- καθώς αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις συνθλίβοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και επηρεάζοντας, μοιραία τη ζήτηση και την κατανάλωση!
Τρίτον, από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και τέταρτον, από την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων έργων!
Και σε κάθε περίπτωση σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους στόχους της και η αποτελεσματικότητα υπουργών, διοικητών οργανισμών και μηχανισμών του Δημοσίου και του κράτους!
Και πέμπτον από το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται υπό την επήρεια του εκλογικού αποτελέσματος στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς και τη δυναμική που του προσδίδει η κοινωνία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις!
Απομακρύνονται οι εκλογές άνοιξη ή καλοκαίρι!
Καθώς το ζήτημα της αυτοδυναμίας τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ μένει να διαπιστωθεί εάν το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη θα ξεφουσκώσει ή όχι και πόσο τελικά θα επηρεάσει μέσω επαναπατρισμού ψηφοφόρων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ!
Είναι επομένως προφανές πως η επιλογή του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών θα επηρεάσει αντίστοιχα την οικονομία και τις αγορές. Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022 απομακρύνεται…
Οι 9 κρίσιμες ημερομηνίες αξιολόγησης!
Υπό το πρίσμα τούτο, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος, με τη βοήθεια και συμπαράσταση των τραπεζιτών, θα δώσουν τη «μάχη των μαχών» για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα προσδώσει νέα δυναμική χρηματοδότησης και νέες προσδοκίες επενδύσεων στη χώρα.
Καθίσταται επομένως σαφές πως ο ρόλος της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος από τους διεθνείς οίκους είναι κρίσιμος και καθοριστικός!
Σημειώνεται ότι κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν δυο αναβολές αξιολόγησης, τόσο από την Moody’s όσο και από την Standard & Poors που είχε προηγηθεί!
Ωστόσο, κατά το 2022 οι διεθνείς οίκοι προβλέπεται να αξιολογήσουν 9 φορές την εθνική οικονομία, αρχής γενομένης από την Fitch στις 14 Ιανουαρίου!
Η οποία θα επανέλθει με αξιολογήσεις στις 8 Ιουλίου και στις 7 Οκτωβρίου!
Η Standard & Poor’s θα προβεί σε σχετικές αξιολογήσεις, στις 22 Απριλίου και στις 21 Οκτωβρίου, ενώ η Moody’s θα δώσει την ετυμηγορία της στις 18 Μαρτίου και στις 16 Σεπτεμβρίου, όπως ακριβώς και η DBRS!