Μόνιμος μηχανισμός προστασίας καταναλωτών έως το 2026
Από το 2022 και σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας θα λειτουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ότι αφορά στις τιμές ενέργειας (ρεύμα-φυσικό αέριο).
Στην απόφαση αυτή κατέληξαν τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας διαβλέποντας ότι η βαθιά κρίση στην ενέργεια, η ενεργειακή πανδημία, μάλλον ήρθε για να μείνει και παράλληλα η οικονομία και η κοινωνία που περνάει δύσκολες στιγμές λόγω της ενεργειακής ακρίβειας πρέπει να «αμυνθεί» και να προστατευθεί.
Υπηρεσιακό στέλεχος του ΥΠΕΝ με πλούσια εμπειρία στα ενεργειακά μας έλεγε πως «εδώ και δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η …υπηρεσιακή μου γλώσσα ότι θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι εξελίξεις για την υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα και ότι έπρεπε να είχε γίνει στη χώρα τουλάχιστον άλλη μία Ρεβυθούσα, ακόμη και πάνω στο ίδιο το νησάκι. Δηλαδή να δημιουργηθούν επαρκείς πρόσθετοι χώροι αποθήκευσης αερίου, ώστε να προμηθευόμαστε και να στοκάρουμε όταν οι τιμές είναι σε χαμηλά ή σε λογικά επίπεδα και να καταναλώνουμε από εκεί περιορίζοντας τις εισαγωγές, όταν οι τιμές βρίσκονται στα ύψη όπως σήμερα. Αν είχε γίνει αυτό και σήμερα καίγαμε φυσικό αέριο που είχαμε στοκάρει το 2020 με τις πάμφθηνες τιμές, τότε και οι λογαριασμοί αερίου θα ήταν πολύ λογικοί αλλά και το κύμα των ανατιμήσεων θα ήταν πολύ περιορισμένο στην ελληνική αγορά».
Από την πλευρά του στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που βλέπει τους …αριθμούς να κινούνται απειλητικά λέει πως « έχουμε προτάξει ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με τη συμβολή και του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά σε συνδυασμό και με την προώθηση νομοσχεδίων που απλοποιούν τις αδειοδοτικές διαδικασίες. Αργήσαμε θα μου πείτε αλλά τι να γίνει, κάλλιο αργά παρά ποτέ» όπως παραδέχεται, ενώ συνεχίζοντας λέει ότι σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ «θα προωθήσουμε ταχύτατα την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας».
Ο μόνιμος μηχανισμός προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ότι αφορά στις τιμές ενέργειας (ρεύμα-φυσικό αέριο) θα δουλέψει τουλάχιστον ως το 2026 και θα ξεκινά από αλγόριθμο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τη διακύμανση των τιμών της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας. Στις ακραίες μεταβολές προς τα πάνω θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών ενέργειας. Για αυτούς θα θεσπιστούν, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, εισοδηματικά κριτήρια αλλά και κριτήρια κατανάλωσης ρεύματος, αφού η Κομισιόν έβαλε βέτο για τις γενικές και χωρίς όρους επιδοτήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο 2027-2030 δηλαδή μετά την πενταετία που αναφέραμε, προβλέπεται να επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, άρα θα υπάρχει σημαντική συμμετοχή ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και το πανάκριβο σήμερα αέριο θα υποχωρήσει.
Την συγκρατημένη έστω αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου δεν συμμερίζονται οι άνθρωποι της ενεργειακής αγοράς, ακόμη και στελέχη της ΔΕΗ που τονίζουν πως «το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο. Πως θα καθοριστεί το κόκκινο σημείο από το οποίο και μετά θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός; Πώς θα καθοριστούν με οικονομικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη οι παροχές ηλεκτρικής ενέργειας; Δεν λύνονται εύκολα αυτά τα προβλήματα απλώς με την καλή θέληση και την υπεραισιοδοξία και μάλιστα από ένα μηχανισμό που δεν έχει συνηθίσει στα δύσκολα!» και συνεχίζουν μάλλον απαισιόδοξα: «ήδη ο Δεκέμβριος έφερε νέες διψήφιες αυξήσεις. Τα νούμερα δείχνουν ότι η μέση χονδρική τιμή Νοεμβρίου κυμάνθηκε στα 221 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν για όλο τον Οκτώβριο ήταν στα 198 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Τιμολόγια λιανικής Δεκεμβρίου κοντά στα 300 ευρώ έναντι 265 ευρώ το Νοέμβριο. Αλλη μια αύξηση δηλαδή, περί το 13% στις πλάτες των καταναλωτών».
«Εμείς θα επιμείνουμε στην καθιέρωση του μηχανισμού προκειμένου να προστατεύονται επαρκώς οι ευάλωτοι καταναλωτές παρά τις ενστάσεις της αγοράς, αυτή είναι άλλωστε η αποστολή μας» απαντάει ξεκάθαρα το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.