Θεσσαλονίκη: Παγκόσμια διάκριση η ένταξη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων
Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που επιτυγχάνει την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της Unesco.
Απαντώντας στην πρόσκληση της Unesco αναφορικά με το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας, η Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις θεματικές μορφές Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη κινητοποίησε τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαδικασία και συντόνισε τις ενέργειες για την υποβολή των φακέλων.
Η Υφυπουργός Τουρισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η διάκριση της Θεσσαλονίκης και η επιλογή της από την Unesco να γίνει μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας είναι μεγάλη χαρά για εμάς, αλλά και δικαίωση της πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλαμε για την ενημέρωση, τον συντονισμό και όσα απαιτούνταν, ώστε να στηρίξουμε τους ενδιαφερόμενους Δήμους στη δημιουργία και υποβολή των φακέλων τους.
Το Creative Cities of Gastronomy αποτελεί ένα Δίκτυο πόλεων που διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και προωθεί την Πολιτιστική Πολυμορφία και την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη. Η σημασία του Δικτύου έγκειται στο ότι διευκολύνει τις πόλεις-μέλη στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων στην εν λόγω θεματική.
Παράλληλα, δρα ενισχυτικά προς το δημιουργικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής. Τα οφέλη από μια τέτοια συμμετοχή είναι τεράστια για την πόλη που επιλέγεται από την Unesco.
Η συγκεκριμένη διάκριση έρχεται να προστεθεί στη δυναμική της Θεσσαλονίκης, η οποία σε συνδυασμό με τα 15 μνημεία Unesco που διαθέτει, έχει όλα τα εχέγγυα για να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ενίσχυσε το ελληνικό αίτημα, την Πρέσβειρα της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την Εθνική Επιτροπή Unesco, την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Unesco Μαρία Διαμαντοπούλου και βέβαια τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και την ομάδα συνεργατών στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Δήμο Θεσσαλονίκης που συνέβαλαν καθοριστικά στο τόσο θετικό αποτέλεσμα Η ομαδική δουλειά απέδωσε και είμαστε τόσο συγκινημένοι για αυτό».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε:
«Πολλές φορές μιλώ για αυτό που αποκαλώ μια συμμαχία του καλού και της δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη. Μια συμμαχία με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά συγκροτήσαμε και στην προκειμένη περίπτωση Δήμος Θεσσαλονίκης, Ελληνική Κυβέρνηση – Υπουργείο Τουρισμού και Ελληνική Εθνική Επιτροπή Unesco, έχοντας μάλιστα στο πλευρό μας στο πλαίσιο αυτής της εθνικής προσπάθειας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την καθοριστική συμβολή της.
Μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη σε όλους τους Δήμους, με επιμέλεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης προετοιμάσαμε και καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο και αναδείξαμε μεταξύ άλλων την ιστορία της πόλης, τη γαστρονομική μας παράδοση όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, το διεθνές έργο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των τροφίμων, καθώς και το δημιουργικό δυναμικό της πόλης.
Ο φάκελος υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη από το Υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και από την Ελληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Μέσα από αυτή τη δημιουργική συνέργεια φτάσαμε στον στόχο της ανακήρυξης της Θεσσαλονίκης, στο Παρίσι, ως μέλους του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco. Η γαστρονομία άλλωστε είναι βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης – η πόλη μας είναι σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, πλέον και με τη σφραγίδα της Unesco. Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς, επιβραβεύεται οικονομικά και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία».