Ευ.Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη εκ των πολλών
Η ενεργειακή κρίση που καταγράφεται στην Ευρώπη και στον κόσμο θα είναι η πρώτη εκ των πολλών που αναμένονται να έρθουν στο μέλλον, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση του 5ου ετήσιου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, σε συνεργασία με την Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ, με τίτλο «Η Ελλάδα μετά V».
Σε πάνελ με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβερνήσεις των χωρών, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως, βιάστηκαν για την απολιγνιτοποίηση και αυτή έγινε χωρίς σχέδιο.
Εξήγησε ότι οι κοινωνίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος της κάθε χώρας, στην Ευρώπη πάρα πολύ, αλλά όχι μόνο εκεί, αποφάσισαν ότι πρέπει «χθες» να πάμε στην «απανθρακοποίηση». Χωρίς σχέδιο, χωρίς επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του βασικού αγαθού της ενέργειας για τον πληθυσμό. Εχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε που είμαστε τώρα; αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσά λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση.
Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας. Τώρα στην κρίση σκέφτηκαν οι αρχές στην ΕΕ ότι χρειάζονται μεγάλοι χώροι αποθήκευσης αερίου. Τώρα το αποφασίσαμε; Τι έχει συμβεί; Φύγαμε μπροστά, αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο (μπαίνεις σε μαύρη λίστα αν ασχολείσαι) και όταν έρθει η ώρα λέμε δεν έχει φυσικό αέριο γιατί έχει κρύο; Πρώτη φορά έχει κρύο;
Υποστήριξε ότι μεταξύ των δυο το πετρέλαιο είναι πιο εύκολη περίπτωση γιατί υπάρχει πολύ. Στο φυσικό αέριο υπερβάλλουσες ποσότητες έχει μόνο η Ρωσία.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι ή θα πάμε πολύ γρήγορα όπως θέλουμε οι «φανατικοί πράσινοι» ή παράλληλα με τη μετάβαση θα φτιάχνουμε τις υποδομές.
Σε ερώτηση για το εάν βλέπει ελλείψεις στην αγορά καυσίμων για φέτος το χειμώνα, απάντησε πως δεν περιμένει να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα για το πετρέλαιο, αλλά αναμένει προβλήματα για το φυσικό αέριο.
Ακόμα, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή η μοναδική χώρα που έχει υπερβάλλουσες ποσότητες φυσικού αερίου είναι η Ρωσία.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως πρέπει να οδηγηθούμε στο 2030 κάνοντας μια επιλογή «Ή θα πάμε πολύ γρήγορα, όπως θέλουν οι ακραίοι πράσινοι ή θα φτιάχνουμε παράλληλα τις δομές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να περάσουμε ουσιαστικά σε μια πράσινη μετάβαση».
Εξάλλου, ο ίδιος υπογράμμισε τα προβλήματα που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η αύξηση του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως «τα προβλήματα που βλέπουμε στην Ελλάδα έρχονται από το εξωτερικό».
«Υπάρχουν 20χρονοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει πληθωρισμός. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις αγορές. Το μομέντουμ που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μετά την σταδιακή έξοδο από την πανδημία απειλείται πάρα πολύ από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και τα ενεργειακή κοστολόγια» σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών μέσω της οποίας προειδοποίησε για «πολλές ενεργειακές κρίσεις που έρχονται».
Τοποθετούμενος στο θέμα του πληθωρισμού εξήγησε τι συνέβη: Πρώτον οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία τύπωσαν πολλά λεφτά που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας που ήταν στο μηδέν ή στο μείον λόγω Covid. Και οι κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη δημοσιονομική ανοχή, ακόμα και αυτές που είχαν μηδενικά περιθώρια.
Όταν ο κόσμος αισθάνθηκε ότι ο Covid-19 υποχωρεί αισθάνθηκε την ανάγκη να ξοδέψει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιούργησε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Τέλος, η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν, πολλές προγραμματισμένες επενδύσεις δεν έγιναν, ενώ δεν κατασκευάστηκαν και πλοία υπό παραγγελία, συνέχισε ο γνωστός επιχειρηματίας.
Η προσφορά δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί πολύ σύντομα, εκτίμησε ο Ευ. Μυτιληναίος. Όταν υπάρχει ανισορροπία ακολουθεί ο πληθωρισμός. Εδώ που φτάσαμε αυτό που τον σπρώχνει πάρα πολύ είναι το ενεργειακό πρόβλημα.
«Ναι υπάρχει ανάκαμψη, ναι στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη γιατί ήταν μεγαλύτερη η πτώση, αλλά απειλούνται από τους παραπάνω λόγους», τόνισε.
Αναφορικά με την ικανότητα της χώρας να αντλήσει τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης ο επιχειρηματίας επεσήμανε ότι αυτός που έχει το know how για να διαχειριστεί τα κεφάλαια είναι οι τράπεζες. Αν ρωτάτε το εάν η Ελληνική διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 100 δισ. σε 4-5 χρόνια η απάντηση είναι «όχι, όχι όπως είναι». Δίνεται μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, τομέα όπου που έχει πάει, και να τις επιταχύνει.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται και μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, ξεκαθάρισε.