Citigroup: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα
Η Citi αναθεωρεί αισθητά προς τα πάνω την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 στο εντυπωσιακό 8,8% (από περίπου 5,3% πριν) και αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το 2022 προκειμένου για να αντικατοπτρίσει το υψηλότερο σημείο εκκίνησης.
Ο αμερικανικός οίκους προβλέπει ανάπτυξη 8,8% για το 2021 και 4,6% για 2022, ενώ για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2026 εκτιμά ανάπτυξη άνω του 3%.
Αναλυτικά, στο νέο της report η Citigroup επισημαίνει ότι παρά τη σημαντική εξάρτηση της εγχώριας οικονομίας από τον τουριστικό τομέα και τη μείωση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης έκανε τη διαφορά.
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει τους κύριους στόχους του, κατά την άποψή της Citi. Η ώθηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική – η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.
Δεδομένης της παρατεταμένης αποεπένδυσης και του πεδίου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν πολλά περιθώρια για επενδυτικές ευκαιρίες. Ο κύριος όγκος των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αδειοδότησης, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της ευκολίας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι άφθονοι πόροι του ταμείου NextGenEU αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν 10% σε επιχορηγήσεις). Οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων – κυρίως για την ανάπλαση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή στήριξης στους κλάδους του τουρισμού και των πολιτιστικών υπηρεσιών που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με όρους της αγοράς, προσθέτοντας έτσι στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος, αλλά πιθανότατα όχι στο καθαρό χρέος. Ο ξεκάθαρος κύριος στόχος είναι η επανεκκίνηση των επενδύσεων (τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων), μετά από μια δεκαετή υποαπόδοση, και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.