Κομισιόν: Θετική η αξιολόγηση της 11ης μεταμνημονιακής εποπτείας
Σημάδια ταχύτερης του αναμενομένου ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία βλέπει η Κομισιόν στην έκθεση της 11ης αξιολόγησης μεταμνημονιακής εποπτείας, επικροτεί την πρόοδο σε σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλά και ζητεί πιο γρήγορο βηματισμό σε ορισμένους κρίσιμους τομείς.
Η Κομισιόν υπολογίζει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,3 φέτος για να ανεβάσει ταχύτητα στο 6% του 2022, χάρη στον θετικό αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης, αλλά και των ισχυρών μέτρων στήριξης, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. (Η εκτίμηση δεν έχει λάβει υπόψη τα θετικότερα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου).
Επισημαίνει ότι η χώρα έχει θέσει τις βάσεις ώστε να βγει πιο ανθεκτική από την κρίση της πανδημίας και προσθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με καλό ρυθμό σε μία σειρά τομείς. Ωστόσο δεν λείπουν και οι αστερίσκοι για καθυστερήσεις, με κυριότερο αυτόν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Στάση αναμονής όσον αφορά στο επίμενο «αγκάθι» των κόκκινων δανείων (NPLs).
«Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο να αναδυθεί η Ελλάδα πιο δυνατή από την πανδημία της Covid19. Το ελληνικό σχέδιο ήταν ένα από τα πρώτα που εγκρίθηκαν επισήμως στις 13 Ιουλίου από το Συμβούλιο, ύστερα από θετική εισήγηση της Επιτροπής στις 17 Ιουνίου και η Ελλάδα έλαβε προκαταβολή 3,96 δισ. ευρώ» θυμίζει η έκθεση.
Σημειώνει επίσης ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωράει σε καλό ρυθμό σε μία σειρά τομείς, με αρκετές δεσμεύσεις να έχουν υλοποιηθεί».
Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε καλοδεχούμενα βήματα για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Εύσημα αποδίδει και για την ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ με βάση όσων είχαν συμφωνηθεί, όπως επίσης για την ταχεία ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών.
Τα αγκάθια
Σε ορισμένους τομείς η προόοδος είναι πιο βραδεία από ό,τι υπολόγιζε η 10η αξιολόγηση.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι το μεγαλύτερο αγκάθι. Παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80%. «Αυτή η σοβαρή απόκλιση εγείρει ανησυχίες» σημειώνει η Κομισιόν.
Στον τομέα της Δικαιοσύνης οι αρχές έχουν σημειώσει καλή πρόοδο, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει και η εφαρμογή σε follow up μέτρα με στόχο τη βελτίωση στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.
Στην εκπαίδευση ύστερα από σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων το 2021, ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ αναμένεται να υιοθετηθεί στα τέλη του 2021, λίγο πιο αργά από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.
Στον τομέα της Υγείας έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για το clawback, αλλά χρειάζεται ταχύτερος βηματισμός σε άλλα ζητήματα. Οι αρχές έχουν δεσμευθεί να θέσουν σε διαβούλευση έως τα μέσα Οκτωβρίου τον νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα.
Τα κόκκινα δάνεια
Όσον αφορά στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και την επίμονη μάχη κατά των κόκκινων δανείων, η Κομισιόν ουσιαστικά τηρεί στάση αναμονής. Όπως εξηγεί είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει αξιολόγηση στα αποτελέσματα του νέου πτωχευτικού κώδικα. Σημειώνει δε τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λόγω καθυστέρησης υιοθέτησης του νέου αστικού κώδικα αλλά και στην εκκαθάριση των υποθέσεων που εκκρεμούσαν από τον παλαιό νόμο Κατσέλη κυρίως λόγω της μεγαλύτερής του αναμενομένου αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας.