Από το φθινόπωρο η πλατφόρμα συναλλαγών φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ και Χρηματιστήριο Ενέργειας
Οι δυνατότητες και οι προοπτικές της νέας πλατφόρμας συναλλαγών φυσικού αερίου, εξετάστηκαν στο διαδικτυακό workshop, το οποίο διοργανώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ και τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας, υπό την αιγίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν το προτεινόμενο πλαίσιο, τις βασικές έννοιες της Νέας Πλατφόρμας Συναλλαγών, καθώς και τις νέες ρυθμίσεις για Εξισορρόπηση, Εμπορία (Trading) & Εκκαθάριση στην ελληνική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το προσεχές φθινόπωρο και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων.
«Το έργο προσφέρει πολλά, τακτικά και στρατηγικά οφέλη στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας και στην Ελλάδα, γενικότερα» σχολίασε ο Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν:
- Ενίσχυση παροχής ρευστότητας
- Επιλέξιμος ειδικός διαπραγματευτής / πάροχος ρευστότητας
- Δημοπρασίες μαζί με συνεχείς συναλλαγές
- Διασυνδέσεις με άλλες χώρες
- Πλατφόρμες συναλλαγών
Προς τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο κ. Ψυχογυιος, η ΡΑΕ θα υποστηρίξει πλήρως την υλοποίηση του έργου, καθώς «πιστεύουμε απόλυτα στην επιτυχία και τα οφέλη του. Η ΡΑΕ θα εργαστεί για μια αποτελεσματική εποπτεία και παρακολούθηση της αγοράς σε ένα αρκετά χαμηλά ρυθμιζόμενο περιβάλλον».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ελληνικού Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), Γιώργος Ιωάννου, επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία «αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς και ένα ορόσημο το οποίο είμαστε περήφανοι που πετύχαμε σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ». «Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα διευρύνει τη spot αγορά μας και θα ανοίξει την πόρτα για νέες διασυνδέσεις και ευκαιρίες συναλλαγών, οι οποίες θα ωφελήσουν τους συμμετέχοντες στην αγορά μας. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την πλατφόρμα φέτος και να τη δούμε να αναπτύσσεται περαιτέρω».
Στο ίδιος μήκος κύματος, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ , Μαρία Ρίτα Γκάλι, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να παρέχουμε το εργαλείο διαπραγμάτευσης που απαιτείται, για τη δημιουργία μιας άμεσης αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα».
Χάρη σε αυτό το εργαλείο, συνέχισε η Ιταλίδα, ο ΔΕΣΦΑ «θα μπορεί να παρέχει στους χρήστες του περισσότερες επιλογές για τη βελτιστοποίηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα και την επέκτασή τους διασυνοριακά, με οικονομικά αποδοτικό, διαφανή και χωρίς διακρίσεις τρόπο«.
Το workshop παρακολούθησαν περισσότερα από 200 στελέχη της ελληνικής και διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων εμπόρων, προμηθευτών και μεγάλων καταναλωτών.