Κ.Μητσοτάκης προς ΣΕΒ: Τώρα είναι η ευκαιρία να επενδύσετε στην Ελλάδα
Μήνυμα - έκκληση προς τους έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, αυτή τη στιγμή, απηύθηνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο πλαίσιο συζήτησης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλπερτ Μπουρλά.
Είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα, το πλαίσιο το γνωρίζετε και ξέρετε ότι το επενδυτικό κενό δεν θα καλυφθεί από τις δημόσιες επενδύσεις που είναι πεπερασμένες, αλλά από τις ιδιωτικές. Τώρα είναι η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε το άλμα προόδου για τη χώρα και πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε, σημείωσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2022 η Ελλάδα θα έχει καλύψει τις οικονομικές απώλειες της πανδημίας.
Ανάλογη, έμμεση πλην σαφή, όμως πρόσκληση, έκανε και ο κ. Μπουρλά, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να απογειωθεί στα επόμενα χρόνια. Να αναλάβετε και νέες πρωτοβουλίες, έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία μπροστά μας, σημείωσε απευθυνόμενος στο ακροατήριο ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, προτρέποντάς το, μάλιστα να δίνει περισσότερο σημασία στο τι θα κάνει η κυβέρνηση, αλλά τι κάνει η επιχειρηματική κοινότητα.
Με τον πρωθυπουργό και τον κ. Μπουρλά, συμφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι μπορεί η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσει στη χώρα.
Στη συζήτηση με τον κ. Παπαλεξόπουλο ο οποίος έθεσε και έξι άξονες που προτάσσει ο ΣΕΒ για την ανάπτυξη της οικονομία και τον κ. Μπουρλά, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε, αναφερόμενος στην επίδραση της πανδημίας, ουδέποτε αναστείλαμε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα που τελειώνει η πανδημία, θα πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κόκκινων δανείων και οι τράπεζες πλέον στρέφονται στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Συνδυαστικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης προέβαλλε και τη μεγαλύτερη αξιοπιστία και αναγνώριση που έχει η χώρα στο εξωτερικό, κάτι που έχει ως συνέπεια τη δημιουργία περισσοτέρων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συμβάλλουν στη μείωση του επενδυτικού χάσματος.
Την ενίσχυση της αξιοπιστίας, επιβεβαίωσε ο κ. Μπουρλά ο οποίος αναφερόμενος στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι πέραν του εξειδικευμένου προσωπικού, εκτιμήσαμε και τη στάση του πολιτικού προσωπικού, που δεν ήταν εχθρική, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, στις επενδύσεις.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα του κ. Παπαλεξόπουλου για το αν η πράσινη μετάβαση θα συνδυαστεί με επιπλέον ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα συγκρούονται μία σειρά από τάσεις. Η πρόκληση αυτή, όπως είπε, θα συνδυαστεί σίγουρα και με την καινοτομία και με την ταχύτητα που θα μειωθεί το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις νέες μορφές ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ αλλά και κατά πόσο διασυνδεδεμένες θα είναι και οι αγορές μας,. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η μετάβαση αυτή θα γίνει χωρίς να αυξηθεί το κόστος ενέργειας όχι μόνο για τη μεταποίηση, αλλά και για τα νοικοκυριά. Και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι στη μετάβαση αυτή από τη μία η βιομηχανία μας θα έχει ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος, από την άλλη ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα κινδυνεύσουν με ενεργειακή φτώχεια.
Σε ότι αφορά τη θέσπιση μια σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αρκετή αξιοπιστία στις συνομιλίες της με τους θεσμούς, ώστε να μπορέσει να πετύχει τη μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 22%.